Psychológia interiéru: Vedecký základ pre pohodlný obytný priestor

Svet a všetko, čo nás obklopuje vnímame zmyslami, ktoré spolu v jednej harmónii rozhodujú o tom, ako sa budeme v danom okolí cítiť. Nie je to ale len o samotných schopnostiach organizmu, ale aj o priestore, ktorý si musíme k svojej spokojnosti určitým spôsobom zariadiť. Môže nám v tom pomôcť psychológia dizajnu, o ktorej význame si v tomto článku povieme všetko dôležité. Ak si chcete vytvoriť aj vy základ pre pohodlný obytný priestor, mali by ste sa spolu s nami pustiť do čítania, ktoré vám nezaberie ani 5 minút.

24.04.2018 08:00
4 seocentrum

Interiér, ktorý má dušu

Psychológia dizajnu sa nazýva oblasťou ekologickej psychológie, ktorá skúma vzťah medzi vonkajším prostredím a jeho vplyvom na správanie ľudí. V prípade verejných a súkromných interiérov ide o závislosť ľudského komfortu na vytvorení optimálnej atmosféry v našom dome alebo byte.

Pri usporiadaní interiéru zdôrazňuje psychológia dizajnu dôležitosť viacerých faktorov, od ktorých priamo závisí náš stabilný emočný stav. Aby ste si pri plánovanej rekonštrukcii domu nespôsobili nechcené komplikácie nepremysleným dizajnom a usporiadaním doplnkov, prezradíme vám, na čo by ste si mali dávať pozor.

Dispozícia

Rovnako ako všetky biologické druhy, človek sa cíti nepríjemne v preplnených podmienkach. Z vedeckého hľadiska to bolo opäť potvrdené sociologickými pozorovaniami pasažierov autobusov. Každý z nich sa snažil maximalizovať svoj osobný priestor.
Preto by ste sa aj vy mali pri návrhu alebo plánovanom redizajne interiéru zamyslieť nad tým, či všetko, čo vidíte v obchodoch, vo svojej domácnosti aj využijete? Investujte do univerzálneho prírodného kameňa travertín a výsledný efekt vás naozaj a doslova očarí. Výhodou je v tomto prípade aj to, že z dokonalej krásy prírody sa môžete potom tešiť celý zvyšok svojho života.

Symetria

Kľúčovým bodom v kompetentnom usporiadaní každého jedného interiéru a exteriéru je symetria. Podľa psychológov, náš mozog spracováva informácie vnímané očami v podobe jedného obrazu. Vstupujeme do miestnosti a zároveň vo všeobecnosti vnímame interiér obývačky, kuchyne alebo kúpeľne a len potom sa sústreďujeme na jednotlivé detaily, ktorým môže byť aj nádherne stavaná pergola na terase.

Mozog miluje vyvážené vzory a línie, pretože množstvo informácií na spracovanie je tu minimálne. Preto sa vám možno aj zdá, že symetrické priestory sú viac estetické.

Ako implementovať princíp symetrie v praxi?

Odborníci v oblasti psychológie interiérov navrhujú používanie párových alebo opakujúcich sa prvkov v dizajne, napríklad:

  • v spálni – dva identické nočné stolíky alebo lampy na čítanie;
  • v kuchyni – sú to tri alebo štyri rovnomerne rozmiestnené barové stoličky;
  • v obývacej izbe – dve pohovky alebo kreslá na bočných stranách konferenčného stolíka.

Teda nie je to len rozmar výrobcov týchto doplnkov. Každá jedna vec, ktorú si s postupom času vo svojej prítomnosti uvedomujeme, má svoj význam! Ako ju vnímame však záleží od celkového usporiadania.

Svetlo

Úspešný dizajn interiéru v psychológii je úzko spojený s kompetentným organizovaným prirodzeného osvetlenia. Slnečné svetlo pomáha zlepšiť cirkadiánne rytmy (prepojenie biologických procesov v tele so zmenou dňa a noci), zabraňuje depresii a zvyšuje prácu vyšších funkcií mozgu (pamäť, reč, myslenie, orientácia, plánovanie). V jasnom dni sa preto cítime pozornejší a viac koncentrovaní.

Pri stavbe a rekonštrukcii je teda dôležité pochopiť, že okenné otvory musia byť dostatočne veľké a v akom čase cez ne preteká najviac slnečnej energie. Nezaťažujte ich s objemným nábytkom, doplnkami a závesmi. Skvelý spôsob, ako zlepšiť prirodzené osvetlenie miestnosti, sú naopak zrkadlá.

Psychológia v interiérovom dizajne je princípom vytvorenia harmonického priestoru založeného na reakciách podvedomia. Jednoduchá dispozícia, symetrické umiestnenie objektov a dostatok denného svetla. Teda základ pre pozitívny vplyv na našu náladu a pohodu.

chyba