Chcete si kúpiť nový matrac? Poradíme vám, ako na to

Ak ste sa rozhodli investovať do nového matraca, nemali by ste výber podceňovať. Súčasný trh je totiž rozmanitý a ponúkajú sa vám rôzne materiály. Kým niektorý vydrží päť rokov, iný aj pätnásť rokov. V prípade, že zvolíte správny matrac, čo sa týka nielen materiálu, ale napríklad aj tuhosti, zbavíte sa nepríjemných bolestí chrbta a krčnej chrbtice. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, na čo by ste nemali zabudnúť.

04.07.2019 13:49
Matrace, PR článok, nepoužívať Foto:

Naozaj viete, čo od matraca očakávate? Stretnete sa s rôznymi termínmi. Vedeli ste, že ortopedický matrac je niečo iné ako zdravotný? Rovnako tak by ste mali byť oboznámení s tým, že nie každý matrac sa hodí na lamelový rošt. Urobte si teda najprv poriadok v tom, čo vôbec chcete.

  • Rozmyslite sa, aký materiál pre vás bude najvhodnejší.
  • Skontrolujte stav roštu, či nie je potrebné zaobstarať aj ten nový.
  • Zorientujte sa na trhu, zmapujte ceny a zvážte, koľko ste ochotní do matraca (možno aj roštu) investovať.

Z akých materiálov sa matrac vyrába?

Stretnúť sa môžete hneď s niekoľkými rôznymi materiálmi. Najčastejšie sa jedná o matrace pružinové, latexové, penové PUR, penové HR a z lenivej, respektíve pamäťovej peny. Samozrejme ešte sú aj špecifické kategórie, ako sú BIO matrace a podobne.

  • Pružinové matrace dávno nie sú také, ako používali vaše babičky. Pružiny vás rozhodne nebudú pichať do chrbta, pretože sú opatrené ochrannou vrstvou. Nestane sa tak, že by sa pružina dostala na povrch matraca. Vyznačujú sa priaznivou cenou a vysokou priedušnosťou. Pozor, taký matrac by sa nemal kombinovať s lamelovými roštami, skôr by ste mali zvoliť doskový rošt.
  • Latexové matrace sú veľmi populárne. Siahajú po nich predovšetkým alergici, lebo latex ako taký je hypoalergénny. Ďalej sa latexové matrace pýšia vysokou elasticitou a ortopedickými vlastnosťami. Čo sa ceny týka, tá je rozmanitá, záleží na konkrétnom výrobcovi.
  • Matrace z HR peny majú perfektné ortopedické vlastnosti. Materiál je šetrný a hypoalergénny. Väčšinou býva HR pena jadrom sendvičových matracov.
  • Matrace z lenivej peny kombinujú zmes PUR a HR peny. Znamená to teda, že matrac kombinuje najlepšie vlastnosti oboch týchto materiálov, teda má teplotnú rozťažnosť, a tým pádom nevznikajú preležaniny u dlhodobo ležiacich.

Zvoliť zdravotný, alebo radšej ortopedický matrac?

Ďalej sa pri výbere matraca budete rozhodovať, či zvolíte zdravotnú, alebo skôr ortopedickú verziu. S týmito prívlastkami sa stretnete snáď u každého výrobcu. Ak si myslíte, že sa jedná o to isté, potom ste na omyle. Ortopedický matrac zaisťuje stabilnú oporu chrbtice a zameriava sa na správne rozloženie váhy tela. Zdravotné matrace zase majú certifikát a sú hypoalergénne a hygienické. Vhodné sú aj pre dlhodobo ležiace osoby.

Ako spoznať kvalitu?

Cez internet kvalitu moc nespoznáte. Ak chcete objednávať matrac z nejakého e-shopu, tak sa vždy zamerajte na známe značky, prípadne na to, aby mal matrace certifikát. V prípade, že vyrazíte do kamennej predajne, môžete si matrac rovno vyskúšať. Chvíľu si naňho ľahnite a ucítite, či je práve ten matrac pre vás to pravé orechové. Dôležité je, aby vám sedela aj tuhosť. Všeobecne platí, že čím vyššia je hmotnosť človeka, tým tvrdší matrac potrebuje, a naopak.

Obrovským strašiakom je cena. Pritom cena by nemala byť rozhodujúci faktor, pretože matrac je investícia na niekoľko rokov. Môže vám zmierniť zdravotné problémy s pohybovým aparátom. Ak hľadáte predajcu, u ktorého uskutočníte výber matraca, pozrite sa do pestrého produktového portfólia e-shopu matrace-vegas.sk. Určite nájdete taký model, ktorý vám bude vyhovovať po všetkých stránkach. Sladké sny.

chyba