Aj vysávače majú svoju históriu – toto sú najzaujímavejšie fakty z nej

Vysávač je dnes samozrejmosťou azda každej modernej domácnosti. Avšak poznáme časy, kedy vysávače poháňali ľudské ruky či dokonca benzínový motor.

16.02.2018 08:00
seocentrum

• Skôr, ako vysávač poháňal motor, využíval na svoj pohon silu ľudských rúk. To bol aj prípad vy-nálezu s názvom Whirlwind (v preklade veterný vír), s ktorým v roku 1868 prišiel Ives McGaffey. Využíval remeňom sprevodovaný ventilátor, ktorý sa však musel poháňať rukami. Tento dizajn sa ale nikdy nedostal na trh, podobne ako vysávačom s názvom Baby Daisy, vyžadujúci obsluhu dvoch ľudí.

• Prvý motorizovaný (benzínom poháňaný) vysávač vynašiel Angličan Hubert Cecil Booth v roku 1901. Svoje dielo nazval Puffing Billy, no vysávač bol tak ťažký a veľký, že na svoju prepravu po-treboval voz a konský povoz. Vo svojej dobe patril medzi najlepšie vysávače na svete a známy brit-ský politik Lord Chamberlain bol jeho výsledkami tak ohromený, že v roku 1902 od Bootha kúpil rovno dva – jeden do Buckinghamského paláca a ďalší do sídla vo Windsore.

• A predstavujeme ďalšie veľké meno zo sveta vysávačov – William Henry Hoover. Tento chlapík s prezývkou Boss kúpil od bratranca svojej manželky patent na podivné zariadenie zmierňujúce prí-znaky astmy. To sa malo skladať z Bissellovho vysávača, motora z ventilátoru, rukoväte z metly a z krabice od mydla. Hoover vynález vylepšil a jeho spoločnosť úspešne rozbehla predaj vysávačov, ktoré definovali život v amerických domácnostiach 30tych rokov minulého storočia.

• Prvý robotický vysávač na svete debutoval v roku 1997 na obrazovkách BBC v dokumente Svet zajtrajška. Nazýval sa Hammacher Schlemmer Electrolux Trilobite a na navigáciu používal ultra-zvukové senzory. Meno získal po vyhynutom článkonožcovi, ktorý sa pohyboval po dne oceánov a hľadal kúsky potravy, aby ich mohol nasať. Robotický trilobit však mal jednu vadu: jeho navigačný systém bol nastavený tak, aby si vždy držal niekoľko centimetrový odstup od akýchkoľvek predme-tov a prekážok. Podlahu tak nikdy nevyčistil úplne.

Moderná doba nám ponúka oveľa viac, ako vysávače poháňané benzínom či jednoduchým prevo-dom. Ak hľadáte spotrebiče do domácnosti a neviete si vybrať, kliknite na Rankito.sk – nájdete tu množstvo recenzií a porovnaní kvality tovar akéhokoľvek druhu.

chyba