Slovenskí vodiči sa priznali k svojim nerestiam. Ktoré to sú?

Aj najmenšia pozitívna zmena v našom správaní raz môže zachrániť život. Projekt Slováci za VWolantom skúmal, aká kultúra panuje za volantmi Slovákov.

14.03.2023 00:00
VW, pr, nepouzivat

Spoločnosť Volkswagen Slovensko sa na základe neustále pribúdajúcich správ o nehodách, často spôsobených nedbanlivosťou, nepozornosťou či alkoholom, rozhodla koncom roka 2022 zorganizovať prieskum medzi slovenskými vodičmi. Jeho cieľom bolo poodhaliť naše návyky za volantom, pomôcť identifikovať, kde potrebujú vodiči usmerniť a vyvolať aj istý druh sebareflexie. S prieskumom bola spojená aj reportáž o tom, ako alkohol ovplyvňuje schopnosť človeka ovládať vozidlo. V nej motoristický novinár a ďalší dvaja dobrovoľníci pod dohľadom a v kontrolovaných podmienkach skutočne pili alkohol a následne absolvovali rôzne šoférske disciplíny v rôznych stavoch opitosti v skutočnom aute. Môžete si o tom prečítať na stránke www.volkswagenblog.sk alebo si rovno pozrite video z akcie.

VW, pr, nepouzivat

Prieskumu sa zúčastnilo dovedna 3 591 vodičov a pri skúmaní výsledkov udrie do očí štatistika odpovedí na otázku o tolerancii alkoholu pri šoférovaní. Bez zábran si s alkoholom v krvi sadne za volant až 15 % respondentov. Táto štatistika dokonca mierne prevyšuje oficiálnu štatistiku dopravnej polície, ktorá hovorí o 12 percentách. Zostatkový alkohol predstavuje rovnako veľké nebezpečenstvo, ale až 19 % respondentov tento fenomén podceňuje. Vidieť, že Slováci si z alkoholu ťažkú hlavu nerobia aj napriek tomu, že nehody, kde zohrával významnú úlohu, sú súčasťou večerných správ takpovediac každý deň.

VW, pr, nepouzivat

Otázok v prieskume však bolo viac a boli rozmanité. Vodiči sa teda priznali aj k iným nerestiam: 11 percent telefonuje s mobilom pri uchu, 20 percent píše za volantom SMS či posiela hlasové správy a 6 percent venuje svoju pozornosť sociálnym sieťam. Striktné dodržiavanie rýchlosti si ctí iba 47 percent vodičov a 30 % vodičov nedbá na bezpečné obiehanie cyklistov. Chodcov na priechode púšťa iba približne tretina slovenských šoférov.

VW, pr, nepouzivat

Všetkým respondentom patrí pochvala, pretože sa priznali k veciam, na ktoré možno sami nie sú veľmi hrdí. Zároveň nám tým ukázali, koľko ľudí priemerne nevenuje plnú pozornosť šoférovaniu. A pritom to je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd, spolu s alkoholom a privysokou rýchlosťou. Je čas, aby sme sa nad sebou zamysleli a prestali tolerovať „hrdinstvá“ našich známych. Mali by sme nezodpovedné správanie odsudzovať ako spoločnosť a tlačiť na všetkých, aby v čase, keď riadia vozidlo, venovali tejto činnosti naozaj stopercentnú pozornosť. Pre viac informácií zo sveta značky Volkswagen sledujte www.volkswagenblog.sk a nezabudnite sledovať Volkswagen Slovensko na YouTube, Instagrame (@volkswagenslo­vensko) a Facebooku.

VW, pr, nepouzivat
chyba