Odhlučenie bytu ako najlepšie riešenie dobrých susedských vzťahov

Mať strechu nad hlavou a môcť sa po náročnom pracovnom dni niekde zložiť do kresla pred televíziu je pre niekoho samozrejmosťou a pre iných možno ešte nesplneným snom. Toto dokonalé pohodlie vám však môže narušiť hluk od susedov. To sa dnes dá ale veľmi jednoducho vyriešiť a my vám prezradíme ako?

16.01.2019 06:00
shutterstock 220242508 Foto:

Nájdite miesto zdroja hluku

Váš prvý krok, ktorý by mal predchádzať výberu vhodného riešenia, je nájsť pôvodcu alebo zdroj nadmerného hluku, ktorý vám znepríjemňuje život a bývanie. V tomto smere by ste si mali všetko dobre premyslieť a nekonať, ako sa hovorí, len na vlastnú päsť. Tiež sa oplatí sledovať aktuálny stav a povolené normy hluku s ohľadom na súčasné konštrukčné vlastnosti vašej stavby. Tu sa zrejme predpokladá už aj zásah odborníka a v súvislosti s ním aj potrebné odhlučenie bytu Bratislava.

Dôležité je aj to, kde je váš dom alebo byt položený, niekedy je predmetom a dôvodom nadmerného hluku aj veľká premávka pod oknami. A možno sú príliš hlučné vaše spotrebiče, ktoré vám život uľahčujú, no na druhej strane sú z tohto hľadiska aj potenciálnym nebezpečenstvom.

Všetko si musíte sledovať a podľa toho sa aj pri dožadovaní dodržiavania povolených noriem hluku riadiť. Pomôcť vám vniesť svetlo do celej situácie môže aj vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 549/2007 Z.z..

Detský nábytok ako izolácia?

Prečo nie? Ak sú zdrojom nadmerného hluku vo vašej domácnosti, cez steny a strop prenikajúce zvuky od susedov, okrem klasickej izolačnej akustickej peny môžete použiť aj moderný nábytok. Plný oblečenia s ostatnými doplnkami vytvára určitú bariéru, ktorá odrazy a šírenie zvukových vĺn eliminujú a absorbujú. Pri výbere detského nábytku na to určite nezabudnite. Veľmi dobre túto funkciu „izolátora“ zastávajú napríklad klasické vstavané skrine!

Nezanedbateľné položky

Sú tie, o ktorých často ani netušíme, no spôsobujú šírenie nadmerného hluku v čo najväčšej miere. Môžu to byť elektrické zásuvky, samozrejme okná, ktoré stačí prekryť dlhým a možno hrubším závesom. Ak vám to ale nevyhovuje, riešením je kompletná zvuková izolácia so správne zvolenou akustickou penou či iným izolačným materiálom. Situáciu môžu občas zachrániť aj menšie stavebné úpravy.

V rodine plnej malých detí zasa možno postačí zahnať nudu skladaním zaujímavých puzzle a výletom do krásnej prírody. Mnohí si volia pri rekonštrukcii aj kročajovú izoláciu pod plávajúcu podlahu a inde sa naopak snažia ľudia po vzájomnej dohode jednoducho dodržiavať určité princípy vzájomného spolunažívania v takýchto obytných priestoroch, ktoré sú na šírenie podobných zvukov dosť často náchylné, s čím by mal človek tak trochu aj počítať.

Samozrejme, že všetko má svoje hranice a ak niekto nadmerným hlukom ohrozuje vaše pohodlie, skúste využiť niektorú z vyššie spomenutých vecí.

chyba