Stručný návod ako vyberať obývačkovú zostavu

Základom každej spokojnej domácnosti je skvelá kuchyňa, pokojná spálňa a teplo rodinného krbu v obývačke, okolo ktorého sa stretáva celá rodina a všetci jej priatelia. Spoločenskú funkciu krbu ale v moderných domácnostiach často preberá televízny prijímač, okolo ktorého sa taktiež dá vyskladať pekná mozaika zážitkov. A nie len tých. Dôkazom sú moderné obývačkové steny a zostavy, ktoré svojim dizajnom dokážu zaujať aj potešiť.

24.05.2018 08:00
shutterstock 266871830

Televízor býva stredobodom miestnosti, bodom, ku ktorému sa upierajú všetky zraky. Ale až zakomponovanie tohto spotrebiča do obývacej steny mu dodá ten správny rozmer a charakter. Ak hľadáte odpoveď na otázku ako vyberať obývačkové zostavy, práve ste ju našli.

Stanovenie rozmerov

Toto je prvý krok, ktorý by ste v súvislosti s výberom obývačkovej steny mali urobiť. Je to jednoduché – ak pri stene vo vašej obývačke nie je miesta nazvyš, nemusíte miestnosť ešte viac prepchávať. Úplne postačí menšia zostava z niekoľkých kusov nábytku. Naopak, rozmerné obývacie steny zvoľte do obývačiek, ktoré pre ne poskytujú dostatok miesta.

Výber z hľadiska dizajnu

Chcete obývacie stenu napasovať do už zariadeného interiéru alebo okolo nej chcete zariadenie len vystavať? Tak či onak, v každom prípade by všetko spolu malo perfektne ladiť. Prevedenia obývačkových zostáv sú rôzne, v zásade sa ale ich dizajn pohybuje na dvoch úrovniach – modernej a rustikálnej.

Rustikálne zostavy kladú dôraz na detail a ozdobné prevedenia (napríklad úchytov). Ich podstata predurčuje tieto steny skôr do väčších priestorov, ktoré im dovolia vyniknúť. Naproti tomu moderné obývacie zostavy sa vyznačujú variabilitou a vizuálnou jednoduchosťou až strohosťou. Ponúkajú tiež netypické farebné kombinácie a snažia sa ponúknuť alternatívu k rôznym interiérom.

Materiál

V prípade materiálu hovoríme najmä o laminovanej drevotrieske a masívnom dreve. Prvá možnosť je vlastná najmä zostavám v modernejšom štýle, ktorým dodáva ľahkosť. Ak je laminátový nábytok ozaj kvalitne vyhotovený, rozdiel medzi ním a ozajstným drevom sa takmer nedá rozoznať. Na druhej strane ale treba počítať s tým, že drevotrieska môže mať nižšiu životnosť. To, naopak, nie je problémom obývacích zostáv z masívu. Masív je doménou najmä u rustikálnych obývačkových stien. Vyznačuje sa kvalitou, vysokou odolnosťou a teda aj životnosťou.

Farbu treba jednoznačne prispôsobiť

Kvalitná obývačková zostava by nemala pôsobiť ako päsť na oko. Je nutné, aby vytvorila vizuálnu harmóniu s farbou podlahy aj stien obývačky. Veľmi pekne ukážu kontrasty, preto ak je podlaha v bledších farbách, obývačková zostava by mala byť tmavšia. Naopak, ak obývačková podlaha vykazuje tmavší odtieň, obývacie stena v bledej farbe ho pekne doplní a vyváži. Farby na stenách by mala oba momenty už len doplniť a podporiť.

Obývacie steny – možnosti na výber

Okrem spomínaných parametrov si obývacie zostavy môžete vyberať aj na základe ich typológie. Ak požadujete variabilitu a privítate možnosť rôzne kombinovať, dopĺňať a meniť jednotlivé kusy zostavy, potom sa určite poobzerajte po sektorovej obývacej zostave. V prípade, že vám na tomto veľmi nezáleží, môžete svoj rozhľad rozšíriť aj o ponuku typizovaných obývačkových zostáv s pevne stanovenými počtami skriniek a poličiek. V tomto prípade si vyberáte už hotové kusy – aktuálna ponuka je našťastie tak bohatá a rôznorodá, že vybrať správu zostavu práve do vašej obývačky by nemal byť veľký problém. Zaujímavú možnosť však ponúkajú aj rôzne štúdiá, ktoré obývacie zostavy dokážu vyhotoviť na mieru. V tomto prípade si nevyberáte z hotového, ale určujete jednotlivé komponenty od samého začiatku.

chyba