Obľúbený tatranský profil vytvára prírodný a útulný domov

Tatranský profil je veľmi obľúbenou súčasťou exteriérov aj interiérov. Jeho vzhľad i typická vôňa vytvárajú príjemné domácke prostredie. Navyše mnohým pripomína detské časy a obľúbené miesta. Jednoducho, tatranský profil si svoju obľúbenosť užíva už celé roky.

28.06.2018 08:00
tatransky-profil

Prečo je tatranský profil taký obľúbený?

  • Je nadčasový
  • Má univerzálny použitie
  • Jednoduchá aplikácia
  • Lákavý vzhľad
  • Vôňa prírodného masívneho dreva

Ako na montáž?

Montáž tatranského profilu nie je vôbec zložitá, takže to zvládnete aj sami. Musíte však dodržať niekoľko dôležitých pravidiel. Dosky tatranského profilu musia byť úplne suché a aklimatizované. Ako to dosiahnuť? Po tom čo vám dodajú tatranský profil, nechajte dosky najmenej dva dni odstáť v miestnosti, do ktorej ich plánujete umiestniť. Ak je to možné, tak aj dlhšie. Počas tých dní sa prispôsobia vlhkostným podmienkam i teplote v miestnosti.

tatransky-profil-montaz

Steny tiež musia byť vyzreté tak, aby ste zabránili opätovnému zvlhnutiu. Nutnosťou je aj rovný povrch, len tak docielite presné položenie. Krivé múry by vám mohli narobiť problémy. Ak máte stenu s nerovnosťami, kúpte si vyrovnávacie podložky.

Drevené hranoly ako podklad

Podkladovú konštrukciu tvoria drevené hranoly s rovnakou hrúbkou. Jej význam tkvie v tom, že fixuje dosky a zároveň zabezpečuje aj prúdenie vzduchu. Najmä pri vylepšovaní podkrovia sa používajú aj rôzne izolačné materiály. Samozrejme, nezabúdajte ani na ochranný náter.

Tatranský profil môžete niekedy ukladať aj na starší drevený podklad alebo OSB dosky. No to len v prípade, že ide o rovný podklad, ktorý sa nerozpadáva.

Zázračná pero-drážka

Po prípravách konečne prichádza na rad to podstatné – osadenie tatranského profilu. Položenie je vďaka systému pero-drážka veľmi rýchle a jednoduché. Prvú dosky prichyťte o podkladový hranol a pomocou vodováhy ju dajte do správnej polohy a pevne zafixujte. Ďalšie kúsky tatranského profilu sa následne ukladajte perom do drážky a jemne priklepávajte kladivom.

Predtým si však jednotlivé kusy dôkladne prezrite a zoraďte. Tak sa nepomýlite. Nápomocná vám môže byť aj nadväzujúca textúra dreva. Používajte klince s malou hlavičkou, nebude ich takmer vidieť.

chyba