Lucia Dobos: Vďaka financovaniu cez VWFS majú firmy a podnikatelia menej starostí a viac času na biznis

Minimalizácia nákladov na vozový park je jednou z priorít každého podnikateľa a firmy. Aj z toho dôvodu nie je ponuka spoločnosti VOLKSWAGEN Finančné služby Slovensko s.r.o. (VWFS) len o úvere či lízingu.

24.05.2023 00:00
VWFS, pr, nepouzivat Foto:

Spektrum služieb ušetrí podnikateľom to najcennejšie – čas, ktorý môžu využiť pre rozvoj svojho biznisu. V rozhovore s Luciou Dobos, šéfkou oddelenia Fleet vo VWFS sa dozviete, prečo by ste mali využiť operatívny lízing a čo všetko dnes podnikateľ dostane pri financovaní vozidiel cez VWFS, no takisto, aká je budúcnosť financovania vozidiel a ako na ňu bude vplývať rozvoj elektromobility.

V čom vidíte hlavné výhody financovania vozidiel cez vašu lízingovú spoločnosť?

Zákazník spolu s vozidlom získa komplexný balík služieb, navyše pri viacerých spôsoboch financovania má klient jednu kontaktnú osobu, ktorá mu je k dispozícii po celý čas trvania zmluvy. Z našich skúseností môžeme povedať, že pri firemných zákazníkoch je dôležitým argumentom práve úspora času. Aj preto sa snažíme vyjsť klientovi v ústrety a ponúkame riešenia doslova šité na mieru, tak pre živnostníkov, malých podnikateľov, ale aj veľké firmy. Vo všetkých prípadoch je dôležitá nielen komunikácia a ústretovosť, ale aj dostupnosť služieb a servisov. Tým, že sme koncernová lízingová spoločnosť pre značky ŠKODA, VW, SEAT, CUPRA, ale aj AUDI a Porsche, pokrývame najširšiu predajno-servisnú dílersku sieť na Slovensku, čo znamená, že naše služby sú ľahko dostupné v každom regióne.

Firemní zákazníci čím ďalej tým viac preferujú vozidlá na operatívny lízing. Aké sú jeho hlavné benefity?

Operatívny lízing je bez vstupného kapitálu, zákazník si vozidlo len prenajíma a po skončení zmluvy nám ho odovzdá naspäť. Nečaká ho teda žiadna administratíva súvisiaca s predajom vozidla a riziko straty na zostatkovej hodnote berie na seba lízingová spoločnosť. Keďže pri operatívnom lízingu si podnikateľ volí dĺžku prenájmu od 12 do 86 mesiacov, môže obmeniť vozový park podľa rastu svojho biznisu v podstate už po jednom roku.

Ďalšou výhodou operatívneho lízingu je jeden účtovný doklad. Keďže splátku si môže účtovať ako nákladovú položku, šetrí to opäť administratívne zaťaženie podnikateľa. Mesačná splátka je počas trvania zmluvy fixná, čo znamená stabilný predpoklad cash flow na celé obdobie. V splátke je zahrnutá cestná daň, registračné poplatky, poistenia, servis, ale aj zimné pneumatiky vrátane uskladnenia. Ak má klient záujem, tak môže obsahovať aj diaľničné známky či karty na pohonné hmoty.

Lucia Dobos
VWFS, pr, nepouzivat Lucia Dobos

Financujete koncernové, ako aj nekoncernové vozidlá, rovnako nové, aj ojazdené. Firemným zákazníkom poskytujete viaceré finančné produkty…

Áno, je to tak. Vieme byť v úlohe spoľahlivého finančného partnera firemného vozového parku, čo znamená, že klient môže mať multimodelovú flotilu a tiež využívať rôzne finančné produkty, ktoré sú v našom portfóliu. Je na klientovi, či mu viac vyhovuje financovanie prostredníctvom operatívneho alebo finančného lízingu alebo využije štandardný úver.

Nakoľko sú dôležití dodávatelia, s ktorými lízingové spoločnosti spolupracujú?

Overení etablovaní dodávatelia sú dôležitou súčasťou fungovania našej spoločnosti. Teší nás, že klienti sa vracajú, svedčí to o tom, že boli spokojní nielen s nami ako lízingovou spoločnosťou, ale aj s našimi dodávateľmi či servismi, ktoré využívali. Je pre nás dôležité budovať si dlhodobé vzťahy nielen so zákazníkmi, ale takisto aj s dodávateľmi. Vďaka tomu môžeme vychádzať v ústrety aj klientom, ktorí nás počas trvania zmluvy oslovia s netradičnými požiadavkami vyžadujúcimi individuálne riešenia.

Udalosti z uplynulých rokov urýchlili rozvoj elektromobility. Nastal už aj na slovenskom trhu čas elektromobilov?

Podiel predaja nových elektromobilov je na Slovensku stále veľmi nízky a výrazne zaostáva za vývojom zvyšku EÚ. Má to svoje dôvody, no je pravdepodobné, že o 10 rokov bude situácia iná. Najmä pri malých vozidlách by mali elektromobily nahradiť verzie so spaľovacím motorom. Predpokladá sa, že ešte pred rokom 2035, kedy sa v EÚ prestanú vyrábať nové automobily so spaľovacími motormi, budú mať elektromobily majoritný podiel. Ceny vozidiel sa viac priblížia a nie je vylúčené, že o pár rokov budú luxusné autá so spaľovacím motorom drahšie ako ich elektrické verzie. Už dnes je však prevádzka elektrického vozidla lacnejšia ako v prípade auta so spaľovacím motorom.

Donedávna bol najpoužívanejším argumentom ekologický rozmer elektromobilov, a to najmä pri mladších vekových skupinách. Vyššie uvedené zmeny však ovplyvnia aj ekonomickú stránku…

Predpokladáme, že práve záujem o elektromobily zvýši aj záujem o financovanie vozidiel. Z tohto dôvodu je dôležité ponúknuť zákazníkom viaceré možnosti financovania vozového parku. Práve pri elektromobiloch je pre klienta zaujímavý operatívny lízing vozidiel, kedy riziko z vývoja nákladov na servis a straty hodnoty vozidla prenáša klient na lízingovú spoločnosť.

chyba