Veľký sprievodca výberom sedacej súpravy

Zlaté pravidlo pre výber sedacej súpravy? Nevyberajte ju iba očami. Dizajn je síce dôležitý, ale vzhľadom k cene by ste chceli od nej viac. Poradíme vám, čo je pri nákupe sedacej súpravy dôležité, čomu venovať pozornosť a podľa čoho vybrať vhodný poťah.

03.06.2019 00:00
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Rovnako ako si vediete nákupný zoznam predtým, než idete nakúpiť, vyplatí sa mať vopred premyslené, čo od novej sedacej súpravy očakávate. Čím jasnejšiu predstavu totiž máte, tým lepšie nákup sedačky dopadne. Predtým, ako sa pustíte do hľadania vysnívanej sedacej súpravy, si odpovedzte na nasledujúce otázky:

Koľko ľudí na nej bude sedieť?

Nepočítajte iba členov rodiny, ale tiež návštevy, ktoré sa k vám často vracajú. Podľa výsledného čísla môžete vopred naplánovať, akú veľkú sedaciu súpravu potrebujete. Pokiaľ k vám hostia veľmi často nechodia, vyplatí sa kúpiť menšiu sedaciu súpravu, ktorú môžete doplniť napríklad o jeden či dva pufy.

Aké vlastnosti od sedacej súpravy očakávate?

V malom byte je dôležitejšia funkčnosť, vo väčšej domácnosti naopak kvalita a odolnosť. Ak máte zálusk na sedaciu súpravu nabitú funkciami, držte sa radšej pri zemi. Úložné priestory alebo rozkladacie funkcie môžu byť na úkor kvality a komfortu.

Pokiaľ sedačky disponujú úložným priestorom alebo rozkladacím systémom, znamená to, že sa na ne muselo urobiť miesto, takže časť konštrukcie bola odstránená. To môže mať dopad na celkové pohodlie, ale aj pevnosť.

Zvážte, čo má pre vás väčšiu prioritu. Pokiaľ úložné priestory v obývacej izbe nutne potrebujete, odporúčame napríklad otoman nebo taburet s úložným priestorom. Ak hľadáte rozkladaciu pohovku pre hostí, a nie pre seba, od rozkladacej funkcie upustite. Hostia sa môžu výborne vyspať aj na nafukovacom matraci a vy radšej investujte do svojho vlastného pohodlia.

Foto: PR servis
Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Ako veľmi je pre vás dôležitý vzhľad sedacej súpravy?

Ako sme už naznačili, veľa ľudí sa pri výbere sedacej súpravy upína k jej vzhľadu. Je pochopiteľné, že chcete, aby zvádzala očami k príjemnému posedeniu. Menej krajší dizajn je však možné ľahko dohnať výberom vhodného poťahu.

Pri výbere poťahu pre sedaciu súpravu sa zamerajte na dva najdôležitejšie parametre: starostlivosť a hodnota Martindale, ktorá určuje odolnosť proti oteru. Čím vyššia hodnota, tým samozrejme lepšie, ale rozhodne to neznamená, že sedacie súpravy s nižšou hodnotou sú nekvalitné. Čísla sú iba ukazovateľom toho, pre akú domácnosť je sedačka vhodná.

  • do 20 000 cyklov: vhodná pre páry a malú rodinu, ktorí pohovku využívajú denne
  • do 50 000 cyklov: vhodná pre rodiny s deťmi, spolubývanie so spoločnou obývacou izbou
  • nad 50 000 cyklov: vhodná pre početnú rodinu, ktorá využíva sedaciu súpravu počas dňa aj večer, do kancelárií a hotelov

Starostlivosť o poťah sedačky by mala odpovedať jej vyťaženiu. V rušnej domácnosti, kde nie je o škvrny od vína a zvieraciu srsť núdza, budú lepšie slúžiť látkové a odnímateľné poťahy. Sú veľmi ľahké na údržbu a ani v čistiarni vás neprekvapia nepríjemnou cenou.

