Masívna strecha z Ytongu – ochrana proti letnému prehrievaniu bez klimatizácie

Letné horúčavy dokážu pobyt v podkroví poriadne znepríjemniť. Klimatizácia zasa znamená náklady navyše a nevyužijete ju celoročne. Preto sa ako optimálne riešenie ponúka masívna strecha.

12.06.2017 08:00
ytong inzercia
Zdroj: Ytong

Strecha je zo všetkých konštrukcií budovy najviac zaťažená vonkajšími vplyvmi. Odoláva výkyvom teplôt okolo 80° C, nárazom vetra až do cca 50 m/s, hluku, ktorý môže dosahovať hladiny okolo 70 dB. Chráni pred hmyzom, najrôznejšími druhmi žiarenia, pred prachom. Jej kvalita zásadným spôsobom ovplyvňuje stav vnútorného prostredia budovy.

Všetky tieto požiadavky spĺňa masívna strecha zo systému stavebných komponentov Ytong. Účinne zabráni letnému prehrievaniu podkrovných miestností aj bez klimatizácie, je nehorľavá a poskytuje ochranu proti všetkým uvedeným negatívnym vplyvom. Nemusíte sa obávať zvýšených nákladov na stavbu: ak pripočítame k cene bežnej strechy cenu klimatizácie, dostaneme sa na porovnateľné obstarávacie náklady. Prevádzka je potom neporovnateľne výhodnejšia, pretože chladenie priestorov v letných mesiacoch podstatne zdvihne účty za energie. Strecha z Ytongu má však aj ďalšie zaujímavé plus. Vďaka alkalickému zloženiu je u nej nulové riziko napadnutia plesňami a škodcami. Ďalšou výhodou je variabilita – môžete realizovať akýkoľvek tvar prakticky bez obmedzenia, je jedinečná pre šikmé strechy i vikiere až do uhla 45 °.

Súčasné požiadavky na strešnú konštrukciu – ochrana proti prehrievaniu

Podkrovné priestory by nemali ani v letných mesiacoch presahovať vnútornej teploty do max. 26 °C bez potreby energeticky náročného chladenia. Klasický drevený krov túto požiadavku v našich klimatických podmienkach nesplní. Pre zaistenie týchto podmienok je nutné ho doplniť o ďalšie technológie, ktorých energetická náročnosť je však v rozpore s trendom požadujúcim zníženie emisií CO2 a spotreby energií.
Zdroj: Ytong
Zdroj: Ytong
+5Zdroj: Ytong

Jednoduchá montáž je overená aj u stavebníkov svojpomocne

Konštrukcia Ytong Komfort sa presadila aj pri stavbách svojpomocne, pretože na rozdiel od striech drevených nevyžaduje spoluúčasť tesárov. Jednoduchú sedlovú strechu s plochou 100 m2 zmontuje dvojica zručných pracovníkov počas troch dní. Najväčším prekvapením pre stavebníkov, ktorí majú stavbu strechy Ytong Komfort za sebou, bola podľa ich tvrdenia jednoduchosť montáže. K úspešnému zvládnutiu montáže určite prispelo aj to, že úskalím založenia konštrukcie ich sprevádzal zakladací majster. Túto službu poskytuje výrobca bezplatne. Ďalšou nezanedbateľnou úsporou v porovnaní s „klasickým“ krovom predstavuje fakt, že strecha Ytong Komfort je difúzne otvorená a nevyžaduje preto parozábranu. Táto citlivá súčasť konštrukcií striech je jednak časovo relatívne náročná, k tomu ešte vyžaduje na našich stavbách bohužiaľ zriedka prítomnú precíznosť prevedenia.

Strecha sa tiež vyznačuje vysokou vzduchotesnosťou. Je preto ideálna pre pasívne a nízkoenergetické domy, pri ktorých odborníci z Ytongu odporúčajú riešenie formou jednovrstvového murovania bez zateplenia. Práve s ním je masívna strecha ideálne kompatibilná. Výsledkom je rýchla a jednoduchá výstavba homogénneho jadra domu, ktoré je základom kvalitného a zdravého bývania. Spoľahlivosť systémového riešenia Ytong potvrdzujú početné blower door testy, a to aj pri domoch postavených vrátane strechy svojpomocne. Za zmienku určite tiež stojí to, že na domy v pasívnom štandarde je možné čerpať dotácie Nová zelená úsporám.

chyba