Povinná výbava auta, ktorá by vám nemala chýbať na žiadnej ceste po Európe

Napriek tomu, že sú zdroje pohonu automobilu v poslednej dobe predmetom viacerých diskusií, venovať pozornosť pri obsluhe motorového vozidla sa oplatí aj z hľadiska jeho povinnej výbavy. Obzvlášť v časoch, kedy ste s automobilom účastníkom vozovky v rámci hraníc Európskej únie. Viete vôbec, ktorá povinná výbava by vám nemala chýbať na žiadnej ceste po jednom z najstarších kontinentov sveta?

12.04.2023 00:00
shutterstock Foto:

Pokračujte v čítaní a o dôležitých doplnkoch, bez ktorých si môžete cestu po Európe iba zbytočne skomplikovať, sa dozviete v nasledujúcom článku viac.

Povinné zmluvné poistenie auta

Chrániť sa pred obrovským zásahom do rodinného rozpočtu v prípade vzniku škodovej udalosti, je výberom kvalitného povinného zmluvného poistenia auta pre vás a vaše vozidlo to najlepšie riešenie. Platí to však aj pre vaše zahraničné cesty, ideálne v rámci Európy.

Vo všeobecnosti by malo každé dobré PZP poistenie uzatvorené v Slovenskej republike platiť v celej Európe. Doklad (v podobe kedysi známej „zelenej karty“) by preto nemal chýbať v žiadnom aute. Vyhnete sa nemalým pokutám a potrebe hradiť vami spôsobené škody z vlastného vrecka. Všetko si však treba preveriť priamo vo vami zvolenej poisťovni.

Treba si uvedomiť, že cesty mimo územia SR môžu byť najmä v južných častiach Európy dlhšie a náročnejšie. Jazdí sa vo viacerých jazdných pruhoch s inými rýchlosťami a pravidlami, čo môže byť v kombinácii s vašou únavou dôvodom vzniku nehody. Uzatvorením PZP s platnosťou vo viacerých členských štátoch Európskej únie ste pred mnohými nepríjemnými situáciami dobre krytý, preto na to vopred myslite.

Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock

Čistý DPF filter

Ak využívate vozidlo s dieselovým pohonom motora, podľa noriem Európskej únie musí byť vybavené filtrom pevných častíc. Norma Euro 6 stanovuje, koľko škodlivín v exhalátoch dieselových, ale aj benzínových motorových vozidlách môže byť vypustených do ovzdušia. DPF filter patrí k zariadeniam, ktoré tieto častice z výfukových plynov filtruje.

Platí to však za predpokladu, že je filter čistý, na čo vás upozorňuje kontrolka na palubnej doske auta. Čistým filtrom nielenže spĺňate dôležité normy, ale tiež zaisťujete bezproblémový chod auta a jeho spotrebu.

Vyčistiť filter môžete regeneráciou alebo repasom, pričom repas je dôkladné čistenie filtra na profesionálnych a metrologicky overených prístrojoch. Avšak, ani hľadanie odpovede na otázku, ako jednoducho spustiť regeneráciu DPF, nie je náročné.

Stačí vám 15 minútová plynulá jazda pri stredných otáčkach motora so zaradeným vyšším prevodovým stupňom, čo nebude na diaľniciach po Európe najmenší problém. Pri teplote viac ako 600 stupňov sa usadené pevné častice a sadze na filtri spália a zariadenie by malo byť zbavené problému.

Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock

Rozvodové sady za TOP ceny

Podieľajú sa na efektívnom fungovaní motora, ktorý patrí k základným prvkom vozidla. Veľké problémy, a to nielen u majiteľov starších áut, dokáže roztrhnutie alebo preskočenie rozvodovej sady narobiť nemalé problémy.

Ako všetky diely a súčiastka auta, nezabudnite si preto pred dlhou cestou po svete prekontrolovať aj tieto systémy. Rozvodové sady za TOP ceny sú vám v prípade potrebnej výmeny k dispozícii aj online, takže pri ich výbere si ušetríte peniaze aj čas.

Len dobre pripravené a skontrolované vozidlo vám na cestách po svete poskytne potrebný komfort, tak na to určite myslite so všetkou povinnou výbavou.

Foto: SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
chyba