Finančná návratnosť výmeny rozvodov vody a kanalizácie v bytových domoch

Často menovanými dôvodmi pre výmenu rozvodov vody, kanalizácie a plynu v bytových domoch sú poruchy, hygiena, hlučnosť alebo možné ohrozenie bezpečnosti obyvateľov. Cieľom tohto príspevku nie je spochybniť uvedené, ale naopak podporiť vlastníkov v ich rozhodovaní o výmene rozvodov ďalším, nemenej zaujímavým, aspektom. Teória aj prax sa jednoznačne zhodujú, že po obnove rozvodov dochádza k zaujímavej úspore energie a tým aj výdavkov obyvateľov.

25.03.2015 08:00
rehau inzercia

Úspory dosiahnuté v praxi
Z čoho vyplýva úspora tepla a teda finančných výdavkov obyvateľov bytového domu? Staré rozvody z pozinkovanej ocele sú spravidla veľmi slabo tepelne izolované, miestami izolácia chýba úplne. Takže možno skonštatovať, že tepelno-izolačné vlastnosti rozvodu zďaleka nespĺňajú dnešné nároky na energetickú hospodárnosť, a plytvajú tak energiou na ohrev teplej vody. Naopak, nové rozvody teplej vody vymenené správnym postupom sú vybavené veľmi účinnou tepelnou izoláciou, optimálne v zmysle vyhlášky č. 282/2012 Z.z. (Vyhláška ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú technické požiadavky na tepelnú izoláciu rozvodov tepla a teplej vody). Pri miernom zjednodušení sa dá skonštatovať, hrúbka izolácie spravidla zodpovedá priemeru potrubia, t.j. napr. rúrka DN32 musí byť vybavená tepelnou izoláciou o hrúbke minimálne 30mm. Zlepšenie tepelno-izolačných vlastností rozvodu teplej vody zaujímavým spôsobom zníži spotrebu tepla na jej ohrev a zároveň eliminuje nezriedkavý efekt nadmerne prehrievaných miestností vedľa šachty, spravidla sa jedná o WC.

rehau inzercia

Posvieťme si na náš príklad z praxe:

  • Bytový dom Pribinova 1169 v Púchove, 64 bytov, 4 poschodia, 16 stúpačiek
  • Rok 2012 – starý rozvod z pozinkovanej ocele, čiastočná izolácia plstenými pásmi, spotreba 503,79 GJ
  • Rok 2013 – nové rozvody (zatiaľ len v stúpačkách) zo systému REHAU, spotreba 407,71 GJ
  • Čistá úspora energie na ohrev teplej vody za rok – 96,08 GJ
  • Cena na 1 GJ = cca. 30 €
  • Celková finančná úspora v € = 2 942,40 € rok
  • Priemerná finančná úspora na byt = 45,975 €/ rok
  • Potvrdenie vydal Gabriel Repatý, energetik MsBP Púchov

Celková investícia do výmeny rozvodov vody, plynu a odpadu bola cca. 51 000€. Jednoduchá finančná návratnosť pri ročnej úspore je teda približne 17 rokov, avšak takýto výpočet nie je celkom adekvátny, keďže sme sa pokúsili úsporou na ohreve teplej vody amortizovať celú investíciu vrátane plynu a vnútornej kanalizácie. Pri zúžení pohľadu len na investíciu do výmenu samotnej časti rozvodov vody sa dostaneme na jednoduchú návratnosť v trvaní len 6,5 roka. Samozrejme neodporúčame vlastníkom oddeľovať výmenu vody od plynu a kanalizácie, keďže by to neúmerne predražilo celú výmenu a zaťažilo obyvateľov. V tomto kontexte sa aj zdanlivo neproduktívna a vynútená investícia do výmeny rozvodov javí ako zaujímavý zdroj okamžitých aj budúcich úspor energie, a teda výdavkov obyvateľov.

