Ako bojovať so znečistením vzduchu

Moderný život so sebou prináša rôzne úskalia, ktorými si naši dávni predkovia vôbec nemuseli zaťažovať hlavu. Jedným z nich je aj kvalita vzduchu v interiéroch. V tomto článku sa dozviete, ako jednoducho ozdraviť vaše interiéry.

07.06.2019 07:00
Rigips, PR článok, nepoužívať Foto:

Kvalita vzduchu v mestách je vypuklým problémom snáď už od čias industriálnej revolúcie. Dnes je za znečistenie vzduchu zodpovedné spaľovanie fosílnych palív alebo poľnohospodárske a industriálne aktivity. Týmto problémom sa nevyhlo ani Slovensko. Košice aj Bratislava majú dvakrát horšiu kvalitu ovzdušia, ako sú odporúčané hodnoty.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Ani interiéry nie sú bez problémov

Kvalita vzduchu v interiéri je však rovnako dôležitá ako kvalita vonkajšieho vzduchu. A to preto, lebo vo vnútri trávime až 85 % nášho času. V interiéroch nám môže narobiť problémy nevhodná vlhkosť vzduchu alebo prchavé škodlivé látky.

Našťastie, nesprávna vlhkosť vzduchu je problém, ktorý ľahko vyriešite kombináciou správneho vetrania a využitia prírodných sadrových omietok. Prírodné sadrové omietky Rimano od Rigips efektívne pomáhajú regulovať vlhkosť v interiéroch. Absorbujú nadbytočnú vlhkosť, ktorú ale v prípade suchých období, napríklad počas vykurovania, uvoľňujú naspäť do ovzdušia.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Pozor na formaldehyd

Voľne prchavé škodlivé látky vyvolávajú množstvo zdravotných problémov, ako napríklad bolesti hlavy, oslabenie imunity alebo alergie. Najrozšírenejšou z nich je formaldehyd. Do ovzdušia sa uvoľňuje z viacerých zdrojov, ako sú napríklad nábytok, podlahové krytiny alebo čistiace prostriedky.

Bojovať s formaldehydom v domácnosti nie je vždy jednoduché. Veľkou pomocou sú sadrokartónové dosky s technológiou Activ’Air®, ktorá premieňa formaldehyd na neškodnú látku a zamedzuje jej spätnému vylučovaniu. Dokáže znížiť koncentráciu formaldehydu v miestnosti až o 70 %. Okrem toho sú tieto dosky ľahšie a praktickejšie ako murované steny, vďaka čomu je s nimi výstavba výrazne pohodlnejšia.

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou Rigips.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať
chyba