Máte problémy so správou bytového domu? Poradíme Vám

Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku za 18 rokov svojej pôsobnosti pomohlo svojimi radami mnohým spoločenstvám, ale i jednotlivým vlastníkom bytových domov.

19.02.2014 08:00
ZVB - inzercia

Najčastejšie problémy, z ktorými sa vo svojej každodennej praxi ZSVB na Slovensku stretáva je riešenie otázok ohľadom zákona č. 182/1993 Z. z.. Práve preto na nás smerujú otázky, ktoré sa týkajú správneho hlasovania na schôdzach alebo zhromaždeniach, vecnej správnosti a náležitostí hlasovacieho lístka pri písomnom hlasovaní, správneho podania výpovede správcovi, a podobne.

Skúsme si preto zodpovedať niektoré otázky, ktoré sú častejšie riešené. Medzi tie patrí aj správny postup predsedu spoločenstva, keď sa člen rady vzdá funkcie napr. z osobných alebo zdravotných dôvodov? „V prvom rade by mal byť postup zakotvený vo Vašich Zmluvách o spoločenstve“, hovorí Petra Jurčáková, prezidentka ZSVB na Slovensku. Odporúča doplniť do zmlúv nasledovné ustanovenie: „Člen rady môže zo svojej funkcie odstúpiť. Túto skutočnosť je povinný oznámiť písomne predsedovi spoločenstva a ostatným členom rady. Rada v časovom rozpätí do 30 dní od oznámenia o odstúpení, pripraví kandidátku na nového člena rady a prevedie akt volieb.“ Člena rady je možné zvoliť aj písomným hlasovaním, ktoré vyhlasuje predseda spoločenstva. V prípade voľby člena rady je treba podotknúť, že členom rady spoločenstva môže byť len vlastník bytu alebo nebytového priestoru.

Nemôžeme opomenúť najnovšiu povinnosť spoločenstiev a to je registrácia informačných systémov v bytovom dome. Spoločenstvo je zo zákona č. 122/2013 Z. z. prevádzkovateľom informačného systému a je povinné dať do súladu všetky informačné systémy, v ktorých spracúva osobné údaje. Spoločenstvo registruje svoj informačný systém 20,– eurovou registráciou. Jedná sa hlavne o evidenciu alebo zoznam vlastníkov, vedenie mzdovej a personálnej agendy, kamerový systém, ktorý monitoruje spoločné priestory apod.. „S tým súvisí aj povinnosť poverenia oprávnených osôb, poučenia o mlčanlivosti oprávnených osôb a vypracovanie bezpečnostného projektu alebo smernice“, dodáva Petra Jurčáková.

chyba