Objavte rôzne metódy zariadenia svojej obývačky. Máme pre vás nápady.

Obývačka je bezpochyby dušou každého domu. Stretávame sa v nej s rodinou a trávime v nej voľné chvíle. Obývačka predstavuje teplo rodinného kozuba a dýcha príjemnou atmosférou. Aj preto by sme jej pri zariaďovaní mali venovať zvýšenú pozornosť a staviť na nadčasové kúsky, ktoré vdýchnu život miestnosti rezonujúcej s našou osobnosťou.

30.09.2020 15:08
whitepress, nabytok mirjan 24, pr clanok, reklama, nepouzivat

Zvoľte si ten pravý interiérový štýl

Aký štýl je blízky vášmu srdcu? Moderná doba ponúka celú škálu rôznych interiérových štýlov. Medzi obľúbené patrí v súčasností škandinávsky štýl, nazývaný tiež severský. Škandinávsky štýl sa vyznačuje prírodnými farbami aj materiálmi a kladie dôraz na funkčnosť. Škandinávci si tiež potrpia na nadmernom množstve denného svetla. Aj preto rozmerné okná nezdobia závesmi či záclonami. Naopak, nechávajú slnečným lúčom voľne prenikať do interiérov.

Nie jedna domácnosť volí ako dominantný minimalistický štýl. Minimalizmus kladie dôraz na skutočne praktické a funkčné kúsky. V jednoduchosti je krása a zbytočnosti v podobe rôznorodých dekorácií či doplnkov do domácnosti nepatria. Jeho pôvab spočíva v prázdnych miestach a v tom nevypovedanom.

Opakom minimalizmu je maximalizmus, ktorý sa skvelo hodí k zberateľom. Svoje miesto si totiž v obývačke maximalistického štýlu nájde každá dekorácia, ktorú ste za roky života získali. Maximalizmus je štedrý a v žiadnom prípade sa nechystá obmedzovať vašu fantáziu.

Samozrejme, pri zariaďovaní obývačky natrafíte na desiatky ďalších štýlov. Od vidieckeho štýlu, cez mestský štýl až po orientálny štýl. Stačí si iba vybrať ten pravý, ktorý najviac rezonuje s vašou predstavou a osobnosťou.

Kúsky, ktoré potrebujete

Rozhodli ste sa pre štýl a položili ste už dokonca aj podlahovú krytinu? Teraz vám už ostáva iba zvoliť ten správny nábytok do obývačky. Nábytok, ktorý bude praktický, funkčný a budete sa z neho tešiť pokojne aj niekoľko desaťročí. Aké kúsky nábytku do obývačky sú nevyhnutnosťou?

Pohodlná pohovka do obývačky

V prvom rade sa zamyslite na veľkosťou pohovky. Všeobecne platí, čím je pohovka väčšia, tým lepšie. Zmestíte sa na ňu totiž nielen vy, no taktiež vaši hostia. Ak nemáte v izbe dostatok priestoru, siahnute po menšej pohovke, ktorú doplníte napríklad vhodnými kreslami.

Ďalšou premennou je voľba materiálu. Kožené sedačky sú štýlové, pôsobia moderným, hoci trochu chladným dojmom. Ich nespornou výhodou je jednoduchá údržba. Stačí ju pretrieť vlhkou handričkou. Na druhej strane aj čalúnená pohovka má svoje čaro. To spočíva najmä v rozličných dizajnových prevedeniach, farbách aj vzoroch, ktoré sú pre tento typ pohovky typické. Čalúnené pohovky sú vďaka kvalitným materiálom odolné a vyznačujú sa pomerne dlhou životnosťou. Sú tiež príjemnejšie na dotyk a komfortnejšie čo do kontaktu s holou pokožkou.

Pri výbere pohodlnej pohovky do obývačky zvážte tiež jej farbu. Môžete staviť na extravagantný, no tiež neutrálny odtieň, ktorý v kombinácii so správnymi doplnkami vôbec nemusí pôsobiť nudne.

Myslite na úložný priestor

O úložný priestor vo vašej obývačke sa postarajú moderné police na stenu. Univerzálny pomocník vás zachráni, ak vlastníte priveľa kníh, suvenírov alebo kvetov. Precízny kúsok navyše dodá každému interiéru vzdušnosť. Už si skutočne stačí iba vybrať policu na stenu, ktorá bude dizajnovo zodpovedať zvyšku interiéru.

Máte aj vy nejaké tipy, ktoré by pri zariaďovaní obývačky nemala žiadna domácnosť opomenúť?

chyba