Pýtate sa, čo všetko kryje havarijné poistenie?

Poistenie auta znamená pre každého niečo iné. Kým niekomu postačí povinné zákonné poistenie, iný by s autom na cesty bez havarijného poistenia ani nevyšiel. A či sa oplatí uzavrieť havarijné poistenie? Sme presvedčení, že po prečítaní nasledujúcich riadkov si budete vedieť na túto otázku odpovedať.

31.03.2023 00:00
Union, pr Foto:

Povedať si, že máte poistené auto môže v zásade znamenať, že máte uzavreté iba PZP, ktoré už z jeho názvu vyplýva, je povinné. Treba si však uvedomiť, že hoci uzavretie PZP online je už dnes naozaj otázkou veľmi krátkeho času, tak v prvom rade nechráni vás. Používa sa totiž na úhradu škôd, ktoré ste so svojim vozidlom spôsobili iným. Ak teda zaviníte dopravnú nehodu, z PZP sa bude kryť škoda, ktorú ste spôsobili inému a škodu na vlastnom vozidle si budete musieť uhradiť z vlastných zdrojov.

Havarijné poistenie oceníte najmä pre prípad nehody

Aby ste sa vyhli drahým opravám vlastného vozidla po nehode, je potrebné mať uzavreté havarijné poistenie a v zásade platí, že pri novších autách sa ho oplatí mať uzavreté vždy. Nemusíte pritom ani spôsobiť dopravnú nehodu, stačí trochu neopatrnosti pri parkovaní a ľahko si spôsobíte škodu vo výške aj dvoch či troch tisíc eur. Havarijné poistenie však kryje omnoho viac rizík ako len poškodenie vozidla pri dopravnej nehode. Čo ďalšie tento typ poistenia zahŕňa a čím vám zabezpečí pokojný spánok?

Havarijné poistenie pri odcudzení

Aby vám po krádeži vozidla nezostalo iba voľné parkovacie miesto a oči pre plač, oplatí sa mať uzavreté kvalitné havarijné poistenie. Rovnako ako vykradnutie, aj krádež celého vozidla patrí do základných balíčkov pri tomto poistnom produkte. Ak chcete mať úplnú istotu, dojednať si môžete k havarijnému poisteniu aj tzv. GAP poistenie, teda poistenie finančnej straty. V takom prípade dostanete nie zostatkovú, či trhovú cenu vozidla, ale sumu, ktorú ste za auto zaplatili.

Krytie pôsobenia vandalov

Rozbité sklo, poškriabaný lak alebo odrazené spätné zrkadlo? Toto všetko sú situácie, kedy sa môžete spoľahnúť na havarijné poistenie, pretože spravidla pokrýva aj vandalizmus.

Havarijné poistenie pomôže aj pri výčinoch prírody

Človek je na prírodu neraz krátky a jej výčiny si môže odniesť aj vaše auto. Stačí spadnutý konár stromu na vaše auto pri búrke, záplavy či nebodaj iná živelná pohroma. Poriadne prevetrať vašu peňaženku môžu aj opravy poškodenia auta po zrážke so zverou. Pre všetky tieto prípady sa vám opäť oplatí mať uzavreté havarijné poistenie.

Havarijné poistenie prispôsobené vašim potrebám

Ak ešte stále váhate nad havarijným poistením pre auto, oplatí sa vedieť, že tento poistný produkt je dobre prispôsobiteľný konkrétnym potrebám. V rámci havarijného poistenia si môžete pripoistiť napríklad batožinu, čelné sklo, neobvyklé prvky výbavy auta, prípadne aj zapožičanie náhradného vozidla v prípade potreby.

Oplatí sa vybrať havarijné poistenie za najnižšiu cenu? Pri výbere PZP online, ale aj havarijného poistenia auta je dobré medzi sebou jednotlivé ponuky porovnať. Dôsledne sa oboznámte s tým, čo všetko konkrétne poistenie pokrýva. Najlacnejšie havarijné poistenie totiž môže obsahovať iba niekoľko základných rizík a vo všeobecnosti nižšie poistné limity. Napokon odporúčame držať sa zlatého pravidla. Poistenie auta sa neoplatí brať na ľahkú váhu a pozerať iba na cenu poistného, ale predovšetkým na rozsah krytia. Pretože práve to vás bude zaujímať v prípade neočakávanej udalosti.

chyba