9 tipov, ako si vybrať pracovné oblečenie, obuv a ochranné pomôcky na stavbu

Staviate dom, garáž, altánok, zatepľujete, kladiete podlahu alebo maľujete? Samozrejme na takéto práce si môžete obliecť aj svoje staré rifle. Ani zďaleka sa však nebudete cítiť tak pohodlne a bezpečne, ako by ste sa mohli.

08.01.2018 08:00
oblecsadoroboty

Dnešný trh s pracovným oblečením a obuvou totiž ponúka nespočetné možnosti, aby ste sa cítili komfortne a hlavne boli v bezpečí v každej situácii a pri akejkoľvek práci. My sme sa pre cenné rady vybrali k odborníkom z oblečsadoro­boty.sk.

1. Vyberajte montérky z pevných materiálov

Pri výbere pracovných odevov na stavbu dbajte o to, aby boli montérky vyrobené z pevnej a oderuodolnej látky. Preto voľte také, ktoré sú vyrobené z kombinácie polyesteru a bavlny. Práve polyester totiž dobre odoláva oderu. Pre trvácnosť a odolnosť montérok je dôležitá aj gramáž resp. hrúbka základného materiálu, z ktorého sú montérky vyrobené. Ideálne montérky na stavbu majú gramáž aspoň 260 g/m2.

2. Odolnosti montérok pomôžu špeciálne zosilnenia na najviac namáhaných miestach

Mnohé z montérok majú na najviac namáhaných miestach ako sú kolená, sed, či spodná časť nohavíc špeciálne zosilnenia z mimoriadne odolných látok akou je napríklad aj Cordura®. Tieto materiály nezoderiete len na tak ľahko a tak vám vaše pracovné odevy vydržia čo najdlhšie.

3. Pre práce v kľaku použite nákolenníky

Pri pokládke parkiet alebo robení podlahy budete aj niekoľko hodín denne pracovať v kľaku. Okrem chrbta pri takejto práci trpia najmä kolená. Určite teda oceníte možnosť použitia špeciálnych nákolenníkov z peny alebo gumy, ktoré jednoducho vložíte do montérok. Mnohé z montérok totiž ponúkajú aj možnosť vloženia nákolenníkov do špeciálne prispôsobeného vrecka.

4. Nezabudnite na ochranu chodidiel

Na stavbách je potrebné venovať veľkú pozornosť aj ochrane nôh. Pády ťažkých predmetov bývajú veľmi časté a môžu spôsobiť zlomeninu v oblasti nártu alebo prstov. Vyberte si preto bezpečnostnú pracovnú obuv s ochrannou špicou (z ocele alebo nekovových kompozitných materiálov). Takáto obuv je odborne označená ako S1. Bezpečnostná obuv s označením S3 má naviac v podošve špeciálnu oceľovú alebo kompozitnú planžetu proti prepichnutiu. Táto spoľahlivo ochráni vašu nohu, keď stúpite na klinec alebo iný ostrý predmet, ktorých býva na stavbe veľmi veľa. Pri výbere pracovnej obuvi si dajte záležať aj na ostatných vlastnostiach: topánky by mali byť vyrobené z kvalitnej hrubej kože, v prípade prác v mokrom prostredí odporúčame obuv s membránou, ktorá zabráni premočeniu topánok a vaše nohy zostanú v suchu.

5. Pracovné rukavice sú na stavbe nutnosťou

Výber pracovných rukavíc prispôsobte prácam, ktoré budete na stavbe vykonávať. Pre hrubé mechanické práce sú ideálnou voľbou tzv. kombinované rukavice, ktoré sú vyrobené z odolných a oderuodolných materiálov. Ak však potrebujete pri práci zachovať cit v prstoch, vyberte si povrstvené rukavice, ktoré sú tenšie a jemnejšie. Pri prácach s ostrými hranami a predmetmi voľte rukavice, ktoré sú protiporézne a teda určené na ochranu rúk proti prerezaniu. Pre práce s horúcimi predmetmi sú vám k dispozícii pracovné rukavice s prívlastkom tepluodolné – vyberte si podľa teploty s akou pracujete. Pre práce s elektrinou budete potrebovať dielektrické rukavice.

6. Ak robíte v hluku – potrebujete aj ochranné slúchadlá

Poškodenie sluchu nebolí. Ale ak si ho raz poškodíte – je to natrvalo. A pritom sa tomu v 100% prípadoch dá zabrániť. Preto pri prácach s hlučnými strojmi a nástrojmi vždy odporúčame chrániť si sluch ochrannými slúchadlami alebo štupľami. Máte možnosť výberu z veľkého množstva. Zorientujete sa podľa toho, v akej intenzite hluku sa pohybujete. Poškodenie sluchu hrozí už pri hluku nad 80 dB. Pre porovnanie hluk motorovej píly dosahuje úroveň 100–110 dB, hluk pri výkopových prácach 100 dB, zvuk zo zbíjačky 120 dB. Slúchadlá by mali utlmiť hladinu hluku na úroveň približne 70 – 80 dB. Ich útlm sa označuje pomocou ukazovateľa SNR. Ak pracujete pri hladine hluku na úrovni 100 dB – mali by ste si vybrať chrániče sluchu so SNR aspoň 21 dB. Dosiahnete tak hluk na úrovni 79 dB. Ak nepoznáte hladinu zvuku na vašom pracovisku – vyberte si radšej slúchadlá s útlmom aspoň SNR 30.

7. Pri prácach v prachu alebo s chemikáliami si chráňte dych

Pri výbere respirátora na ochranu dychu je potrebné zohľadniť v akom prostredí a s akým druhom škodlivín pracujete (prach, typ chemikálií, atď.). Respirátory s najvyššou úrovňou ochrany sú označené ako FFP3. Kvalitnejšie respirátory majú po obvode tesniacu manžetu, ktorá prilieha na pokožku tváre a zabraňuje tak prieniku škodlivín k nosu a ústam. Pred kúpou respirátora sa o jeho vhodnosti poraďte s odborníkmi.

8. K pohybu na stavbe patrí aj prilba

Pre ochranu hlavy je na stavbe vždy vhodné nosiť ľahkú ochrannú prilbu. Najpohodlnejšie sú tie, ktoré majú polyesterový vnútorný kríž a otočné koliesko, pomocou ktorého si prilbu prispôsobíte na váš rozmer hlavy.

9. Ochranné okuliare potrebujete na ochranu pred prachom, chemikáliami aj letiacimi časticami

Pri stavebných prácach sa nevyhnete zvýšenej prašnosti a aj prípadnému ohrozeniu zraku chemikáliami alebo letiacimi časticami pri narábaní so zbíjačkou, s brúskou a podobne. Na ochranu zraku pred chemikáliami a prachom odporúčame uzatvorené ochranné pracovné okuliare. Na ochranu pred letiacimi časticami obvykle postačujú klasické ochranné pracovné okuliare. Vybrať si môžete rôzne farby zorníkov podľa svetelných podmienok. Tie najkvalitnejšie okuliare majú zároveň špeciálne úpravy proti zahmlievaniu, poškriabaniu, atď.

Zanedbať výber vhodných pracovných odevov, obuvi a ochranných pracovných pomôcok sa nevypláca. Každá práca má svoje špecifiká a preto vám vždy odporúčame poradiť sa s odborníkom – napríklad z eshopu oblečsadorobo­ty.sk. Bezpečnosť a ochrana zdravia by mala byť vždy na prvom mieste.

chyba