Ak francúzske okná, tak s trojsklom

Francúzske okná sú in a dodávajú bytom či domom nádych luxusu. S vhodne zvoleným izolačným trojsklom sa nemusíte báť ani nadmerného úniku energií.

15.12.2017 08:00
DSC 0938 1

Francúzskymi nazývame okná, ktoré siahajú až po podlahu. Nie sú iba krásne, ale prepúšťajú aj viac svetla a umožňujú rýchlejšie a dôkladnejšie vetranie než „obyčajné“ okná.

Predtým, než sa pustíte do ich inštalácie, mali by ste si premyslieť ich orientáciu a riešenie kúrenia v miestnosti. No najdôležitejším aspektom by mali byť energie. Kto by predsa chcel doplácať na nedomyslené nápady?

DSC 0939 2

Toľko indexov, ale ktorý si všímať?

Pri rôznych typoch okien a skiel zvykne byť uvedených viacero ukazovateľov. Najdôležitejšie z nich sú tieto:

Index prechodu tepla (Uw) – vyjadruje tepelné straty okna. Čím má okno nižšiu hodnotu Uw, tým má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Solárny faktor (SF) – určuje, koľko percent slnečnej energie sklo prepúšťa. Často sa zabúda na to, že okná prispievajú aj k ohrievaniu interiéru, pretože premieňajú solárnu energiu na teplo. V zime to môže byť výhoda, ale myslite tiež na to, čo bude v lete. Nezabudnite preto na vhodné tienenie.

Optimálna kombinácia predchádzajúcich dvoch faktorov prispieva k pozitívnej energetickej bilancii. Dnes už môžu mať kvalitné okná s premyslene zvoleným izolačným trojsklom lepšiu bilanciu než tehlové múry alebo strecha.

energeticka bilancia

V čom je okno trojsklom lepšie než okno s dvojsklom?

Dosahuje lepšiu izoláciu až o 40 %. Kým hodnota tepelnej izolácie okna s dvojsklom je cca 1,2 W/(m2K), v prípade okna s trojsklom je to vynikajúca hodnota 0,72 W/(m2K).

● Navyše, ak je trojsklo v okne vlepené po celom obvode, dosiahnete vyššiu odolnosť, stabilitu a bezpečnosť.

3. sklo ako darček pod stromček

Väčšie zásahy do domácnosti sa často odkladajú na jar, plánovať a výhodne objednávať ale môžete už teraz. Okná vám dodáme podľa vášho želania – pokojne až v marci alebo dokonca v apríli.

Ak si objednáte nové okno u ktoréhokoľvek predajcu Slovaktual do 22. decembra, obdarujeme vás tretím sklom. Akcia trojsklo v cene dvojskla sa týka plastových okien a plastových alebo hliníkových zdvižno-posuvných dverí – laminovaných, farebných alebo s hliníkovým klipom.

DSC 0969 2
chyba