Veľká vec: Bratislava bude mať nové planetárium!

Na dunajskej promenáde v Bratislave môže už o niekoľko rokov vyrásť nové planetárium. V krásnej budove s futuristickým tvarom sa budete môcť pokochať pohľadom na hviezdy a stráviť voľné chvíle s rodinou. Námestie s planetáriom vyrastie v priestore bývalého PKO a bude prepojené s obnovenou dunajskou promenádou.

25.11.2015 10:00
J&T inzercia

Nábrežie vedľa River Parku dnes špatia zdevastované budovy bývalého PKO, ohradené železným plotom. To by sa mohlo už čoskoro zmeniť: o novom planetáriu a mediatéke, námestí a kompletnej rekonštrukcii promenády budú hlasovať mestskí poslanci už 10. decembra. Konečne by sa ukončil desaťročný spor medzi investorom a mestom, ktorému hrozia likvidačné pokuty za vyše 43 miliónov eur. Vedenie mesta rokovalo s majiteľom pozemku pri Dunaji a dosiahlo dohodu, ktorá Bratislavčanom prinesie vynovené nábrežie až po Most Lafranconi, nové planetárium a digitálnu knižnicu – mediatéku. Nový verejný priestor bude súčasťou projektu River Park 2 s kombináciou obytných a kancelárskych bu­dov.

J&T inzercia

Planetárium ako Dunajská kvapka
Moderné planetárium ponúkne okrem hviezdnej oblohy aj priestor na rôzne kultúrne a spoločenské akcie, prednášky a menšie konferencie. Budova má byť skutočne výrazným lákadlom – a to nielen pre chodcov a cyklistov na zrekonštruovanej dunajskej promenáde, ale aj pre všetkých, ktorí sa na breh pozrú priamo z rieky alebo z petržalskej strany Dunaja. Zaujímavým bude tvar planetária. „Inšpirovali sme sa tvarom dunajskej kvapky. Som presvedčený, že v kombinácii s námestím a promenádou dostane Bratislava miesto, kde budú chodiť celé rodiny tráviť voľný čas,“ hovorí vedúci kolektívu architektov zo spoločnosti GFI Radoslav Grečmal.

Nové námestie oživí aj mediatéka. Ide o modernú knižnicu 21. storočia, ktorá namiesto kníh ponúka digitálny obsah. Môžete si v nej napríklad pozrieť archívne slovenské filmy a videozáznamy a prečítať zdigitalizované dokumenty či elektronické knihy. Priestory planetária a mediatéky by popri vzdelávaní mohli slúžiť aj na koncerty, malé divadelné formy, prednášky a diskusie. Tým pádom si táto časť promenády zachová svoju kultúrnu funkciu tak, ako na tom trvalo mesto.

J&T inzercia

Posedenie priamo na brehu Dunaja
Bratislavčania sa môžu tešiť aj na vynovenú promenádu. Už do deviatich mesiacov po odsúhlasení projektu investor v tejto časti vymení zničený asfalt, obnoví osvetlenie, upraví zeleň a osadí nové lavičky a stojany na bicykle. Súčasťou obnovy je aj oprava historického balustrádneho múrika. Navyše, investor chce vytvoriť prístup až priamo k Dunaju: plánuje položiť na rieku nový pontón a osadiť lávky. „Zatiaľ ide len o návrh, schváliť nám ho ešte musí Slovenský vodohospodársky podnik.“

Ak sa všetko podarí, už o krátky čas sa v Bratislave nerušene prejdete z historického centra až po Most Lafranconi po vynovenom nábreží. Projekt majú teraz v rukách mestskí poslanci, ktorí o ňom budú hlasovať už na decembrovom zastupiteľstve.

chyba