Ako na pekné interiéry

Až 90 % nášho času trávime v interiéroch či už doma, v škole alebo v práci. Ako sa cítime vo vnútri ovplyvňujú rôzne faktory – jedným z nich je aj estetika. Inými slovami, ako priestor vyzerá ovplyvňuje to, ako sa ňom cítime. Estetika pôsobí na psychickú pohodu, sústredenie, pamäť či náladu.

23.10.2019 00:00

Čo je estetika priestorov?

Je to spôsob, akým svetlo dopadá do miestnosti a ako sa odráža od povrchov, farebnosť interiéru, tvary a textúry stien, stropov, ale aj nábytku, či ďalšia výzdoba. Dokopy všetky tieto zdanlivo malé aspekty estetiky dokážu výrazne ovplyvniť výzor interiéru a tým pádom aj náš pocit pohody.

Strop krajší ako obloha

Zaujímavým riešením ako zlepšiť kvalitu vnútorného prostredia sú stropy. Inovatívne, esteticky zaujímavé perforované sadrokartónové podhľady Rigitone alebo Gyptone od značky Rigips ponúkajú širokú škálu prevedenia – perforované diery môžu byť okrúhle, štvorcové, šesťuholníkové alebo lineárne. Vzor dierovania môže byť pravidelný, zmiešaný alebo nepravidelný.

Veľkou výhodou spomínaných podhľadov je, že sú nielen príjemné na pohľad, ale majú aj výborné akustické vlastnosti. Niektoré modely sú dokonca vybavené technológiu Activ’Air, ktorá zo vzduchu pohlcuje prchavé organické látky – formaldehyd.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Jasné línie, ktoré vydržia

Hádam najcitlivejším miestom každej miestnosti sú rohy. Každodenný život v domácnosti či kancelárii sa na rohoch veľmi rýchlo odrazí v podobe obitej omietky, ktorá kazí celkový estetický dojem.

Trvácne a estetické rohy bez popraskania docielite použitím rohových líšt NO-COAT. Zaručujú absolútne rovné a priame línie na hrane steny s akýmkoľvek vnútorným alebo vonkajším uhlom. Efektívne zakryjú malé nepravidelnosti a medzery na podklade, takže pred montážou ich ani netreba špeciálne tmeliť. Vykazujú tiež výrazne vyššiu odolnosť voči silným nárazom ako bežne používané lišty. Ich zužujúce sa pevné kopolymérové jadro poskytuje trvácnosť, flexibilitu a pevnosť, ktorá nepovolí ani pri silnom náraze a tlaku, vďaka čomu rohy vyzerajú vždy ako nové.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Steny, ktoré nie sú len krásne

Steny upravené už tenkou vrstvou sadrových omietok Rimano sú mimoriadne hladké a zároveň antistatické. Nezachytáva sa na nich preto prach a sú odporúčané do detských izieb ako aj pre alergikov. Sadra zároveň absorbuje nadbytočnú vlhkosť, ktorú uvoľňuje naspäť do ovzdušia, keď je vzduch v miestnosti suchý napr. v čase vykurovania. Pre kvalitný vzduch a príjemnú klímu v domácnosti často nie je potrebné investovať do drahých odvlhčovacích alebo vysušovacích zariadení, správnou voľbou omietky si zabezpečíte pohodlné bývanie dlhodobo.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Saint-Gobain, divíziou Rigips.

chyba