Bývanie v suchu

Celý víkend pršalo. Naplánovaný výlet sme odložili na inokedy. Nič to, veď jarný dážď je nesmierne užitočný. Všetko sa po ňom krásne zazelená. Mali by sme sa z neho tešiť. A tak sme sa s manželkou usadili v obývačke a pozerali von oknom. Zo zamyslenia nás prebrala naša 6-ročná dcéra.

24.04.2018 08:00
kari-shea-180802-unsplash

„Oci, mami, vyrastie kvetinka po daždi aj v mojej izbe?“ Bez rozmýšľania som jej odpovedal: „Iste, miláčik.“ „Dobre, tak sa aj ja teším, že mi v nej prší“. Až po chvíli som si uvedomil, čo sa vlastne pýtala. „Čože? Kde ti prší? V izbičke?“ Okamžite ma to prebralo. Namojveru! Na strope bol fľak ako mapa Slovenska a z Dunaja sa už tuším aj voda vylievala. Z vedľajšej izby vyšiel náš syn a oznámil, že u neho to skôr vyzerá na Čechy a vyliala sa Morava. No pekne. Začali sme ako obvykle, panikou. Okamžite som vybehol na povalu skontrolovať stav strechy a dať jej aspoň prvú pomoc. V pondelok sme zavolali odborníka, aby sme sa vyhli ďalšiemu nemilému prekvapeniu. Dom už čo-to zažil a rekonštrukciu sme plánovali až na budúci rok. Nuž, človek mieni, príroda mení.

Dobré argumenty

Po dôkladnej obliadke strechy nás odborník zo stavebnej firmy postavil pred zásadnú otázku. Svojpomocne, lacno a na chvíľu, alebo firmou aj s prípravou na zobytnenie podkrovia, drahšie ale na dlho. Tá druhá možnosť nadchla manželku aj deti, ktoré už v podkrovnom priestore videli svoju herňu. Mňa, naopak, tá lacnejšia alternatíva. Veď nemám obe ruky ľavé a najať tesára a pokrývača tiež zvládnem. Keď syn vytiahol mapu Európy a ukázal na nej rieky, ktoré sa nám po mojej „odbornej“ oprave môžu objaviť na strope, pochopil som. Vložíme sa do rúk odborníkom. Už len finacovanie musíme vyriešiť.

Keď odborníkov, tak na všetko

S riešením, kde vziať peniaze, prišiel opäť náš syn. Vyčítavo na mňa pozrel: „Oco, načo ty pozeráš tú telku, keď si nič nevšímaš? Videl si reklamu s líškami? Aj im vznikla mapa, i keď na koberci, ale potom vymenili bývanie s úverom od Prvej stavebnej sporiteľne. Všetko som už vymyslel. Aha, tu na www.pss.sk vyplníš formulár a niekto príde a všetko ti vysvetlí. Pozri z koľkých rôznych úverov si môžeš vybrať. A teraz majú akciu! Trvá do konca mája a viaže sa k úverom na bývanie zabezpečených nehnuteľnosťou. Majú úrokovú sadzbu len 0,99 % ročne zafixovanú na 5 rokov po podpise úverovej zmluvy. Už vieme, koľko bude tá strecha stáť? Lebo tu píšu, že jednotlivcovi PSS poskytne na jednu financovanú nehnuteľnosť úver až do výšky 170 000 € a manželom či partnerom až dvojnásobok, teda do 340 000 €. A logicky mi vyšlo, že čím dlhšia splatnosť, tým budú splátky nižšie. Može to byť až na 30 rokov. Veď to by sme mohli kúpiť nový dom a nemusíme stále niečo opravovať. Oco, prečo si ticho?“ „Žasnem“, odpovedal som. „Siedmak a má viac rozumu ako ja.“ Uvedomil som si, že má pravdu. Okrem toho si už nejaký čas v PSS sporíme. Na Moja PSS si pozriem zostatok a uvidím, či predsa len nevyužijeme tú akciovú ponuku a kúpime úplne nový dom. Aspoň nebudem musieť riešiť mapy na strope a budeme bývať pekne v suchu.

Ak aj vy premýšľate, či je výhodnejšie rekonštruovať ako kúpiť alebo postaviť úplne nové bývanie, teraz je ideálny čas na správne rozhodnutie.

chyba