Zariaďujeme ekologickú domácnosť - aké koše vybrať?

25.11.2019 14:59
ake-kose-vybrat-2, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto:

Ľahko prístupný odpadkový kôš umožní konzistentne ukladať odpad alebo materiál na recykláciu do správneho kontajnera. Preplnené odpadkové koše vyzerajú neporiadne a aj prostredie sa tým stáva nezdravým, nepriaznivým a nebezpečným. Preto vo svojej domácnosti potrebujete nielen správnu veľkosť nádob na odpadky, ale aj dostatočný počet týchto kontajnerov, ktoré strategicky umiestnite tak, aby boli čo najviac poruke.

Tip: Odpadkové koše patria medzi produkty, ktoré možno stojí za to hľadať radšej v e-shopoch, pretože tie vám poskytnú dokonalý prehľad o všetkých parametroch jednotlivých modelov, čo bezpochyby zjednoduší rozhodovanie. My sme objavili túto stránku: https://www.ferex.sk/odpadkove-kose, ale určite nájdete množstvo podobných.

Vyberáme vhodný odpadkový a recyklačný kôš

Odpadkové koše by mali byť dlhodobou investíciou. Voľte výrobky, ktoré sú z odolných, recyklovateľných materiálov a užívateľsky príjemného dizajnu. Takéto kontajnery zabezpečia efektívne nakladanie s odpadom v domácnosti.

Je tu však aj niekoľko ďalších dôležitých úvah, ktoré by ste pri výbere najvhodnejšieho odpadkového koša mali mať na zreteli:

Objem

Stanovenie najlepšej veľkosti koša, ktorý by ste mali použiť, bude závisieť od niekoľkých faktorov. Nejde iba o množstvo odpadu, ale tiež by ste mali premýšľať o svojej tolerancii voči zápachu, disponibilnom priestore a svojich zvykoch. Tu je návod, ako zvoliť správnu veľkosť koša pre váš domov a ktoré faktory pritom zvážiť:

  • umiestnenie – vo väčšine domácností sa zvyčajne umiestňujú najväčšie koše do kuchyne a do garáže. Kuchyňa je miesto, kde sa produkuje najviac odpadu. Okrem týchto miest môžu byť koše umiestnené aj v detských izbách a kúpeľniach. Veľkosti sa budú líšiť v závislosti od rozmerov miestnosti, ale obyčajne pre kúpeľňu bude stačiť koš o objeme cca 15 litrov, pre detskú izbu cca 30 – 40 l. Do kuchyne, pretože tu sa vytvorí najviac odpadu, budete potrebovať pravdepodobne väčší kôš, s objemom 50 až 90 litrov.
  • dostupný priestor – okrem veľkostí by ste mali brať do úvahy aj množstvo voľného priestoru v danej miestnosti. Toto je väčšinou aktuálne v kuchyni, pretože ide o miestnosť menších rozmerov. Na rozdiel od ostatných miestností, v kuchyni budete potrebovať priestor, do ktorého môžete umiestniť dostatočne veľký odpadkový kôš bez toho, aby zaberal veľa miesta a “motal” sa vám do cesty. Ak plánujete umiestnenie koša pod drez, výška by mala byť okolo 75 cm, zatiaľ čo veľkosť by mala byť okolo 30 až 40 litrov. Ak ho plánujete umiestniť do kúta kuchyne, mali by ste zvážiť kôš s vekom, aby vaša kuchyňa „nevoňala“ ako smetiak. Veľkosť by mala byť aspoň 50 – 60 litrov. Ak však máte pomerne veľkú kuchyňu s množstvom dostupných priestorov, môžete blízko kuchynského ostrova alebo špajze umiestniť kôš s veľkosťou 70 – 100 litrov.
  • množstvo odpadu, ktorý vyprodukujete – ak žijete sami a väčšinou sa prestravujete na konzervách a iných balených jedlách, s najväčšou pravdepodobnosťou produkujete viac odpadu ako tí, ktorí si varia. Okrem bežných smetí, budete toho tiež musieť veľa recyklovať. Čím viac odpadu vytvoríte po jedle, tým väčšie koše budete potrebovať. Ak recyklujete a kompostujete, pre váš ďalší odpad by stačil kôš s veľkosťou 25 až 35 litrov. Ak miešate odpad z potravín s ostatným odpadom, potom potrebujete odpadový kôš s objemom 50 až 60 litrov. A ak vyhadzujete recyklovateľné odpadky, smeti a jedlo súčasne, bude mať kôš s veľkosťou 75 až 100 litrov vhodnú veľkosť.
  • počet členov domácnosti – čím viac členov vaša domácnosť má, tým viac odpadu budete pravdepodobne produkovať. Ak teda máte 4 až 6 člennú rodinu, budete potrebovať veľkú nádobu na odpadky. Ak žijete iba sami alebo s partnerom, môžete ako hlavný smetiak kúpiť kôš s veľkosťou 25 – 40 litrov. Štvorčlenná rodina potrebuje kôš s objemom 45 – 60 litrov, ak sa chcete vyhnúť nutnosti príliš častého vyprázdňovani­a koša.
  • vaše zvyky – veľa domácností vyprázdňuje svoje smetiaky každý deň, ak aj vaša medzi ne patrí, bude vám stačiť kôš s kapacitou 30 – 40 litrov. Ale ak ste z tých, ktorí väčšinou počkajú, kým sa kôš naplní až po okraj, budete potrebovať väčší smetiak.

