Fúkaná izolácia - ideálne riešenie zateplenia stropu

Pre kvalitné zateplenie stropu či už v novostavbách, alebo starších domoch je na výber niekoľko riešení. Jedným z nich je zateplenie fúkanou izoláciou. Prečítajte si o výhodách, ktoré tento spôsob zateplenia prináša.

20.01.2020 14:48
MLP izolacie 1, PR clanok, reklama, nepouzivat Foto:

Čo je to fúkaná izolácia a aké má vlastnosti

Fúkaná izolácia je pomerne nový spôsob zatepľovania rodinných domov a iných budov. Technológia fúkania izolačného materiálu zo špeciálneho prístroja pomocou vzduchu umožňuje jednoduché aplikovanie materiálu a vytvára dokonalú izolačnú vrstvu bez medzier a tepelných mostov. Materiál sa nafúkaním dostane úplne všade aj na problémové miesta, ktoré sa klasickou izoláciou zatepľujú veľmi ťažko.

Fúkané izolácie sa využívajú hlavne pre zateplenie rovných plôch stropov v rodinných domoch, kde je tento spôsob ideálnym riešením. Rovnako sú vhodné aj pre zateplenie dutín napríklad v starších domoch s trámovým stropom, alebo v drevodomoch, kde sa fúkaním izolujú steny, priečky, aj šikmé strechy. Často je fúkaná izolácia jedným riešením pre zateplenie, kde sa striekaná PUR pena, alebo rolková izolácia nedá použiť, z dôvodu nedostatku priestoru.

Foto: Archív MLP
MLP izolacie 2, PR clanok, reklama, nepouzivat

Výhody zateplenia stropu fúkanou izoláciou

V rodinných domoch alebo v budovách, kde sa nevyužíva podkrovný priestor sa nezatepľuje strecha, ale strop. Zateplením stropu izolujeme teplo v obývanom priestore a zbytočne nevykurujeme podkrovie ktoré sa nevyužíva. Výhodou zateplenia stropu je tiež menšia spotreba materiálu ako pri zateplení strechy a tým aj nižšia cena za zateplenie.

O nutnosti zateplenia stropu svedčí fakt, že teplo vždy smeruje smerom hore a preto najväčšiu úsporu pri vykurovaní až 30–40% vieme dosiahnuť práve kvalitnou izoláciou stropu.

Pri rodinných domoch je niekoľko typov stavieb kde sa podkrovné priestory nevyužívajú na bývanie a zatepľuje sa rovná plocha stropu, alebo jeho dutina.

Bungalovy s väzníkovým krovom

Zateplenie väzníkového krovu fúkanou izoláciou je ideálny a účinný spôsob kvalitnej izolácie. Výber fúkanej izolácie pre väzníkový krov prináša hneď niekoľko výhod.

Fúkaná izolácia vytvorí súvislú izolačnú vrstvu, ktorá sa dostane úplne všade aj na problémové miesta. Dokonale vyplní priestor okolo väzníkov, pričom zamedzí vzniku hrdze na kovových úchopoch, pretože materiál je paropriepustný a neumožňuje koncentrovanie vlhkosti. Rovnako kvalitne zaizoluje napríklad káble elektrických rozvodov, alebo klimatizácie. Izolačná vrstva fúkanej izolácie bude súvislá bez akýchkoľvek medzier a tepelných mostov, cez ktoré uniká teplo.

Veľkou výhodou je určite aj nenáročnosť a čas aplikovania izolácie. Jednoduchý spôsob zatepľovania umožní zaizolovať bežný rodinný dom za jeden deň. Vďaka tomu, je aj výsledná cena oveľa nižšia ako pri zateplení klasickou izoláciou.

Foto: Archív MLP
MLP izolacie 3, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: Archív MLP
MLP izolacie 4, PR clanok, reklama, nepouzivat

Domy s betónovým, či keramickým stropom s pultovou strechou

Veľkou výhodou fúkanej izolácie pri zateplení stropu domu s pultovou strechou je hlavne malá náročnosť na priestor pri zatepľovaní. V týchto stavbách býva priestor medzi stropom a strechu veľmi malý, často len okolo 50 cm. Tak malý priestor neumožňuje dostatok pohybu a preto je pokladanie klasickej izolácie veľmi náročné.

Pre aplikáciu fúkanej izolácie stačí, keď sa pracovník s hadicou vplazí do priestoru a nafúka súvislú vrstvu izolačného materiálu. Izolačné práce budú zhotovené kvalitne a rýchlo. Z toho dôvodu je fúkaná izolácia ideálnym riešením pre zateplenie domov s betónovým či keramickým stropom a pultovou strechou.

Foto: Archív MLP
MLP izolacie 5, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: Archív MLP
MLP izolacie 6, PR clanok, reklama, nepouzivat

Staršie domy s trámovým stropom

Pre staršie domy, ktoré majú trámové stropy s dutinou takzvané šťukátorové stropy je fúkaná izolácia jediný kvalitný spôsob zateplenia. Izolácia sa fúka z povaly cez vopred pripravené otvory priamo do dutiny v strope pomedzi trámy.

Hlavnou výhodou zateplenia fúkanou izoláciou je to, že nie je nutné vypratanie celej povaly, ani odstránenie podlahy. Stačí, keď sa stredom povaly vytvoria otvory priečne cez trámy cez ktoré sa nafúka izolácia.

Podlaha na povalách v starších domoch býva väčšinou len z drevených dosák, ktoré stačí vypáčiť. Niekedy je na doskách ešte betónový poter, ktorý je nutné odstrániť, aby sme sa dostali k drevenej podlahe. Po aplikácii izolácie sa otvory zakryjú naspäť do pôvodného stavu. Založia sa drevené dosky, pri betónovej podlahe sa zalejú novým betónom.

Fúkaná izolácia dokonale vyplní dutinu v strope, pričom sa nahustí do seba. Preto má izolačná vrstva v dutine napríklad o hrúbke 18 cm, rovnaké izolačné vlastnosti ako vrstva nafúkaná na voľnú plochu o hrúbke 30 cm.

Foto: Archív MLP
MLP izolacie 7, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: Archív MLP
MLP izolacie 8, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: Archív MLP
MLP izolacie 9, PR clanok, reklama, nepouzivat

Informácie v článku boli čerpané z webu Izolácie MLP

chyba