Rekonštrukcia panelákovej kuchyne – ako na ňu?

Bývanie v panelovom dome má, ako každé iné bývanie, svoje výhody aj nevýhody. Kuchyňa je priestor, ktorý využívate aj niekoľkokrát za deň, a preto je treba, aby vám poskytovala komfort aj funkčnosť. V panelovom dome je však kuchyňa často zariadená neefektívne z dôvodu súboja o každý využiteľný štvorcový meter. Ako vyzrieť na jej rekonštrukciu a zvládnuť ju tak, aby to bolo miesto, kde bude varenie radosť?

01.10.2019 00:00
style, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto:

Začína sa to myšlienkou

Ako každá akcia, aj rekonštrukcia kuchyne vyžaduje prvotnú myšlienku. Vyložte karty na stôl a diskutujte o tom:

  • Prečo túžite po rekonštrukcii?
  • Koľko času, energie a financií ste schopní investovať?
  • Čo chcete, aby vám rekonštrukcia priniesla (očakávanie)?
  • V akom štýle chcete mať novú kuchyňu?
  • Zvládnete to sami, alebo si zavoláte firmu (remeselníkov)?

Po odpovediach na tieto otázky by ste mali mať jasno a môžete sa pustiť do plánovania.

Prechádza to do plánu

V tejto fáze je treba si jasne rozvrhnúť ČO, AKO, KDE a PREČO. Ak túžite po modernej kuchyni, ktorá vám bude slúžiť viac rokov, riaďte sa podľa súčasných trendov. Naplánujte si harmonogram, termíny a hlavne rozpočet. Pri plánovaní zariadenia kuchyne myslite nielen na dizajn, ale hlavne na praktickosť a aj na ekológiu. Ekológia je horúca a diskutovaná téma, ktorá bude ešte nejaký čas v kurze. V panelákových kuchyniach bojujete často s miestom, pri plánovaní preto všetko poriadne premerajte.

Realizáciou sa to nekončí

Prichádza tá najpríjemnejšia časť rekonštrukcie, a to jej realizácia. Doteraz ste o nej len premýšľali.

Ekológia veľmi úzko súvisí s ekonómiou. Ekologicky šetrné vybavenie často šetrí nielen prírodu, ale aj vaše konto. Prepojiť trendy, praktickosť a ekológiu je dnes jednoduché. Príkladom je napríklad kolekcia GROHE Red, ktorá predstavuje inteligentné drezové batérie s funkciou ohrevu vody. Úsporné sú aj pákové a termostatické batérie.

Aj napriek tomu, že máte umývačku riadu, žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez kuchynského drezu. Ten by mal pasovať k štýlu kuchyne a ladiť k vašej pracovnej doske, rovnako ako batéria, ktorá k nemu patrí. Aj keď je nerez na ústupe, na nerezovom dreze nie je nič zlé. Ak vám tento materiál nesedí, môžete zvoliť keramický drez alebo čoraz obľúbenejší granitový.

A prečo sa to nekončí realizáciou? Nezabudnite na pravidelnú údržbu vybavenia a spotrebičov, ktoré budete mať v kuchyni. Vzhľadom na priemernú veľkosť panelákových kuchýň je treba čo najviac využiť vstavané spotrebiče, ktoré budú zaberať minimum miesta, a to predovšetkým na pracovnej ploche.

Foto: Pravda
style, pr clanok, reklama, nepouzivat

Na rekonštrukcii nešetrite

Na záver by sme radi poznamenali, že nie je dobré snažiť sa akokoľvek na rekonštrukcii ušetriť. Nahradenie drahších materiálov lacnejšími môže zapríčiniť to, že za pár rokov sa môžete do rekonštrukcie pustiť znova. A to predsa nechcete. Držíme vám palce a želáme pevné nervy!

chyba