Materiál a dizajn

Koše sa väčšinou vyrábajú z odolných a trvácnych plastov alebo z kovu. Kovové môžu byť zhotovené z nehrdzavejúcej ocele, galvanizovanej ocele alebo hliníka. Väčšie smetiaky majú často kolieska, ktoré uľahčia manipuláciu, keď sú plné. Jednou zo základných úloh smetiakov je zabrániť invázii hmyzu a znížiť zápach. Preto hľadajte koše, ktoré disponujú vekom, resp. nejakým uzatváracím systémom. Veko na koši tiež zabráni „vyfukovaniu“ ľahkého odpadu (napríklad papiera) v dôsledku pohybu naokolo, ktorý môže vyvolať malý „vietor“.

Dizajn koša môže určovať, ako ho budete používať a v akej kapacite. Koše s plochými okrajmi sa dajú pritlačiť k stene, zatiaľ čo zaoblené alebo oválne sú vhodnejšie pre otvorený priestor. Ich dizajn môžete tiež využiť na pridanie vizuálnej príťažlivosti alebo prispôsobiť štýlu danej miestnosti.

  • hranaté – pre pohodlné umiestnenie. Štvorcové koše sa ľahko umiestnia do rohu a zároveň ponúkajú dostatočný objem pretože maximalizujú svoj priestor.
  • okrúhle – sú všestrannejšie pokiaľ ide o možnosť umiestnenia. Môžu sa presúvať po otvorenom priestranstve, umiestniť do stredu oblasti atď. Skvelé pre koše, ktoré potrebujú často meniť polohu a pritom zapadnúť do priestoru.
  • asymetrické – existujú odpadkové koše neobvyklých tvarov, napríklad oválne alebo šesťuholníkové. Sú ideálne na použitie v priestore, nie do rohu. Vďaka svojmu tvaru sú atraktívnym doplnkom vášho interiéru.
Foto: PR servis
ake-kose-vybrat-2, pr clanok, reklama, nepouzivat

Recyklačné koše

Recyklačný kôš vám ponúka vyhradený priestor na zber recyklovateľných materiálov vo vašej domácnosti. Mať doma recyklačné koše nie je len funkčné a pohodlné. Prispievate tým tiež k ochrane životného prostredia. Jediná vec, o ktorej si myslíme, že je dôležitá je, aby ste sii kúpili dobre navrhnutý recyklačný kôš. To neznamená drahý kôš. Ale kôš, ktorý vyhovuje vašim potrebám. Recyklácia musí byť zábavná, nie niečo, čo by vás obťažovalo.

Údržba a čistenie odpadkových košov

Bez ohľadu na to, koľko odpadu vaša domácnosť generuje, odpadkový kôš je potrebné pravidelne čistiť. Tu je niekoľko užitočných tipov na jeho údržbu:

  • vždy vložte do nádob na smeti vrecká na odpad. Toto vám uľahčí a zjednoduší čistenie, pretože po vyňatí odpadu nezostane v koši žiadna tekutina. Po vyprázdnení nádob na odpadky ich opláchnite vodou. Rôzne čistiace roztoky, prášok absorbujúci zápach a voňavé vrecká môžu pomôcť odstrániť stopy zápachu. Potom znova dôkladne opláchnite a prevráťte hore nohami, aby vyschol. Čistenie nádob na organické látky bude vyžadovať hustý harmonogram čistenia.
  • vyprázdňovanie – majte na pamäti rozsah generovania odpadu a kedy je potrebné vyprázdniť nádoby.

Čomu sa pri kúpe odpadkového alebo recyklačného koša vyhnúť?

  • vyvarujte sa nádob na odpadky bez veka – toto je prísne nie! Koše bez veka sa v podstate montujú do skriniek kuchynskej linky. Aj keď sú skryté, vo vnútri nie sú zakryté a páchnu.
  • vyvarujte sa košov s výkyvným (hojdacím) vekom – tento kôš v skutočnosti nefunguje tak, ako by mal. Musíte na ňom potlačiť jednu stranu veka, aby ste zahodili smeti, zatiaľ čo druhá strana stúpa. Ak je koš takmer plný, veko sa nevtlačí dovnútra, pretože sa mu dostane do cesty odpad. Takže to zvyčajne končí tak, že sa veko odmontuje a vám zostáva kôš bez veka.
  • vyvarujte sa nádob, ktoré nie sú umývateľné – bez ohľadu na to, nakoľko ste opatrní, nejaký odpad z času na čas vytečie. Preto pri kúpe nespravte tú chybu, že vyberiete model, ktorý sa nedá umývať.

A to je všetko! Dúfame, že vám tento sprievodca pomôže pri výbere vhodného odpadkového koša pre vašu domácnosť.

Zdroje:

https://www.webstaurantstore.com/…g-guide.html https://www.thebalancesmb.com/…ance-4126302

chyba