Prichádza zima a s ňou mrazy. Ako kúrite vy?

Moderná doba so sebou prináša moderné spôsoby kúrenia. Každý má obľúbený ten svoj, no niektoré sú preferované viac.

07.11.2016 09:32
vEnergetike.sk
zdroj: Thinkstock

Už dávno sú preč časy, kedy sa kúrilo len drevom v krbe či kachliach. Dnešná doba prináša veľmi zaujímavé možnosti od klasického kúrenia na plyn, cez elektrinu až po moderné solárne vykurovanie alebo získavanie potrebného tepla cez tepelné čerpadlá. Technológii na využitie akéhokoľvek spôsobu je tiež dostatok a preto je otázkou, ako najefektívnejšie využiť takéto teplo.

Podlahovka je najobľúbenejšia
Medzi jednoznačne najobľúbenejšie spôsoby kúrenia u nás patrí podlahové kúrenie. To môže byť suché alebo s cirkulujúcim médiom v tzv. hadovi. Toto kúrenie sa montuje najčastejšie do novostavieb a vyžaduje si presný technologický postup vrátane dostatočnej izolácie. Jeho výhodou je veľmi rýchly nábeh a fakt, že je „neviditeľné“ – takže na miesto radiátorov nijako neobmedzuje dispozíciu izieb.

Podlahové kúrenie môže byť na elektrinu alebo plyn, prípadne aj na obnoviteľné zdroje, napríklad pomocou tepelného čerpadla. Okrem neho sa však u nás využívajú ešte stále pomerne často aj klasické výhrevné telesá vo forme rôznych druhov radiátorov, v zásade ale ide o podobný typ centrálneho kúrenia.

Alternatívou k nemu je lokálne kúrenie, najčastejšie pomocou sálavého tepla z elektrických konvektorov, prípadne pomocou infrapanelov. Takéto kúrenie nie je riadené žiadnym centrálnym zariadením (ako je tomu v prípade kotla pri podlahovom kúrení), ale pre každú miestnosť v rámci objektu funguje samostatne a dá sa tak veľmi efektívne regulovať.

Elektrina, plyn či iné možnosti?
Okrem výberu technológie je dôležitý aj zdroj tepla. V tomto prípade na Slovensku hrajú veľkú úlohu najmä konzervatívne preferencie zamerané na zemný plyn. Ten je na rozdiel od minulosti dostupný už naozaj všade, čo len zvyšuje jeho atraktivitu. Na druhú stranu, čoraz viac novostavieb stavaných v nízkoenergetickom alebo pasívnom štandarde nie je od plynu vôbec závislých.

Mýtus o tom, že kúrenie elektrinou je príliš drahé, totiž búrajú práve mimoriadne nízko náročne stavby. V tomto prípade je totiž veľmi dôležitá nielen cena prevádzky zohľadnená z pohľadu jednotkovej ceny napríklad za kW, ale aj cena inštalácie a prevádzky z pohľadu napríklad servisných nákladov a revízií. Aj preto sa stáva najmä v drevostavbách populárne suché alebo infra elektrické vykurovanie.

Sledujte aj ceny energií
Najviac na kúrení sa samozrejme dá ušetriť pri jeho prevádzke. Technológia aj médium na vykurovanie sú nepochybne dôležité, no napríklad ceny energií zohrávajú asi kľúčovú úlohu. Preto je na mieste sledovať trendy z energetiky a aj z oblasti aktuálnych trendov ohľadom tepla či kúrenia, pričom ideálnym prostriedkom je na to internet. Ako dobrý zdroj informácií odporúčame napríklad portál vEnergetike.sk, kde sa o teple aj energiách dočítate niečo nové každý deň!

chyba