Ako sa zbaviť hluku v domácnosti

Budia vás uprostred noci hlasné zvuky z televízora alebo kroky susedov? Nemôžete sa počas dňa na nič sústrediť, lebo každý zvuk z ulice sa vám s nepríjemnou intenzitou rozlieha po byte? Počujete práčku krížom cez celý dom? Možno máte zlú akustiku v domácnosti.

09.09.2019 00:00
Rigips, PR článok, nepoužívať Foto:

Za zlé akustické vlastnosti domácností je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedný jeden z dvoch faktorov alebo rovno ich kombinácia. Prvým z nich je nekvalitné a nedomyslené naprojektovanie stavby. Nepremyslené návrhy môžu obsahovať takzvané akustické mosty, ktoré výrazne znižujú zvukovú nepriezvučnosť stavieb. Typickým príkladom akustického mostu sú elektrické zásuvky, ktoré sú na rovnakom mieste z oboch strán steny. Vzniká medzi nimi tunel – akustický most – ktorý prenáša zvuky medzi miestnosťami a narúša tým nepriezvučnosť steny alebo priečky. Tento problém je našťastie ojedinelý a riešiť sa dá relatívne rýchlo a bezbolestne.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Ďalším možným vinníkom sú nekvalitné materiály, ktoré boli použité pri stavbe. Pod tým máme na mysli hlavne tenké steny so zlými akustickými vlastnosťami a nekvalitné stropy alebo podlahy. Toto už je výraznejší problém lebo si vyžaduje komplexnejšiu rekonštrukciu. Našťastie sa vždy môžete spoľahnúť na sadrokartónové predsadené steny alebo podhľady. Vnútro akustických priečok je vyplnené sklenenou minerálnou vlnou ISOVER s výbornými izolačnými, akustickými a nehorľavými vlastnosťami.

Výhodou takéhoto riešenia je aj to, že nezasahuje do statického-nosného systému budovy a vďaka tomu si nevyžaduje stavebné povolenie.

Vhodné sadrokartónové dosky pomáhajú dosahovaniu komplexného komfortu interiérov. Pomáhajú zvyšovať nielen akustický komfort a znižovať hluk v domácnosti až o desiatky decibelov, ale dokážu vylepšiť aj vizuálny či tepelný komfort v byte.

Medzi takéto riešenia patrí napríklad predsadená stena Rigistil Akustik® značky Rigips, ktorá je zároveň aj najtenšou sadrokartónovou akustickou predsadenou stenou na trhu. Pri jednom opláštení dosahuje hrúbku 42 mm a pri dvojitom opláštení steny iba 55 mm. Môžete s ňou získať prírastok vzduchovej nepriezvučnosti až o 27 dB.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Rigips.

chyba