rehau inzercia

V rámci výmeny rozvodov predstavuje ďalší potenciál úspor výmena ležatých rozvodov vrátane použitia predpísanej novej tepelnej izolácie. Rovnako sa ďalej ponúka jednoduchá optimalizácia doby chodu cirkulačného čerpadla teplej vody, ktorá mierne zníži tepelné straty rozvodu, ale zároveň výrazne ušetrí elektrickú energiu na pohon čerpadla. Na základe prípadovej štúdie popísanej v odbornom článku zverejnenom na tzbportal.sk („ZNÍŽENIE PREVÁDZKOVÝCH NÁKLADOV NA SYSTÉM PRÍPRAVY TEPLEJ VODY V PANELOVOM DOME“, Ing. Katarína Knížová, PhD., Ing. Martin Kováč, PhD. Technická univerzita v Košiciach, Stavebná fakulta) možno predpokladať, že po realizácii oboch uvedených opatrení by bolo možné zvýšiť úsporu ešte o ďalších 30%. Celkový potenciál úspor v prípade nášho bytového domu v Púchove je teda cca. 67 EUR na byt za rok.

Materiály použité pri výmene na Pribinovej 1169 v Púchove: Vnútorný vodovod
Plastové potrubia predstavujú v súčasnosti štandard pre vodovodné rozvody. Žiadny iný materiál ako plast vo svojich rozmanitých podobách a druhoch však nemá tak rozdielne vlastnosti, z čoho vyplývajú aj obrovské rozdiely v kvalite medzi jednotlivými inštaláciami. Podstatný je pritom materiál rúr aj samotných spojov. Spoločnosť REHAU využíva pre rozvody pitnej a teplej vody systém RAUTITAN. Špecifikom sú kvalitné rúrky z materiálu PE-Xa (sieťovaný polyetylén najvyššej kvality – triedy A), alebo PEX-Al-PE (kombinácia plast – hliník – plast). Obe rúrky sú spájané mosadznými tvarovkami, a to výnimočnou technológiou pomocou násuvnej objímky. Dôležité pre sanácie je, že sa nepoužívajú žiadne lepidlá ani zváranie. Spájanie sa uskutočňuje mechanickým nasunutím mosadznej objímky na spoj, náradie je úplne bezhlučné. Spoj sa vyznačuje vysokou pevnosťou, jednoduchou optickou kontrolou, takmer žiadnym zúžením prietoku na tvarovke a je realizovaný bez akýchkoľvek tesnení a O-krúžkov. Takmer všetky konkurenčné plastové systémy sa spájajú technológiou „Press“, pri ktorej tvarovky obsahujú tesniace O-krúžky, čo je zdrojom mnohých budúcich netesností a montážnych chýb. REHAU poskytuje na systém RAUTITAN garanciu 10 rokov do výšky 500.000 EUR.

Splašková kanalizácia
Podľa prieskumov uskutočnených v krajinách európskej únie je práve hluk jedna z hlavných príčin nespokojnosti s vlastným bývaním. Jeden z najvýraznejších zdrojov hluku predstavuje práve sanitárne zariadenie s príslušným odpadovým potrubím z liatiny alebo PVC. Najväčším miestom vzniku hluku v rámci vnútornej kanalizácie sú hlavné vertikálne vedenia, ktoré rušia často viacerých užívateľov bytových domov zároveň. Viacerí z nás túto situáciu denne zažívajú na vlastnej koži. Bolo by preto hriechom nevyužiť v rámci rekonštrukcie jej výmenu a neodstrániť tento nepríjemný zdroj hluku. Navyše hluk z novo inštalovanej bežnej plastovej rúry z PP alebo PVC je aj v porovnaní so sanovanými azbestocementovými rúrami na podstatne vyššej úrovni, čo potvrdzujú praktické a veľmi negatívne skúsenosti obyvateľov bytov bezprostredne po rekonštrukcii.

