Ako fungujú robotické kosačky Gardena?

Koncept robotickej kosačky je vo svojej podstate veľmi jednoduchý. Musí trávnik pokosiť za vás. No za takto zdanlivo jednoduchou činnosťou stojí zložitý a komplexný systém technológií. Ich vývoj trval niekoľko rokov, no výsledok rozhodne stojí za to.

17.04.2015 08:00
gardena inzercia GA350-1058b titulka

V porovnaní s tým, koľko času vám ušetrí, je inštalácia maličkosť. Pracovnú plochu robotickej kosačky Gardena musíte presne vymedziť káblami. Tie budú kosačke vymedzovať priestor, v ktorom sa bude pohybovať. Zabránite tak, aby sa kosačka dostala medzi kvetinové záhony. Ich inštalácia nie je náročná, stačí ich len položiť na trávnik a oni do neho zarastú. Aj napriek tomu výrobcovia odporúčajú zveriť inštaláciu do rúk odborníkom.

gardena inzercia GA320-0022

Robotickú kosačku Gardena môžete naprogramovať na rôzne režimy kosenia. Pomocou časovača nastavíte prevádzkovú dobu kosačky tak, aby vyhovovala vám aj vašej záhrade. Počas prevádzkovej doby bude kosačka nezávisle kosiť a nabíjať sa. Môžete tiež zvýšiť počet prevádzkových hodín za jeden deň, a tým vynechať kosenie v jednom dni v týždni. Je len na vás, ako si časovač nastavíte.

gardena inzercia GA320-0038b

Výšku kosenia môžete nastaviť v rozpätí od 2 do 6 cm. Otvoríte kryt a otočíte gombíkom pre nastavenie výšky kosenia. V stanovenej výške potom už váš trávnik ostane po celú sezónu, keďže robotická kosačka Gardena kosí denné prírastky trávy. Robotická kosačka sa vždy automaticky vracia do nabíjacej stanice a dobíja sa 45 až 90 minút v závislosti od modelu. Po úplnom nabití sa kosačka automaticky zapne a začne kosiť. Dobu kosenia nemôžeme ohraničiť, keď z princípu, na ktorom robotická kosačka funguje je neustále kosenie.

Bezpečnosť je základné pravidlo, na ktoré značka Gardena pri vývoji robotických kosačiek dbala. Na jednej strane je to ochrana samotnej kosačky PIN kódom proti odcudzeniu a na strane druhej je to bezpečnosť vo vzťahu k ľudom a zvieratám. Ak robotická kosačka Gardena narazí na prekážku, jemne jej dotkne a zmení smer. Prekážky nižšie ako 15 cm je možné ochrániť položením ohraničujúceho vodiča okolo nich, ktorý kosačku zastaví a otočí ju bez toho aby sa prekážky dotkla.

gardena inzercia GA320-0019
gardena inzercia GA310-0306b
Ak je kosačka zdvihnutá, kosiaci kotúč sa okamžite zastaví. Zastaviť ju môžete kedykoľvek pomocou veľkého, ľahko prístupného tlačidla stop.

Viac o robotických kosačkách Gardena si prečítajte tu.
Vyberte si ten správny model pre vašu záhradu!

chyba