Vlastný zdroj energie zo slnka? Prečo nie? Teraz s dotáciou až do 50%

Páči sa vám myšlienka obnoviteľných zdrojov energie, ktorá nezaťažuje životné prostredie? Už dlhší čas sa pohrávate s nápadom zaobstarať si na strechu vášho domu solárne panely, odrádzajú vás ale vysoké počiatočné náklady? A čo keby sme vám povedali, že vďaka dotáciám teraz môžete ušetriť 30 – 50 % z vašich investičných nákladov? Spozorneli ste?

25.01.2016 08:00
http://www.zelenadomacnostiam.sk/

V rámci národného programu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry s názvom Zelená domácnostiam môže teraz ktorýkoľvek majiteľ rodinného domu na Slovensku, ale aj spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov požiadať o podporu inštalácie malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie do domácností. Fotovoltické panely, veterné turbíny, slnečné kolektory, kotly na biomasu, tepelné čerpadlá.
Na všetky tieto malé zariadenia na výrobu elektriny alebo tepla sa vzťahuje táto možnosť. „Aktuálne prebieha na našej stránke www.solarenergia.sk/dotacie registrácia uchádzačov o príspevok. Po registrácii každému záujemcovi vypracujeme individuálny plán na získanie dotácie tak, aby presne zodpovedal jeho potrebám aj možnostiam,“ povedal Ján Karaba zo spoločnosti SolarEnergia, ktorá už od roku 2008 aktívne rozvíja a využíva obnoviteľné zdroje energie, predovšetkým v oblasti fotovoltických technológií.

solarna energia

Máte na výber dva typy zariadení
Ako odborník zo SolarEnergia radí potenciálnym záujemcom o dotáciu, dôležité je v prvom kroku si ujasniť konkrétny druh a inštalovaný výkon navrhovaného zariadenia. Práve od toho totiž závisí výška podpory. „Inštalovaný výkon určuje, aké množstvo energie bude zariadenie schopné “vyrobiť” a nahradiť tak výrobu energie z fosílnych palív,“ vysvetľuje JánKaraba.
V ponuke spoločnosti SolarEnergia si môžete vybrať z dvoch možností – SolarGRID a SolarHYBRID. SolarGRID je laicky povedané fotovoltický systém, ktorý dodáva energiu primárne do spotrebičov v domácnosti a pri prebytku elektriny z fotovoltických panelov tento prebytok buď dodáva do verejnej siete alebo pomocou osobitnej funkcie obmedzuje výkon systému, aby sa zamedzil pretok elektriny do verejnej siete. Systém SolarHYBRID naopak využíva aj batériové úložisko, kde sa ukladá prebytočná energia, ktorú nie je možné v danom okamihu priamo spotrebovať v domácnosti. „V prípade, že má SolarHYBRID nedostatok vlastnej elektriny z fotovoltických panelov a spotrebiče si pýtajú viac, začne využívať aj energiu uloženú v batériách. Elektrina z verejnej siete sa začne odoberať až vtedy, keď systém nedostáva energiu ani z fotovoltických panelov ani v batériách. SolarHYBRID dokáže vďaka batériám taktiež zásobovať domácnosť elektrinou aj pri výpadku verejnej siete,“ objasňuje Ján Karaba

Foto: ALEX SNYDER
solarna energia

Ako žiadať o dotáciu?
Domácnosť, ktorá má záujem o dotáciu si môže zariadenie vybrať zo zoznamu zariadení, ktoré spĺňajú určené technické podmienky. Technická špecifikácia zariadenia, pre ktoré sa domácnosť

solarna energia

rozhodne, bude slúžiť ako podklad pre vyplnenie žiadosti o vydanie poukážky. Preto je potrebné ešte pred podaním žiadosti o poukážku konzultovať technické riešenie s oprávneným zhotoviteľom. Následne môže elektronicky požiadať o vydanie poukážky, ktorú si uplatní pri inštalácii u oprávneného zhotoviteľa akým je aj firma SolarEnergia. Dokumentáciu k inštalácii tak bude predkladať SIEA priamo zhotoviteľ. Vy ako súkromná osoba ste od tejto časti odbremenení. Aj z tohto dôvodu je nanajvýš potrebné vybrať si skutočne fundovaného zhotoviteľa s certifikovanými riešeniami. „Spoločnosť SolarEnergia do dnešného dňa úspešne pripravila a zrealizovala desiatky projektov solárnych fotovoltických elektrární na Slovensku a v Českej republike s celkovým výkonom vyše 8.000 kW. Venujeme sa celému procesu prípravy, výstavby a prevádzky solárnych fotovoltických zdrojov, pričom vykonávame aj technické a energetické audity, hĺbkové previerky a navrhujeme a realizujeme inovatívne riešenia solárnych fotovoltických systémov využiteľných v domácnostiach aj v priemysle. Naša spoločnosť spĺňa všetky podmienky oprávneného zhotoviteľa podľa podmienok dotácie Zelená domácnostiam. Sme certifikovaní na montáž solárnych kolektorov a fotovoltických systémov. Všetky nami inštalované zariadenia spĺňajú prísne európske normy a majú certifikáty o zhode a certifikáty TÜV,“ dodal Ján Karaba.

solarna energia

Na čo nezabudnúť?
Aby bola vaša poukážka platná, musíte si ju uplatniť u oprávneného zhotoviteľa, s ktorým máte uzavretú zmluvu o inštalácií zariadenia, a to najneskôr do 30 dní od dátumu vydania poukážky, ktorý je uvedený na poukážke, a zároveň musí byť vaša inštalácia ukončená do 6 mesiacov od tohto dátumu. „Podpora je nastavená tak, aby domácnosti boli motivované nakúpiť si kvalitné systémy s primeraným výkonom, s dlhšou životnosťou a vyššou účinnosťou premeny energie a nepodceňovali odbornosť pri inštalácii. Platí zásada, že podpora nesmie prekročiť 50 % z oprávnených výdavkov,“ upozorňuje Ján Karaba.
Ako dodáva: „Naším cieľom je v spolupráci so súkromnými partnermi alebo samosprávami pripravovať, realizovať a prevádzkovať ekonomicky a energeticky efektívne projekty s využitím najmodernejších technologických riešení. Chceme sa tak nielen podieľať na zvyšovaní využívania ekologických obnoviteľných zdrojov, ale aj prispievať k vyššej energetickej samostatnosti regiónov, v ktorých pôsobíme.“
Dodajme, že energiu zo slnka v súčasnosti využíva 1 200 domácností na Slovensku. Podľa odhadov Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu by u nás do roku 2020 malo pribudnúť viac ako 50 tisíc domov, ktoré budú mať vlastný zdroj energie zo slnka. Aj vďaka spoločnosti SolarEnergia.

Uchádzať sa o dotáciu môžete na stránke: www.solarenergia.sk/dotacie

solarna energia
chyba