Zdravý spánok v každej spálni

Zdravý a pokojný spánok je pre Európanov významný faktor zdravého bývania. Ako ho však zabezpečiť? Pre Európanov je zdravý spánok mimoriadne dôležitý. Toto zistenie vyplynulo zo štúdie Barometer zdravého bývania, ktorú realizovala spoločnosť VELUX na 12 000 respondentoch.

22.06.2015 08:00
velux inzercia

Dôležitá je správna teplota

Niektoré ťažkosti so spánkom možno vyriešiť reguláciou teploty v miestnosti. Všeobecne sa odporúča znížiť teplotu v spálni aspoň na 16°C. Samozrejme, môže byť aj vyššia, no malo by platiť pravidlo: maximálna teplota v spálni by mala byť o niekoľko stupňov nižšia, ako v ostatných miestnostiach.

V spálni by mala byť vždy o pár stupňov nižšia...
Velux inzercia V spálni by mala byť vždy o pár stupňov nižšia teplota ako v ostatných miestnostiach.

Čerstvý vzduch a príroda patria do spálne

Čerstvý vzduch je súčasťou zdravého vnútorného prostredia. Spálňu treba vetrať minimálne dvakrát denne: ráno po zobudení a večer pred spaním. Strešné okná pomôžu efektívne vyvetrať interiér pomocou tzv. komínového efektu, kedy sú súčasne otvorené fasádne i strešné okná. Vďaka čerstvému vzduchu sa dnu dostane aj vôňa prírody. Práve tá nás denne nabudí energiou do nového dňa. K príjemnému zobudeniu pomôže aj systém diaľkového ovládania strešných okien VELUX INTEGRA® spolu s funkciou Good Morning (dobré ráno), ktorá v určenom čase otvorí okná a vytiahne tieniace doplnky.

Systém VELUX INTEGRA® zaručí kontakt s prírodou...
velux inzercia Systém VELUX INTEGRA® zaručí kontakt s prírodou už od prvých momentov po zobudení.

Pozor na orientáciu spálne

Správne umiestnenie strešných i fasádnych okien hrá v spálni dôležitú rolu – nielen z hľadiska osvetlenia, ale v zimnom období aj pri vykurovaní. Ideálnym riešením je orientovať okná spálne smerom na severovýchod. V takom prípade nás ráno zobúdzajú slnečné lúče. Denné svetlo prichádza dnu počas obeda, pričom nedochádza k prehrievaniu miestnosti poobede. V kombinácii s tieniacimi doplnkami možno zabezpečiť stále príjemnú teplotu spálne aj vo večerných hodinách. Využitie vonkajšej markízy, ktorá je vyrobená z priehľadného materiálu dopomôže ku zníženiu vnútornej teploty až o 6°C.

Tieniace doplnky zaručia v spálni príjemnú...
velux inzercia Tieniace doplnky zaručia v spálni príjemnú vnútornú teplotu. Farebná kolekcia roliet VELUX dodá okrem toho interiéru aj trendy nádych.

Väčšia tma, lepší spánok

Tak ako príroda, aj ľudské telo má svoj rytmus. Na jeho udržiavanie vplýva kolobeh dňa a noci. Preto, keď spíme, mali by sme spať v úplnej tme – nočný spánok môže narušiť aj zapnutá stolná lampa na druhej strane miestnosti, či pouličné osvetlenie.
velux inzercia
Pri výbere strešných okien, preto treba brať ohľad aj na výber zatemňujúcich doplnkov, ktoré sú praktické aj pri popoludňajšom spánku. Zatemňujúce rolety VELUX v priestore zaistia úplnú tmu. Oddýchnuté telo sa určite poďakuje za tieto opatrenia zvýšeným výkonom.

Výsledky štúdie Barometer zdravého bývania môžete nájsť tu.
Viac informácií na: www.velux.sk

chyba