Ako zabrániť roseniu okien

Zarosené sklá signalizujú, že s oknom niečo nie je v poriadku. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide len o estetický problém, ale opak je pravdou. Všade, kde sa dlhodobo koncentruje vlhkosť, totiž hrozí riziko vzniku plesní a zdravotných problémov.

02.12.2019 00:00
Seesamee, PR článok, nepoužívať Foto:

Rosenie okien spôsobuje kombinácia nízkej povrchovej teploty skla a vysokej vlhkosti vzduchu v interiéri. Voda obsiahnutá vo vzduchu sa na chladnom povrchu vyzráža. Preto k roseniu dochádza hlavne v zimných mesiacoch, keď je rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou najväčší. Kondenzát spravidla vzniká na vnútornej strane okna pri okrajoch, ale nie zriedka sa vytvára aj vo vnútri okna medzi sklami. Bojovať s rosením okien možno častejším vetraním, ale problém sa tým nevyrieši, len sa zjemnia jeho negatívne dopady. „Najúčinnejším riešením je výmena existujúcich okenných tabúl za moderné sklá s tzv. teplým okrajom,“ tvrdí riaditeľ pre rozvoj obchodu spoločnosti Glassolutions Michal Široký. V prípade novostavieb by mal zákazník rovno požadovať tento typ okien.

Z hľadiska rosenia okien je najrizikovejším prvkom distančný rámik, ktorý oddeľuje sklené tabule a vytvára medzi nimi dutinu pre inertný plyn. V minulosti sa najčastejšie vyrábal z hliníka, ktorý je síce lacný, ale má vysokú tepelnú vodivosť. Umožňoval tak ľahký prestup tepla medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Výrobcovia okenných skiel preto začali nahrádzať hliník kompozitným plastom, ktorý sa vyznačuje nízkou tepelnou vodivosťou. Materiál je potiahnutý tenkou plynotesnou a parotesnou fóliou, ktorá zamedzuje vnikaniu vlhkosti do priestoru medzi sklenými tabulami. Navyše obsahuje molekulové sitá, ktoré absorbujú vodnú paru a vnútro okna zbavujú prípadnej zvyškovej vlhkosti z výroby. Povrch distančných rámikov z kompozitného plastu je matný bez rušivej perforácie, takže nespôsobuje ani nepríjemné slnečné odlesky.
Foto: PR servis
Seesamee, PR článok, nepoužívať
Foto: PR servis
Seesamee, PR článok, nepoužívať
„V našich sklách používame špičkovú švajčiarsku technológiu Swisspacer, ktorá oproti tradičným dištančným rámikom dosahuje troj až šesťnásobne lepšie výsledky v prestupe tepla,“ zdôrazňuje M. Široký. Špičkové izolačné vlastnosti okenných skiel s teplým okrajom potvrdzuje aj štúdia výskumného ústavu ift Rosenheim, podľa ktorej možno dištančnými rámikmi z kompozitného plastu znížiť úniky tepla v neizolovanom rodinnom dome až o 18 percent. Pomáhajú udržiavať vo vnútorných priestoroch teploty na okrajoch okien v zime teplé a v lete chladné, čím zabraňujú zrážaniu vody. Ide pritom o trvalé riešenie, ktoré eliminuje problém s rosením okien. Z hľadiska energetických úspor je to zároveň najjednoduchší spôsob, ako redukovať náklady na vykurovanie. Moderné sklá s teplým okrajom je možné osadiť aj do existujúcich profilov, takže nie je potrebná výmena celých okien.
chyba