S trvalým pobytom k šťastnému domovu. Ako to dosiahnuť?

Domov je útočiskom pred búrkou. Miesto na odpočinok, základná paleta farieb, ktoré sa nám vytvárajú v mysli pri spomienke naň. Priestor, ktorý zdieľame s ostatnými členmi rodiny a územie, v ktorom sa cítime bezpečne a sme sami sebou. Je to miesto, kde nás nikto za nič neodsudzuje.

22.12.2017 09:14
pr Foto:

Spoločné znaky dokonalého bývania

Ak si zadáte do vyhľadávača na internete pojem šťastný domov, okrem zaujímavých článkov sa vám zobrazia aj mnohé psychologické štúdie, ktoré sa týmto pojmom dlhodobo zaoberajú. Jedna z nich hovorí, že k trvalému pocitu šťastia potrebujete určité znaky, ktoré sú zdieľané všetkými členmi rodiny. Poďme sa pozrieť na to, či sa týmito znakmi charakterizuje aj váš aktuálny trvalý pobyt.

Strecha nad hlavou

V priebehu života sa snažíme niečo dosiahnuť. Jednou z týchto vecí je aj vlastný domov. Niekto ho môže zdediť po rodičoch, iný si musí našetriť, alebo požiadať o hypotéku na kúpu nového. Pre tých ostatných, ktorí nemôžu využiť ani jedno z týchto riešení je tu možnosť získať prechodný pobyt.

Aj keď to nie je už podmienkou, jeho získanie závisí od majiteľa nehnuteľnosti, v ktorej bývate. Ak sa vám ho nerozhodne udeliť, musíte sa bez neho uspokojiť, alebo si požiadať o zriadenie takéhoto vlastného poboxu.

Sme ako Taliani?

Môže to znieť dvojzmyselne, ale v tomto prípade je toto tvrdenie opodstatnené. Podľa sociologičky Silvie Porubänovej sa s pomedzi krajín EÚ môžeme „pochváliť“ najvyšším percentom obyvateľov, ktorí žijú u svojich rodičov. Ide o 84 % mladých ľudí vo veku od 20 do 29 rokov. A podobne sú na tom aj Taliani a Chorváti.

Sťažené podmienky pre získanie vlastného bývania

Dôvodov, prečo je tomu tak, je samozrejme viac. Jedným z nich je ekonomická situácia a mzdové podmienky. Aj keď sa chválime historicky najnižším percentom nezamestnanosti, realita ukazuje niečo iné. Niekedy za to môže aj vek a osobnostné črty týchto ľudí, ako sme spomínali, každý z nás má iné hodnoty. Niekto zasa pred vlastným bývaním uprednostní napríklad nové auto. To by sme ale veľmi bagatelizovali.

Iné vnímanie rodiny

Oveľa viac je to ovplyvnené ponukou voľných a cenovo dostupných bytov a samozrejme aj podmienok pre získanie úveru, či hypotéky. Tiež sa zmenil prístup k zakladaniu rodiny, čo ste možno už postrehli. Dnes je pre ľudí oveľa dôležitejšie udržať si dobre platenú prácu a potom rozhodovať o ďalšom postupe.

Vlastné bývanie je ale základná potreba, bez ktorej sa dlhodobo nezaobídeme. Nemali by sme sa preto neustále spoliehať ani na svojich rodičov a práve naopak sa pripravovať na to, že v určitom veku im budeme musieť byť oporou práve my.

chyba