Optimalizácia ističov – priestor na úsporu nielen v domácnostiach

Asi každý sa už vo svojej domácnosti stretol s pojmom istič. Čo to vlastne istič je a máte ho nastavený správne?

16.05.2017 08:00
zdroj: Stredoslovenská energetika -...
Stredoslovenská energetika - Distribúcia, a.s. zdroj: Stredoslovenská energetika - Distribúcia, a.s.

Istič je elektrické zariadenie, ktoré v prípade, keď ním začne tiecť prúd väčší ako je určený, automaticky odpojí prívod elektrického prúdu do elektrického obvodu a tým bráni jeho preťaženiu. Riaditeľ sekcie Predaj B2C zákazníkom v spoločnosti Stredoslovenská energetika, Michal Jaloviar, radí, čo musíte zvážiť pri nastavení veľkosti a počtu fáz ističa.

„Veľkosť ističa je potrebné nadimenzovať podľa predpokladaného príkonu spotrebičov v domácnosti. Všetko je dané spotrebičmi a veľkosťou domu“, vysvetľuje Michal Jaloviar.

Okrem ističa je dôležitý aj počet fáz. Ak máte väčší dom, hoci bez elektrického kúrenia, je lepšie mať jednotlivé vetvy napojené na samostatné fázy. „Dobrým príkladom sú rodinné domy, ktoré využívajú zariadenia s vyšším príkonom ako je napríklad cirkulár. Pri nich jednoducho nemôžeme mať jednofázový istič a je jedno, že ich využívame len pár krát do roka“, dodáva Jaloviar.

Veľkosť ističa určuje výšku poplatku
V prípade nových pripojení môžu zákazníci vďaka reálnemu zhodnoteniu ističov a ich optimalizácii ušetriť. Vyššia veľkosť ističa totiž zároveň znamená vyšší pripojovací poplatok. Správne stanovenie veľkosti hlavného ističa je dôležité, pretože do tejto hodnoty potom garantuje distribučná spoločnosť kapacitu v každom momente pre bezproblémový odber. Do 30.6. je navyše zníženie hodnoty HI pre odberateľov na Strednom Slovensku bezplatné, teda za túto službu nebude distribučná spoločnosť SSE-D účtovať žiadne poplatky

Začiatkom tohto roka nakoniec nedošlo k zmene štruktúry distribučných cien, no podľa vyjadrenia energetikov nemožno do budúcna vylúčiť, že práve hodnota veľkosti hlavného ističa bude mať väčšiu váhu a bude vstupovať do ceny, ktorú odberatelia platia vo svojej faktúre.

Výrazne ušetriť môžu aj samosprávy
Pri podnikateľoch a samosprávach sa pevná mesačná platba odvíja aj od veľkosti hlavného ističa a sadzby na odbernom mieste. Platí teda, že čím väčší istič, tým väčší mesačný poplatok. Preto je pri úspešnej optimalizácii hlavného ističa veľký priestor ušetriť nemalé peniaze.

„V SSE máme pre samosprávy a podnikateľov pripravené zároveň aj rôzne riešenia v oblasti energetickej efektívnosti, ktorými sa môžu dosiahnuť výrazne úspory. Pri niektorých riešeniach vieme pomôcť aj s prefinancovaním projektu“, dodáva Jaloviar.

chyba