Rodina bez alebo so staršími deťmi si môže dopriať pohovku s koženým poťahom. Sú síce náchylnejšie na poškodenie, ale pri správnej starostlivosti vám budú slúžiť 30 aj viac rokov. Stanú sa jednoducho takým malým rodinným dedičstvom.

Koľko chcete do sedacej súpravy investovať?

Kto by si neprial kúpu nábytku za pár eur? Samozrejme aj sedaciu súpravu si môžete zaobstarať lacno, ale všetko má svoju cenu. Buď budete musieť zľaviť z nárokov na jej dizajn alebo kvalitu. V prípade prvého alebo prechodného bývania to až tak veľmi nevadí. Pokiaľ sa však hodláte zahniezdiť, doporučujeme vám investovať do drahšej sedacej súpravy. Jej údržba bude časovo aj finančne menej náročná a s vekom nebude strácať na funkčnosti, ani na kráse.

Veľké sedacie súpravy

Pokiaľ nie ste limitovaní veľkosťou obývacej izby, neváhajte sa porozhliadnuť po sedacej súprave do tavru U. Ponúkne komfortné sedenie pre 5 a viac osôb. Práve vďaka svojmu tvaru si budú všetci hostia blízko a tiež ľahko dočiahnu na kávu a zákusky ležiace na konferenčnom stolíku.

Foto: PR servis
Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Súčasná ponuka čalúnených sedačiek oplýva naozaj krásnym dizajnom, čo vám dáva možnosť umiestniť pohovku pokojne aj do priestoru. Pri stene by jej bola škoda. Pocitu intimity ľahko docielite napríklad vysokými izbovými rastlinami okolo pohovky.

Sedacia súprava do U je praktická aj vtedy, ak je vaša obývacia izba spojená s kuchyňou. Veľa ľudí ju využíva ako predel, ktorý opticky rozdelí jednu miestnosť na dve sekcie. Hostitelia môžu pokojne chystať pohostenie a zároveň sú neustále blízko svojich hostí.

Čo všetko je sedacia súprava

Vezmite pohovku, pridajte k nej kreslo, leňošku alebo puf a máte sedaciu súpravu. Platí to tak aj v prípade, kedy sú jednotlivé kúsky rozdielneho dizajnu. Za sedaciu súpravu však nejde považovať pohovku, na ktorú je priamo napojený predĺžený diel. Jednoducho povedané, akonáhle má gauč časti, ktoré nie sú odnímateľné, nejedná sa o sedaciu súpravu.

Fámy a mýty okolo nákupu sedacej súpravy:

Sedacia súprava patrí len do veľkého domu alebo bytu

Mnoho ľudí žije v mylnej predstave, že sedacia súprava je záležitosťou veľkých bytov a domov. To ale vôbec nemusí byť pravda vzhľadom k tomu, že si môžete sedaciu súpravu poskladať na mieru z jednotlivých čas­tí.

Možnostiam kombinácií sa medze nekladú, a tak záleží len na vás či sa vám viac hodí dvojmiestna pohovka s dvomi kreslami, alebo rohová pohovka do L a k nej kreslo len jedno. V internetových obchodoch ako je napríklad Bonami je ponuka naozaj široká.

Sedaciu súpravu musím vyberať jedine osobne

Dnes už to nie je úplne pravda. Prečo tráviť pol dňa v obchode s nábytkom, keď sú tu internetové obchody ako Bonami? Ponuka sedačiek na internete býva pestrejšia a informácie s fotografiami dostačujúce. Pomôcť vám môžu tiež zákaznícke hodnotenia.

To všetko vám pomôže rozhodnúť sa správne. A pokiaľ by ste predsa len neboli s výberom spokojní, na Bonami máte 90 dní na vyskúšanie aj vrátenie.

Doručenie a výnos sedačky ma bude stáť veľa peňazí

Bonami vám sedaciu súpravu zdarma dovezie a donesie k prvým uzamykateľným dverám. Pokiaľ ju chcete nechať doniesť až do obývačky, priplatíte si len 35 eur a nemusíte sa vôbec o nič starať. To isté platí v prípade, kedy sa rozhodnete pre jej vrátenie.

chyba