Koniec hadice pri vysávaní, stavte na tyčový vysávač

Ťahanie záťaže a motanie do hadice od vysávača je obvyklou nočnou morou pri pomyslení na upratovanie. Ak túžite po zmene, tyčový vysávač je dobrou alternatívou ku klasickému vysávaču. Všetky časti má totiž integrované do jedného celistvého tela a môže sa zaobísť aj bez kábla. Na čo si dať pozor?

03.08.2018 08:00
pravda.sk vysavac

V prípade aku modeli sa môžete okrem hadice oprostiť aj od prívodnej napájacej šnúry. Tyčové vysávače sú oproti klasickým všeobecne menej výkonné a majú pocitovo väčšia hmotnosť, pretože celý vysávač máte defacto v ruke. Odmení sa vám však skladnosťou a výbornou mobilitou. Na webe Equiplo.sk môžete vybrať najlepšie tyčové vysávače podľa ich porovnanie a recenzií.

Aku vysávač nie je nijako priestorovo obmedzený, a preto sa hodí aj pre veľké priestory. Musíte si však u neho strážiť nabitia batérie a mať na pamäti, že pravdepodobne bude mať menší výkon a účinnosť, než tyčový vysávač napájaný priamo zo zásuvky.

Dôležitou vecou je energetický štítok, ktorému je dobré venovať pozornosť. Na ňom dominuje energetická trieda, ktoré tyčový vysávač dosahuje a platí čím vyššia, tým je vysávač úspornejšie. Pod ňou sú ďalšie dôležité parametre, ktoré značí kvalitu filtrácie, hlučnosť, účinnosť vysávania tvrdých podláh a kobercov, a tiež ročnú priemernú spotrebu energie.

Príkon elektromotora je jedným zo základných parametrov, a čím vyššia je, tým vyššieho výkonu by mal teoreticky tyčový vysávač dosahovať. Čiastočne to tak je, ale nie vždy – dôležitá je celková konštrukcia, prevedenie a filtračný systém. Čím dokonalejšie a poctivejšie je tyčový vysávač skonštruovaný, tým má menšiu sacie straty, a teda vyšší výkon.

Veľké rozdiely možno čakať aj vzhľadom na spôsob zberu prachu a vysatých nečistôt. Najbežnejšia je vreckový systém, nasledovaný bezvreckovým až po tyčový vysávač s vodným filtrom. Často podceňovaným parametrom je veľmi dôležitý filtračný systém. V súčasnej dobe sú bežne používané viacstupňové filtre. Keď mu máte v domácnosti alergika, môžete zaobstarať vysávač s najdokonalejším HEPA filtrom, ktorý zachytí aj ten najjemnejší prach.

Svoje obzory môžete tiež rozšíriť na weboch s recenziami, kde je porovnávané hneď niekoľko popredných tyčových vysávačov. A to vrátane verzií 2v1 s malým vysávačom pre drobnejšie smetí. V niektorých prípadoch sa však oplatí pozrieť priamo na porovnanie ručných vysávačov a vybrať si ho samostatne.

chyba