Zvuk sa delí na dve zložky, na zvuk šíriaci sa vzduchom a zvuk šíriaci sa hmotou. O zvuk šíriaci sa vzduchom ide vtedy, ak je hluk priamo zo zdroja prenášaný na človeka, napr. hudba atď. K šíreniu zvuku hmotou dochádza najskôr v pevnom telese. To je uvedené do kmitania, ktoré je ako zvuk šíriaci sa vzduchom prenesený ďalej na človeka.

Ako funguje RAUPIANO Plus?
V bežných systémoch pre odvod odpadových vôd sa vyskytuje ako šírenie hluku hmotou, tak i vzduchom. Stena rúry odpadového potrubia je rozkmitaná prúdením (šírením zvuku hmotou), ako aj zvukmi vznikajúcimi tečením (šírením zvuku vzduchom). Kmitanie je cez upevnenie rúrky prenesené na inštalačnú stenu a ďalej šírené ako zvuk. V odpadových systémoch má ako zdroj hluku výraznú úlohu, tak šírenie zvuku vzduchom, ako i hmotou. Preto musia byť pri vývoji zvukovo izolačného systému domového odpadového potrubia zohľadnené obe tieto zložky. Šíreniu zvuku vzduchom je v systéme RAUPIANO zamedzené použitím špeciálnych zvukovo pohlcujúcich materiálov so zvýšenou hmotnosťou potrubného systému. Rúrky a tvarovky sú z materiálu PP (zosilneného minerálmi), s hrdlom a tesniacim gumovým krúžkom. Útlm hluku, ktorý sa šíri hmotou potrubia, ale aj vzduchom je zabezpečený dvoma hlavnými spôsobmi, ktoré tvoria :

  1. špeciálne zvukovo-izolačné upevňovacie objímky, ktoré sa skladajú z pevnej a voľnej objímky, čím sa zamedzí pevnému spojeniu rúry a steny
  2. špeciálne proti hlukové riešenie vlastného potrubia so zvýšenou hmotnosťou a tlmiacim minerálnym plnivom.

Podľa meraní Frauenhoferovho inštitútu pre stavebnú fyziku je subjektívne vnímaná redukcia hluku oproti bežnej kanalizácii takmer dvojnásobná. Ani pri maximálnych prietokoch neprekračuje hladina hluku hodnotu 20dB, čo je pre človeka kritická hranica pre nepríjemné vnímanie hluku.

Potrubie sa zvyčajne inštaluje, ako aj v prípade bytových a panelových domov, do inštalačnej šachty bez prídavnej zvukovej izolácie. Okrem bytových domov sa systém uplatňuje čoraz častejšie aj pri hoteloch, penziónoch, či nemocniciach a samozrejme v rodinných domoch. Široký sortiment rúr a tvaroviek od DN 40 po DN 200 s násuvným hrdlom a vloženým tesniacim krúžkom je vyrobený na princípe ekologických materiálov, ktoré sú 100% recyklovateľné. Použiteľné sú až do maximálnej teploty 95°C, sú odolné proti chemicky agresívnym vodám od pH 2 (kyslé) až po pH 12 (zásadité).

Vďaka výborným hodnotám zvukovej izolácie nie je potrebná žiadna dodatočná izolácia odpadového potrubia. Ušetríte teda na materiáli, ale predovšetkým na prácnej montáži izolácie. Okrem toho dostanete RAUPIANO Plus za veľmi výhodnú cenu.

Ing. Igor Krajčovič
REHAU, s.r.o., Kopčianska 82 A 850 00 Bratislava,
e-mail: igor.krajčovič@rehau.com, tel: +421 / 2 / 682 091 49

Literatúra
Technické informácie REHAU RAUPIANO Plus 312.600 02.2014
Skúšobná správa P-BA 6/2006, Frauenhoferov inštitút pre stavebnú fyziku, Správanie sa systémov pre vnútornú kanalizáciu z hľadiska hluku

chyba