Recept na krásny trávnik

Ešte stále polievate trávnik hadicou? Spočítali ste si, koľko času ročne strávite pri jeho polievaní? Ak vás trápi množstvo času, ktoré ste mohli zužitkovať inak, nezúfajte.

02.05.2016 08:00
uvod inzercia gardena

Dnes si už môžete vybrať zo širokého sortimentu automatických zavlažovacích systémov, ktoré šetria váš čas, peňaženku a budete mať vďaka ním krásny trávnik.

Polievajte automaticky

Polievanie hadicou je namáhavé a zaberie veľa času. Zbavte sa naťahovania sa s hadicami a predstavte si, že stlačíte gombík a automatická závlaha poleje trávnik, zatiaľ čo vy spíte. Zavlažovací systém je v dnešnej uponáhľanej dobe jedným z riešení, ako udržať trávnik v dobrej kondícii s dostatkom závlahovej vody. Ak chcete, aby bol hustý a zelený, treba si osvojiť správne zásady pri jeho zavlažovaní. Keď trávnik založíte, jeho koreňový systém ešte nie je dostatočne vyvinutý. Vďaka tomu ho treba polievať malými dávkami vody aj niekoľkokrát denne v časových intervaloch 4–6 hodín. Po piatich týždňoch intenzívnejšieho zavlažovania sa koreňový systém už dostatočne vyvinul, takže možno znížiť polievací cyklus na jedenkrát do dňa. Dospelý trávnik po troch mesiacoch stačí intenzívne poliať 2–3 krát týždenne. Dôležité je dbať na skôr na menej časté no intenzívnejšie dávky závlahy, aby sa voda dostala ku korienkom (čo je hĺbka zhruba 10 cm). Jemné ranné sprchy nemajú pre trávnik veľký význam, keďže vlaha sa udrží len na steblách, z ktorých sa rýchlo odparí.

+3

Vyberte si

Spoločnosť Gardena, ako odborník z dlhoročnými skúsenosťami z oblasti závlah, vám ponúka rôzne možnosti automatických závlahových systémov. Základom sú praxou overené a obľúbené kruhové a sektorové zavlažovače. Veľkoplošné modely z rady Premium a Comfort slúžia na nenáročné zavlažovanie veľkých plôch. Vďaka otočným krúžkom môžete nastaviť kruhový výsek zavlažovania, a to od 25° do 360°. Presná mosadzná tryska dokáže rozptýliť vodu do polomeru od 5 do 12,5 metra. Je tak možné zavlažiť plochu až do takmer 500 m². Rada Comfort používa turbínovú trysku, takže zavlažovanie je vďaka tomu nehlučné. Ak máte záhradu usporiadanú v pravidelnom tvare s pravými uhlami, môžete použiť výrobky z rady Gardena Aquazoom, ktoré vedia zavlažovať pravidelné plochy v rozsahu od 28 do 350 m². Vybrané modely umožňujú nastaviť plynulý dosah a šírku postreku.

Ovládnite ich

Ak chcete efektívne a účinne zavlažovať svoju záhradu, napojte svoje automatické zavlažovače do jednotnej siete so zavlažovacím počítačom Gardena. Podľa naprogramovaných údajov a vašich preferencií sa postará o automatické zavlažovanie vašej záhrady. Môžete si vybrať od jednoduchších modelov so zavlažovacími hodinami, alebo sa rozhodnúť pre pokročilejšie modely MultiControl a MasterControl, ktoré možno naprogramovať individuálne na jednotlivé zóny vašej záhrady.

Viac o zavlažovaní trávnika sa dozviete na www.gardena.sk.

chyba