Vyberáme garážovú bránu. Ako na to? Poradíme Vám

Garážovú bránu si nekupujeme na rok ani na dva. Vaša nová brána musí byť funkčná, spoľahlivá a bezpečná. Na čo pri výbere garážovej brány nezabúdať?

14.12.2017 08:00
ako-si-spravne-vybrat-garazovu-branu

Bezpečnosť je na prvom mieste

Pri výbere garážovej brány nerozhoduje len jej typ, ale aj miera bezpečia, ktorú ponúka. Panely sekciových brán majú mať ochranu proti privretiu prstov, čo je dôležité najmä pri malých deťoch. Jednotlivé panely majú do seba zapadať tak, aby pri pohybe brány nahor aj nadol nikto do nich nemohol strčiť prst. Ďalším bezpečnostným prvkom je poistka proti pretrhnutiu pružín. Aj keď sú pružiny dostatočne odolné a ich životnosť dlhá, výrobca garantuje určitý počet otváracích cyklov.

Ovládanie brány

Bezpečnosť garážovej brány závisí aj od kvalitného pohonu. Diaľkovo ovládaný pohon by mal pri nájazde na prekážku automaticky zastaviť chod. Brána potom zastane v danej polohe. Niektoré pohony pri nájazde na prekážku zaistia, že brána sa o kúsok vráti späť. Takto je vylúčené zovretie alebo uviaznutie predmetu alebo osoby do zatvárajúcej sa garáže.

Ak si vyberiete automaticky ovládanú bránu, motor slúži zároveň ako poistky proti vytiahnutiu brány. Pre zvýšenie bezpečnosti sa dá brána vybaviť optolištou, fungujúcou na princípe fotobuniek – pri objavení prekážky sa brána včas zastaví.

Pri automaticky ovládanej bráne je dôležité zaujímať sa o možnosť manuálnej obsluhy a bezpečnostné prvky, ktoré fungujú pri výpadku prúdu.

Inteligentné riadiace systémy

Garážovú bránu, podobne ako ďalšie domáce zariadenia, môžete ovládať pomocou centralizovaného riadiaceho systému. Existuje viacero systémov od renomovaných firiem, ktoré ponúkajú komplexné riešenia inteligentného riadenia domácnosti. Pomocou nich môžete ovládať svoju garážovú bránu cez smartfón, tablet alebo počítač prakticky z akéhokoľvek miesta.

Takisto môžete zistiť okamžitý stav zariadenia a máte o ňom neustály prehľad aj na diaľku. Veľkým plusom je ovládanie garážovej brány, vjazdovej brány a napr. vonkajšieho osvetlenia alebo žalúzií jedným zariadením. Výhodné je, ak si všetko vyberiete u jedného dodávateľa, ktorý vám poskytne kompatibilný systém, vďaka čomu sa vyhnete viacerým ovládačom.

Materiál

Bežne garážovú bránu používame aj niekoľkokrát denne. Je preto dôležité, aby bola dostatočne odolná a vyrobená z materiálov, ktoré sa len tak ľahlo neopotrebujú. Štandardom sú sekcie plnené polyuretánovou penou opláštené galvanizovaným plechom. PUR pena zaisťuje tepelnoizolačné vlastnosti brány.

Pri výbere si treba dať pozor na hrúbku panela. Väčšinou platí zásada, čím väčšia hrúbka, tým lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Čo sa týka kovania a vodiacich koľajníc, renomovaní výrobcovia v súčasnosti používajú technológiu spájania plechov s názvom TOX. Vďaka nej vzniká veľmi pevný spoj bez narušenia povrchovej úpravy materiálu, čim sa predchádza vzniku korózie v mieste spoja.

Nepodceňujte dizajn

Garáž a dom vnímame väčšinou ako jeden celok. Výber farby a dizajnu garážovej brány preto treba voliť s ohľadom na celkový vzhľad a okolie. Pri výbere nepodliehajte aktuálnym trendom, nie vždy musia byť pre vás to pravé orechové. Ak sú kritériom pri výbere brány aj financie, zistite si, ktoré farby a typy panelov sú v základnej cene.

Slovenský výrobca garážových brán Lamelland, s.r.o. ponúka v základnej cene okrem bielej napr. aj striebornú, antracitovú a hnedú bránu. Ak rozmýšľate o bráne v imitácii dreva, dnes už nie je problém vyrobiť bránu v podobnom drevodekore ako farba okien a dverí. Počítajte však s vyššou cenou a väčšinou aj s dlhšou dodacou dobou.

Starostlivosť o bránu

Aby zostala garážová brána spoľahlivá, bezpečná a funkčná, potrebuje aj tá najlepšia údržbu. Pokiaľ si na ňu netrúfate sami, odporúčame si dojednať pravidelný servis a údržbu u dodávateľskej firmy. Spočíva v premazaní pohyblivých súčastí brány a kontrole mechanických prvkov. Pravidelná preventívna údržba predĺži vašej bráne životnosť a predchádza jej poškodeniu. V Lamellande si môžete takého servisné prehliadky objednať priamo cez www.lamelland.sk.

chyba