6 tipov pred dovolenkou autom

Chystáte sa na dovolenku? Ak máte v pláne cestovať autom, môžete tým sebe aj rodine dožičiť omnoho väčšiu voľnosť a slobodu. Ozajstné vzrušenie a radosť z objavovania nových miest však nadobudnete, len ak pred odchodom vybavíte všetko dôležité. Bezpečná jazda si totiž vyžaduje nielen fyzickú kondíciu auta, ale aj správne poistenie vás a vášho vozidla.

31.05.2023 00:00
cestovanie autom, union Foto:

Dovolenka v nás vyvoláva pocity vzrušenia a nedočkavosti, pri ktorých neraz zabúdame aj na dôležité kroky. Niekoľkým takým by ste však mali venovať pozornosť aj ak sa na dovolenku rozhodnete cestovať autom. Nič vám nenapadá? Toto je 6 dôležitých tipov, na ktoré by ste mali myslieť v dostatočnom časovom predstihu.

1. Skontrolujte stav vozidla

Uvedomte si, že cesta do cieľovej destinácie je záťažou nielen pre vás, ale aj pre vaše auto. Pred odchodom na dovolenku je preto nevyhnutné dôkladne skontrolovať celkový stav vášho vozidla. Skontrolujte úroveň oleja, stav pneumatík, funkčnosť svetiel a bŕzd. Pravidelná údržba a dôkladný servis vozidla vám môžu pomôcť vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam na ceste.

2. Zabezpečte si cestovné poistenie

Cestovné poistenie je jednou zo základných vecí, na ktoré by ste mali myslieť ešte pred odchodom na dovolenku. Dobré cestovné poistenie pritom nezahŕňa len poistenie osôb, ale aj poistenie auta, čo vám v prípade nečakaných porúch a problémov môže značne uľahčiť riešenie celej situácie.

Pred cestou do zahraničia sa preto uistite, že máte vy a ostatní členovia rodiny platné cestovné poistenie, ktoré vám poskytne ochranu v prípade nehody alebo zdravotných problémov v zahraničí. S cieľom uzatvoriť si ho môžete navštíviť ktorúkoľvek pobočku poisťovne, využiť však môžete aj cestovné poistenie online, ktoré si za pár minút vyklikáte priamo z pohodlia domova.

3. Skontrolujte platnosť poistenia auta

Okrem cestovného poistenia nezabudnite skontrolovať aj platnosť poistenia vášho vozidla. Uistite sa, že je vaše havarijné poistenie platné, a že vám v prípade poškodenia vozidla poskytne potrebnú ochranu. V prípade, že vám končí platnosť poistenia, je vhodné obnoviť ho ešte pred odchodom na dovolenku. Čas pritom nemusíte strácať návštevou pobočiek. Aj v tomto prípade môžete využiť online poistenie, ktoré za pár minút vybavíte priamo z domu.

4. Stavte na minimalizmus

Pred cestou je vždy dobré zvážiť, čo všetko si so sebou vezmete a čo necháte doma. Je totiž dobré zbaviť sa nepotrebného “balastu”, ktorý za tých pár dní tak či tak nevyužijete. Ťažšie vozidlá majú väčšiu spotrebu, čo vašu dovolenku zbytočne predraží. Ešte pred cestou sa preto zbavte nepotrebných vecí, čím získate viac miesta a zvýšite efektívnosť vozidla.

5. Naplánujte si trasu a zistite si potrebné informácie

Ak chcete svoju dovolenku využiť naplno, už vopred si dôkladne naplánujte trasu, ktorou sa budete presúvať. Zistite si informácie o aktuálnych podmienkach na cestách, skontrolujte dopravné správy, stav ciest a najmä prípadné obmedzenia, aby ste čo najmenej času strávili v aute.

6. Skontrolujte bezpečnostné prvky a dbajte na bezproblémový chod cesty

Okrem cestovného poistenia a stavu vozidla je nevyhnutné skontrolovať pred cestou do zahraničia aj všetky dôležité bezpečnostné prvky. Skontrolujte, či máte v poriadku bezpečnostné pásy, či máte v aute bezpečnostný trojuholník a reflexnú vestu. Okrem toho už vopred myslite na dostatočné množstvo prestávok, ktoré sú počas dlhých ciest do zahraničia nevyhnutné, a to nielen, ak máte v aute malé deti. Nezabúdajte, že ide o náročnú cestu, počas ktorej potrebujete byť maximálne koncentrovaní a odpočinutí.

Cesta do zahraničia by mala byť skutočne vopred premyslená. Okrem uvedených 6 bodov sa preto oplatí mať v zálohe aj rezervný plán a dostatočnú zásobu paliva. Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky, maximálnu povolenú rýchlosť a buďte ohľaduplní voči ostatným vodičom. Ak sa na ceste napriek tomu vyskytne nečakaná situácia, zachovajte chladnú hlavu a postupujte podľa bezpečnostných opatrení.

chyba