Zatepľujete strechu? Aby ste sa vyhli vlhkým stenám a plesniam, dajte si záležať na aplikácii parozábrany

Vlhké mapy na stenách, popraskaná omietka alebo nebezpečná pleseň sú najčastejšími znakmi nezvládnutého zateplenia. Ak chcete predísť problémom a opakovanému zatepleniu už po niekoľkých rokoch, buďte dôkladní vo výbere a aplikácii parozábrany. Povieme vám, akých chýb s vážnymi dôsledkami sa môžete dopustiť aj ako im zabrániť.

22.06.2020 00:00

Parozábrana, parobrzda alebo klimamembrána je dôležitou súčasťou každého zatepľovania strechy. Jej úlohou je zamedziť prieniku vodných pár z interiéru do priestoru strešnej konštrukcie a následnej kondenzácie. Ak však nie je kvalitná alebo osadená nedokonale, nebude tesniť dostatočne a môžu nastať problémy.

Príčinou takéhoto plesnivého sadrokartónu môže... Foto: https://www.isover.cz/inspektori
isover, PR článok, nepoužívať Príčinou takéhoto plesnivého sadrokartónu môže byť problém s parozábranou. Do konštrukcie sa dostala voda.

Vyberajte materiál, ktorý pomôže konštrukcii zbaviť sa vlhkosti aj v prípade nehody

Zatepľovanie strechy by malo byť trvácne. Dlhá životnosť zateplení spočíva v dvoch veciach – kvalitnom prevedení a dobrých materiáloch. V prípade parozábrany je takýmto materiálom ISOVER Vario Xtra Safe. Ide o fóliu na báze polyamidu s premenlivou hodnotou ekvivalentnej difúznej hrúbky, vďaka čomu pomáha regulovať vlhkostný režim v konštrukcii – v zime neprepustí vlhkosť do konštrukcie, v lete umožní odparovanie vlhkosti z konštrukcie strechy do interiéru a tým predlžuje jej životnosť. Vďaka tejto svojej unikátnej vlastnosti je tiež nazývaná ako inteligentná klímamembrána.

Dajte si pozor na spoje

Aj keď zabezpečíte ten najkvalitnejší materiál, vlhkosť si pod parozábranu vie nájsť cestu. Najčastejšie sa voda do konštrukcie dostane vtedy, keď parozábrana nie je vzduchotesne spojená. Ak to aj nie je na prvý pohľad jasné, táto chyba sa prejaví pri poklese vonkajšej teploty. Vtedy v konštrukcii začne kondenzovať voda, vsiakne do krokvy alebo do izolácie, a to sa môže prejaviť aj na stene – začnú sa vytvárať mapy alebo sa objavia plesne.

Riešenie tohto problému spočíva v použití kvalitnej pásky a tmelu. Len tak parozábranu prichytíte dostatočne, nebudú v nej medzery, a teda ani priestor pre vlhkosť z interiéru. V žiadnom prípade nepoužívajte obyčajnú lepiacu alebo izolačnú pásku, tie rozhodne funkciu parotesnej pásky nesplnia a budú držať maximálne zopár dní.

Aj malá dierka v parozábrane môže spôsobiť... Foto: https://www.isover.cz/inspektori
isover, PR článok, nepoužívať Aj malá dierka v parozábrane môže spôsobiť veľké problémy. Riešenie je jednoduché – parozábranu treba utesniť parotesnou páskou alebo zatmeliť.
Obyčajná páska na utesnenie nestačí a vydrží... Foto: https://www.isover.cz/inspektori
isover, PR článok, nepoužívať Obyčajná páska na utesnenie nestačí a vydrží maximálne niekoľko dní. Odporúčame preto využiť izolačnú pásku ISOVER Vario XtraTape.

Kvalitná páska je odolná voči vzdušnej vlhkosti aj zmenám tepôt

Na spájanie presahov parozábrany, resp. inteligentnej klímamembrány Vario, ako aj na lepenie detailov poslúži systémová páska ISOVER Vario XtraTape. Je to univerzálna jednostranná lepiaca páska, s ktorou sa ľahko manipuluje, je vodeodolná a odolná voči UV, vytvára dokonale vzduchotesné styky a je vhodná pre novostavby aj rekonštrukcie, na montáž z vonkajšej aj vnútornej strany.

Ak máte záujem o bezplatnú on-line kalkuláciu na izoláciu vašej šikmej strechy, vyplňte nezáväzný formulár ISOVER.

Tmel aplikujte v dostatočnej hrúbke

Kritickým bodom zatepľovania je aj uchytenie parozábrany o murovanú stenu. Na tento účel je najlepšie použiť špeciálny tmel. Tmel vždy aplikujte v minimálnej hrúbke päť milimetrov. Ak je ho menej, môže sa stať, že pri rozpínaní a sťahovaní materiálov vplyvom zmeny teplôt spoje popraskajú a parozábrana sa naruší.

Pri styku tehlovej steny a parozábrany páska... Foto: https://www.isover.cz/inspektori
isover, PR článok, nepoužívať Pri styku tehlovej steny a parozábrany páska nestačí, je potrebné použiť aj tmel v dostatočnej hrúbke.

Pri práci so systémom Vario Xtra Safe sa môžete spoľahnúť na tmel ISOVER Vario XtraFit. Vhodnými podkladmi pre jeho použitie je murivo, betón, ľahčený betón, pórobetón, plasty, drevo a podklady na báze dreva, ocele a hliníka. Majte však na mysli, že podklad musí byť suchý, zbavený mastnôt a nečistôt a dostatočne pevný. V prípade podkladov s vysokou nasiakavosťou odporúčame pred aplikáciou tmelu povrch natrieť náterom z tmelu Vario XtraFit zriedeného s vodou.

Pre dlhú životnosť a kvalitu zateplenia treba tiež dbať na miesta, kde parozábranou, resp. klímamembránou, prechádza napríklad kábel. Káble určite netreba nechať len tak, ale ich poriadne upevniť tmelom.

Toto sú najčastejšie chyby, s ktorými sa môžete pri aplikácii parozábrany stretnúť. Ak však narazíte na neočakávaný problém, alebo chcete konzultácie ešte pred začatím projektu, neváhajte kontaktovať našich odborníkov.

odkaz Foto: https://www.isover.cz/inspektori
isover, PR článok, nepoužívať
chyba