8 tipov, ako skontrolovať auto pred letnou dovolenkou

Aj vy sa chystáte počas letných prázdnin na dovolenku do zahraničia? Zistite, ako adekvátne pripraviť vaše vozidlo na letnú dovolenku.

24.05.2023 00:00
dovozautznemecka.sk, pr, nepouzivat

V prvom rade všetky vozidlá poriadne skontrolujte tak, ako keby išlo o dovoz áut zo zahraničia, alebo obľúbený dovoz áut z Nemecka. Zamerajte sa najmä na revíziu základných komponentov, kvapalín a v horúcich letných dňoch klimatizácie.

Stav pneumatík

Predtým, ako vyrazíte na dlhú cestu, preverte hĺbku dezénu pneumatík. Je hĺbka dezénu menšia ako 3 mm? Mali by ste ich vymeniť. Hneď potom tiež skontrolujte tlak v pneumatikách.

Životnosť batérie

Je vaša batéria slabá alebo máte problémy s naštartovaním auta? Skúste ju vymeniť. Skontrolujte tiež, či sú kábliky na batérii v dobrom stave a či nezoxidovali. Ak áno, je čas na výmenu.

Brzdové platničky a kotúče

Ak po prehliadke stavu brzdových platničiek a kotúčov zistíte, že sú opotrebované, nenechajte nič na náhodu a vymeňte ich. Nechcete si predsa pokaziť dovolenku cestovaním po zahraničných autoservisoch.

Foto: Unsplash
dovozautznemecka.sk, pr, nepouzivat

Úroveň kvapalín

Ako je na tom úroveň oleja a chladiacej kvapaliny? Tieto kvapaliny sú kľúčové pre správnu prevádzku motora a môžu ovplyvniť výkon vozidla. Doplňte ich podľa návodu výrobcu.

Funkčnosť svetiel

Preverte funkčnosť všetkých svetiel na vašom aute. Stretávacie, diaľkové či hmlovky. Ubezpečte sa, že všetky svetlá fungujú správne.

Zrkadlá a stierače

Zrkadlá by mali byť vyleštené a neopotrebované. Stierače by zase mali efektívne čistiť vaše predné i zadné sklo. Ak je akýkoľvek komponent zo spomenutých poškodený alebo opotrebovaný, vymeňte ho.

Foto: Unsplash
dovozautznemecka.sk, pr, nepouzivat

Stav výfuku

Plánujete na ceste jazdiť šetrne, aby vás cesta nevyšla viac ako samotná dovolenka? Ak je váš výfuk poškodený alebo úplne rozpadnutý, môže to ovplyvniť celkový výkon vášho auta a je potrebné ho vymeniť.

Funkčnosť klimatizácie

Posledným, no extrémne dôležitým, zariadením v aute je klimatizácia. Pred dlhou cestou sa uistite, že funguje správne. Upravte ju podľa vašich preferencií, aby ste si na ceste udržali príjemnú teplotu. Vyhnete sa tak sparným dňom počas vytúženej letnej dovolenky.

Vybavenie na cestu

Nemenej dôležité sú aj navigačné systémy (prípadne mapa), telefón s nabíjačkou a všetky potrebné dokumenty ako vodičský či občiansky preukaz. V neposlednom rade si pripravte aj doklad o poistení auta. Nikdy neviete, kedy ho budete potrebovať.

Foto: Unsplash
dovozautznemecka.sk, pr, nepouzivat

S týmito jednoduchými krokmi môžete byť istí, že vaše auto bude pripravené na letnú dovolenku. Pripravte si auto, načerpajte energiu a užite si svoju dovolenku plnými dúškami.

chyba