Vaše najčastejšie otázky o bývaní v Rakúsku

O nažívaní v susednom Rakúsku si dokážeme vygoogliť množstvo informácii. Či už sú to pravdivé správy alebo mýty, ale aj rôzne komentáre a otázky ľudí, ktorí sa chystajú do rakúskych pohraničných obcí sťahovať. Tu sú odpovede na vaše najčastejšie otázky, ktoré môžu mať dopad na rozhodnutie, či sa presťahovať k našim rakúskym susedom. Napríklad do krásnej dedinky Wolfsthal, v ktorej býva približne tisíc obyvateľov.

13.12.2017 08:00
 MG 9088

Blízko od hraníc a bez kolón

Pre veľa Slovákov zohráva pri výbere bývania rolu aj fakt, ako ďaleko to budú mať do svojho rodiska. Dedinka Wolfsthal je situovaná len 5 km od hraničného priechodu na Slovensko. Presun z Rakúska na Slovensko a naopak je otázkou pár minút, a to doslova. S kolónami a ulicami plnými áut sa tu nestretnete ani v rannej špičke, ani pri podvečernom návrate obyvateľov z práce. Ak nie ste šofér, z dedinky je pravidelné spojenie MHD do Bratislavy a naspäť. Výhodou spomínanej blízkosti je aj fakt, že do Viedne je to len 50km a na nákupy do Parndorfu to je skutočne na skok, iba 30 km. Letisko Schwechat je približne 40 minút od dedinky Wolfsthal a dokonca je možnosť dostať sa priamo do letiskovej haly vlakom.

Sociálne zabezpečenie

Sociálne zabezpečenie na Slovensku nie je potrebné nejako zvlášť predstavovať. Všetci vieme, že to nie je nič moc. Naopak presťahovaním sa do Rakúska prídete k rôznym výhodám. Čo sa týka prídavkov na dieťa (nie je podstatné, či žije na Slovensku alebo v Rakúsku), tie sú podstatne príjemnejšie, ako na Slovensku. Podrobné informácie a konkrétne sumy prídavkov na dieťa v Rakúsku sa dozviete na našej stránke. Sociálne výhody bývania v Rakúsku by určite nemali byť hlavnou motiváciou sťahovania sa. Hlavnou výhodou je krásne, čisté prostredie s výbornou dopravou v blízkosti Bratislavy, a to, že ľuďom, ktorí túto obec spravujú, záleží na spokojnosti obyvateľov obce Wolfsthal.

Poplatky spojené s bývaním v AT

Mnoho ľudí zaujíma suma platenia dane z nehnuteľnosti, pričom niektorí majú obavu, že táto čiastka sa šplhá k tisícom eur. To je samozrejme iba mýtus. Napríklad u nových domov, ktoré máme v ponuke na www.cjubreality.eu vo Wolfsthali, suma dane z nehnuteľností nepresiahne 80 Eur.

Takisto energie (voda, elektrina, odpad) sú poplatky, ktoré sú cenovo porovnateľné s poplatkami na Slovensku. Je to približne 150 eur mesačne. Pokiaľ máte deti, ktoré po presťahovaní do Rakúska plánujete umiestniť do škôlky, vo Wolfsthale sa za škôlku neplatí. Dobrou správou je, že v miestnych škôlkach je dosť miesta pre deti, a nie je teda problém s umiestnením vašich ratolestí do ročníkov.

+2

Jazyky, vzdelávanie a krúžky

Ak máte obavu z rečovej bariéry, naozaj ju nemusíte mať. Vo Wolfsthali sú pravidelne organizované jazykové kurzy nemeckého jazyka pre Slovákov, a to pre dospelých, aj pre deti. Deti sa samozrejme učia nemecky aj na škole. Aj keď spomínaná dedinka má len niečo nad tisíc obyvateľov, o športové vyžitie nie je núdza. Máte k dispozícii krúžky jogy, pilatesu, aikida, zumby, floorbalu, futbalu, juda, tenisu či baletu (Hainburg), a čo sa týka ďalších krúžkov, môžete sa prihlásiť na výtvarnú hodinu, na kurz angličtiny, do detského speváckeho zboru, na hru na klavír, flautu alebo gitaru. Väčšina krúžkov je realizovaná so slovenskými lektormi a trénermi, ktorí rozprávajú aj po nemecky, takže sa bez problémov dohovoríte. A ak sa vám do uší dostala informácia, že pri presťahovaní do Rakúska, či prihlásení dieťaťa do miestnej škôlky/školy je nutné prihlásiť sa k cirkvi, je to tiež len mýtus. Je to len vaša dobrovoľná voľba.

Poriadok na každom rohu

Pre rakúskych susedov je slovo poriadok veľmi dôležitý pojem. Stačí si vybehnúť do akejkoľvek pohraničnej dedinky alebo do Parndorfu na nákup a nemôžete prehliadnuť vždy upravené cesty, lúky, večne čerstvo pokosenú a upravenú trávu pred domami a tiež ich samotné záhrady. Keďže veľa Rakúšanov preferuje nižšie ploty, cez ktoré je vidieť do záhrady, ľudia sa môžu kochať ich tip-top poriadkom. Ak vám tento článok nezodpovedal všetky vaše otázky, prečítajte si na našom blogu články o bývaní v Rakúsku.

chyba