Stropy sú dôležitejšie, ako si myslíte

Občas sa môže zdať, že stropy nie sú až také podstatné a pri realizácii rekonštrukcie alebo pri novej stavbe nad nimi ani nepremýšľame. Kvalitné a dizajnové sadrokartónové riešenia stropov však dokážu nielen podtrhnúť originalitu vášho interiéru, ale poskytnúť veľa zaujímavých vlastností.

04.12.2019 00:00
Rigips, PR článok, nepoužívať Foto:

Komfort tvoria stropy

Stropy sú najväčšou nezakrytou plochou v akejkoľvek miestnosti, a preto do veľkej miery ovplyvňujú jej kvality. Hlavne sadrokartónové stropy a podhľady sa vyznačujú vlastnosťami, ktoré pomáhajú dotvárať pohodu v interiéri. Sadra má schopnosť pohlcovať a prinavrátiť vlhkosť v závislosti od podmienok v miestnosti, čím zlepšuje klimatické a zdravotné podmienky v interiéri.

Sadrokartónové podhľady dokážu pohlcovať hluk pochádzajúci nielen zvonku, ale aj priamo z interiéru. Vhodný výber podhľadov môže pomôcť pri vedomom projektovaní akustiky miestnosti. Napríklad sadrokartónové stropné podhľady od značky Rigips majú vynikajúce akustické vlastnosti.

Stropy, ktoré ulahodia zraku

Podoba stropov je pomerne dôležitá, pretože má vplyv na celkovú estetiku interiéru. Rigips ponúka stropné sadrokartónové dosky Gyptone a Rigitone so širokou škálou vzorov a textúr, z ktorej si vyberie každý.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Pre tých, ktorí uprednostňujú dokonale hladké stropy bez akýchkoľvek perforácií, sú tu dosky 4PROfesional. Majú špeciálne pozdĺžne a priečne hrany, ktoré sú už od výroby sploštené. Vďaka novej technológii tak povrch interiéru dosiahne maximálnu rovnosť.

Ani voda ani oheň

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Stropy však slúžia aj iným, ako estetickým a pocitovým účelom. Sadrokartónové stropy a podhľady poskytujú aj výbornú pridanú ochranu voči živlom. Veľkou výhodou sadry je, že je nehorľavá, nakoľko obsahuje až 20 % kryštalizovanej vody. Tá môže v prípade požiaru pôsobiť ako hasiace médium.

Takisto dobre odolávajú aj vlhkosti. Odolnosť voči vlhkosti predurčuje životnosť podhľadu, pretože aj v suchých miestnostiach prispieva vlhkosť vzduchu k strate odolnosti a k deformácii podhľadových dosiek. Vo väčšine prípadov vám úplne postačia podhľady s odolnosťou do vlhkosti 70 %, vo vlhkých priestoroch však odporúčame podhľady s 90 % a vyššou odolnosťou.





Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Saint-Gobain, divíziou Rigips.

chyba