Pripravte vaše okná na zimu. Ako ich správne nastaviť?

Iba približne jedna desatina ľudí vie správne nastaviť svoje okná. Aké výhody tým môžete získať aj vy a ako treba postupovať?

09.01.2018 08:00
inzercia visibility

Inak v lete ako v zime

Vedeli ste, že aj plastové okná majú byť nastavené podľa ročného obdobia? V zime by ste mali zvoliť iný režim ako v lete. Na obrázku si môžete všimnúť rôzne nastavenia kovania.

Nastavenie okien na zimny a letny rezim

Musíte si uvedomiť, že spôsob regulácie nie je uniformný pre všetky typy okien. Líši sa podľa výrobcu aj druhu okna. Niektoré okná majú iný typ skrutky. V každom prípade platí, že:

  • v zime treba prítlak zvýšiť,
  • v lete je ho nutné znížiť.

Najdôležitejší je správny tlak

Nezabúdajte na to, že okno dolieha po celom obvode. To znamená, že prítlak musí byť rovnaký na všetkých miestach kovania. Preto musíte nastaviť všetky skrutky do rovnakej polohy.

Kov je charakteristický teplotnou rozťažnosťou. Prakticky to znamená, že v mraze má tendenciu sa sťahovať a v lete rozťahovať.

Práve správnym nastavením okna zabezpečíte jeho doliehanie aj pri výkyve teplôt.

Skontrolujte aj zámky

Ak chcete zabezpečiť maximálnu izoláciu svojich okien, skontrolujte aj zámky. Uistite sa, že všetky fungujú a sú v uzamknutej polohe úplne zatvorené. Aj malé nedoliehanie zámku môže spôsobiť veľké tepelné straty.

Správnou reguláciou prítlaku získate hneď niekoľko výhod:

nižšie náklady za kúrenie, zamedzíte prúdeniu studeného vzduch do vašej domácnosti, predĺžite životnosť okien.

V prípade, že máte okno nastavené správne a máte stále pocit, že nedostatočne tesní, skúste si zmerať tepelné straty prostredníctvom termokamery. Najmä ak máte staršie okná, vtedy treba, z hľadiska dlhodobej úspory, porozmýšľať nad ich kompletnou výmenou.

Keďže inštalácia okien je rozsiahlejšia investícia, na ktorú je potrebný väčší rozpočet, spoliehajte sa iba na profesionálnych výrobcov okien, akým je Incon. Tie vám garantujú prvotriedne materiály, kovania aj odbornú montáž.

chyba