Japonské princípy, ktorými sa riadia v jednej z najznámejších automobiliek

„Genchi genbutsu“ je pravidlo, podľa ktorého sa v japonskej automobilke Toyota správajú už dávno. Voľne by sa z japončiny dalo preložiť ako „presvedčiť sa na vlastné oči“. Vychádza z názoru, že ak ste niečo nevideli osobne a informácie nemáte z prvej ruky, vaše vedomosti sú nedostatočné. Tento princíp môžete použiť aj pri výbere vášho auta.

12.05.2023 00:00
Toyota, pr nepouzivat

Kým si pôjdete na vaše nové auto „siahnuť“ a zoberiete ho na testovaciu jazdu, pripravili sme pre vás malý „ťahák“, ako si vyhliadnuť ten správny pohon pre vaše potreby. O Toyote je okrem spoľahlivosti známe, že je inovatívna. Jedným zo základných princípov jej výrobného systému je aj „kaizen“, čo by sa do slovenčiny dalo preložiť ako „neustále zlepšovanie“. Ide o filozofiu, ktorá pomáha zabezpečiť maximálnu kvalitu a zefektívnenie zariadení a pracovných postupov. Aj vďaka neustálym inováciám má dnes Toyota najširší výber alternatívnych pohonov s nízkymi emisiami, od hybridu až po vodík. Každý z nich má pritom svoje silné stránky. Pozrime sa na to, aké sú medzi nimi rozdiely a ktorý je vhodný pre váš životný štýl.

Hybrid: Tento typ pohonu sa vyznačuje svojou univerzálnosťou, spoľahlivosťou a jednoduchosťou. Spája benzínový motor s elektromotorom a u zákazníkov je čoraz obľúbenejší. Hybrid auto s automatickou prevodovkou má veľmi nízku spotrebu a vďaka okamžitému nástupu výkonu elektromotora aj výborné pružné zrýchlenie. Pre zákazníka je zaujímavé to, že netreba nič dobíjať, preto na hybride nenájdete ani žiadnu zásuvku. Všetko sa deje automaticky prostredníctvom elektronického riadenia. Batéria sa nabíja pri brzdení, kedy sa vzniknutá energia nepremení na tepelnú, ale pomocou rekuperácie sa pohybová energia mení na elektrickú a ukladá sa späť do batérie. Neskôr sa znova využije na pohyb auta. Inými slovami, pri jazde sa nemusíte obmedzovať tým, že musíte myslieť na nabitie vozidla. Hybrid je ideálny nielen do mesta, ale aj na dlhé cesty.

Rodinné SUV Toyota Corolla Cross Hybrid Foto: Juraj HRIVNAK
Toyota, pr nepouzivat Rodinné SUV Toyota Corolla Cross Hybrid

Plug-in hybrid: Ide o rovnaký typ pohonu ako v prípade hybridu, ktorý je efektívny a spoľahlivý. Plug-in hybrid používa väčšiu batériu, ktorú môžete nabiť aj zo siete, a k tomu výkonnejší elektromotor. Auto tak disponuje dojazdom okolo 75 km na čisto elektrický pohon s plne postačujúcou dynamikou. Toto riešenie je vhodné pre ľudí, ktorí s autom denne dochádzajú do práce niekoľko desiatok kilometrov. Vďaka tomu môžu cez týždeň jazdiť ekologicky, potichu a s minimálnymi nákladmi na prevádzku. Pri dlhšej ceste, napríklad na dovolenku, nie je problém auto klasicky natankovať a prejsť s ním stovky kilometrov. Keď sa batéria vybije, auto sa správa ako klasický samonabíjací hybrid a jazdíte teda ekologicky a úsporne zároveň. Plusom plug-in hybridných modelov je mimoriadna dynamika.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid
Toyota, pr nepouzivat Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Elektrický pohon: Funguje na princípe interakcie elektromagnetických síl a magnetického poľa. Elektrický motor je poháňaný energiou z batérie. Keď sa batéria napája, elektrický motor sa roztočí a generuje tzv. rotačný pohyb. Vo vozidle neexistuje žiaden spaľovací motor, nie je tu nádrž na tekuté palivá a ani výfuk. Výhodou elektrického pohonu je, že je tichý, má nulové emisie a je úspornejší ako klasický benzínový alebo dieselový pohon.

Čisto elektrický motor je vhodný pre vozidlá, ktoré sa pohybujú predovšetkým v meste, kde sa nachádza aj širšia sieť nabíjacích staníc. Najmodernejšie elektromobily však spoľahlivo využijete aj mimo mesta. Dobrým príkladom je inovatívne elektrické SUV Toyota bZ4X s pohonom všetkých kolies a dojazdom okolo 400 kilometrov na jedno nabitie. Nesklame vás ani v teréne a poradí si so snehom, ľadom, blatom aj vodou. Zaujímavosťou je systém strešného solárneho panelu, ktorý pomáha nabíjať batériu počas jazdy alebo parkovania.

Plne elektrické SUV Toyota bZ4X
Toyota, pr nepouzivat Plne elektrické SUV Toyota bZ4X

Vodík: Ponúka komfort elektrického pohonu napájaného systémom vodíkových palivových článkov, ktorý namiesto výfukových plynov produkuje čistú vodu. Aj keď ucelenejšia vodíková infraštruktúra zatiaľ na Slovensku chýba, prvé možnosti plnenia auta sa už objavujú. Model Toyota Mirai využíva vodíkový palivový článok, ktorý generuje elektrickú energiu a tá sa následne ukladá do menšej batérie. Autá poháňané elektromotorom prinášajú všetky výhody, ktoré sú s tým spojené: sú tiché, jazdia mimoriadne plynulo a majú okamžitý nástup výkonu. Vodíkový pohon sa tiež výrazne presadzuje aj v rámci nákladnej dopravy.

Toyota Mirai na vodíkový pohon
Toyota, pr nepouzivat Toyota Mirai na vodíkový pohon

Pre každého niečo

Japonskej automobilke Toyota sa na ceste k zelenej mobilite dlhodobo darí. Už desaťročia je lídrom v alternatívnych pohonoch a technologických inováciách. Oproti konkurencii sa nezameriava iba na jeden konkrétny typ. Naopak, ako jedna z mála automobilových značiek ponúka na slovenskom trhu všetky typy alternatívnych pohonov, od plne hybridných cez plug-in hybridné modely až po batériové a vodíkové elektromobily. Cieľom je, aby si každý zákazník vybral podľa toho, ktorý pohon zodpovedá jeho potrebám.

chyba