Úver, lízing či hotovosť: Ako sa oplatí kúpiť firemné auto?

Podnikáte a plánujete kúpu nového firemného auta? Pripravili sme pre vás prehľad základných možností.

28.02.2023 00:00
tb, nepouzivat Foto:

Zaradenie vozidla do obchodného majetku je väčšinou výhodné. Umožňuje do účtovníctva započítavať náklady spojené s jeho kúpou a prevádzkou, prípadne si znížiť daňový základ. Spôsob uplatňovania nákladov na kúpu vozidla však do veľkej miery závisí od formy financovania. Oplatí sa viac lízing, úver alebo platba v hotovosti?

Nákup v hotovosti je náročnou investíciou

Pri kúpe auta za hotovosť neplatíte žiadne úroky, takže v konečnom dôsledku zaplatíte menej ako v prípade úveru alebo lízingu. Do vozidla však jednorazovo vložíte veľké množstvo peňazí, ktoré ste mohli investovať napríklad do rastu svojej firmy. V takom prípade ste zrejme zarobili viac, ako je výška úroku a poplatkov pri lízingu či úvere.

Pri kúpe auta v hotovosti sa okamžite stávate jeho vlastníkom, a tak musíte vybaviť potrebné náležitosti vrátane jeho prihlásenia, povinného poistenia a podobne. Keď si zaobstaráte vozidlo s cenou vyššou ako 1 700 eur bez DPH, môžete ho rovnomerne odpisovať počas viacerých rokov (mikrodaňovníci za určitých podmienok aj zvýhodneným spôsobom v akejkoľvek výške). Ak ste platiteľmi DPH, pri kúpe si ju môžete odpočítať z ceny.

Bezúčelový úver sa neviaže priamo na vozidlo

Auto si môžete zaobstarať aj prostredníctvom bezúčelového úveru na firmu, ktorý sa neviaže priamo na vozidlo. Ak si požičiate vyššiu sumu, ako potrebujete na kúpu auta, rozdiel môžete použiť aj na pokrytie iných výdavkov. Splácanie sa často dá prispôsobiť podľa vašich predstáv a využiť môžete aj mimoriadne splátky či predčasné splatenie. Úroky a poplatky spojené s úverom môžete dať do nákladov.

Mnoho najmä začínajúcich podnikateľov rieši kúpu vozidla aj cez spotrebný úver, ktorý si vezmú ako fyzická osoba, a peniaze vložia do firmy. V tomto prípade však úroky do nákladov dať nemôžete.

Keďže auto sa hneď po kúpe stáva majetkom firmy, získavate možnosť odpočtu DPH a odpisov. Nevýhodou je, že sa opäť nevyhnete všetkým úkonom – od prihlásenia vozidla až po prípadný predaj po niekoľkých rokoch používania.

Auto na lízing – na výber máte dve možnosti

Lízing sa viaže priamo na konkrétne vozidlo. Vďaka tomu má často výhodnejšie podmienky ako klasický bezúčelový úver. Rozdeľuje sa na finančný a operatívny lízing. V čom sa tieto dva druhy líšia?

Operatívny lízing je pohodlný, ale drahší

Pri operatívnom lízingu si vozidlo takpovediac prenajímate. Nie ste jeho vlastníkmi a po skončení zmluvy ho vrátite lízingovej spoločnosti. Tá sa počas celej lehoty prenájmu stará o všetky náležitosti súvisiace s prevádzkou – servis, platenie poistenia, kúpu diaľničnej známky a podobne. Keď využívate operatívny lízing, jednotlivé splátky si v účtovníctve evidujete ako nájomné. Výhodou tohto druhu lízingu je bezstarostnosť, ale treba rátať s vyššími splátkami. Z tohto dôvodu sa oplatí skôr firmám s veľkým vozovým parkom.

Finančný lízing – ideálna možnosť pre mnohých podnikateľov

Aj pri finančnom lízingu je majiteľom vozidla lízingová spoločnosť. O vozidlo sa po celý čas lízingu staráte vy, ako keby bolo vaším majetkom. Lízingová spoločnosť však zvyčajne vybaví napríklad výhodnejšie havarijné poistenie, ktoré započíta do mesačnej splátky. Ak nechcete investovať veľkú sumu naraz do nákupu auta alebo sa zadlžovať, je táto možnosť pre vás najvýhodnejšia.

Prémiový Tatra Leasing oslovuje nízkymi splátkami

Mnohým podnikateľom svojimi možnosťami vyhovuje Premium leasing pre firmy a podnikateľov od Tatra Leasing. Jeho hlavnou prednosťou sú mimoriadne nízke mesačné splátky vďaka poslednej navýšenej splátke. Využiť môžete akontáciu už od 0 % a lízingom financovať ľubovoľnú značku vozidla. Ide tak o dostupný a výhodný spôsob kúpy auta aj v neľahkých časoch. Sami si nastavíte aj dĺžku splácania, od ktorej sa následne bude odvíjať suma poslednej navýšenej splátky. Výšku splátok si viete jednoducho zistiť aj doma vďaka špeciálnej kalkulačke.

Výnimočnosť Premium produktu od Tatra Leasingu spočíva aj v tom, že sa môžete rozhodnúť pre tri spôsoby jeho ukončenia:

  1. Poslednú navýšenú splátku si rozložíte formou klasického financovania na 12 alebo 24 mesiacov.
  2. Poslednú splátku nemusíte uhradiť a vozidlo vrátite Tatra Leasingu.
  3. Vozidlo odkúpite uhradením poslednej navýšenej splátky.

Pre najlepšie riešenie práve pre vás sa tak môžete rozhodnúť podľa svojej aktuálnej situácie pred koncom lízingu.

Foto: Tatra Leasing
tb, nepouzivat
chyba