Čo robiť ak Vás poškodí auto bez platného PZP?

30.09.2022 00:00
Union, pr, nepouzivat

Povinné zmluvné poistenie auta je dôležité, pretože je zákonným rámcom pre legálnu jazdu po cestných komunikáciách. Môžeme teda povedať, že ak chcete jazdiť po cestách, musíte mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie prostredníctvom Vami vybranej poisťovne. Okrem povinného poistenia si môžete vybrať aj rôzne druhy pripoistení, či napríklad havarijné poistenie. Ktoré poistenie Vám pomôže pri klasickej škodovej udalosti a čo robiť ak Vám auto poškodí vodič bez platného PZP?

PZP vyrieši každú škodovú udalosť

Povinné zmluvné poistenie auta má za úlohu riešiť práve škodové udalosti. Ak niekomu spôsobíte škodu, priznáte si vinu a máte správu o nehode, viete celú vec vyriešiť v priebehu pár minút. Túto poistnú udalosť nahlásite a o vyrovnanie škody sa postará samotná poisťovňa. Problém v tomto prípade je, že povinné poistenie auta sa nevzťahuje na škody na Vašom vozidle – na to slúži havarijné poistenie. Havarijné poistenie si môžete uzavrieť online alebo kontaktnou formou na pobočke a bude slúžiť ako ochrana navyše.

Základné poistenie sa dá doplniť aj o rôzne formy pripoistenia, ktoré slúžia na ochranu pred špecifickými rizikami. Všetky druhy poistenia sa u nás v Union dajú vybaviť aj prostredníctvom online služieb. Viete si tak zadať všetky podstatné údaje do príslušného formulára a prepočítať si cenu, prípadne priamo uzavrieť poistenie na internete. Má to veľa výhod pri šetrení času a pritom získate poistenie presne podľa Vašich predstáv a potrieb.

Poškodilo Vás auto bez PZP?

Pokiaľ sa dostanete do škodovej udalosti, kde vinník nemá platné PZP, mali by ste privolať políciu. Nie je to o udávaní, ale skôr o jednoduchšom postupe riešenia situácie, kedy predídete zbytočným komplikáciám. Samozrejme, že vinník sa touto jazdou dopustil porušenia pravidiel cestnej premávky, pri ktorom výška pokuty môže siahať až do 3 300€. Po príchode polície sa vyriešia všetky náležitosti a samotná udalosť bude riadne zadokumentovaná.

Keďže vinník nemal uzatvorené PZP, nemôžete si náhradu škody vymáhať prostredníctvom poisťovne. Môžete sa však obrátiť na Slovensku kanceláriu poisťovateľov – uplatníte si tak nárok z poistného garančného fondu. Ide o fond zriadený zo zákona, ktorý slúži napríklad na vyplácanie škôd na zdraví a náklady pri usmrtení vozidlom, škôd spôsobených nepoisteným vozidlom, vozidlom zo zahraničia bez hraničného poistenia atď.

Omnoho horšia situácia nastane, ak Vás takýto vinník poškodí a z nehody ujde (väčšinou práve kvôli obavám z pokuty a následného finančného odškodnenia Vašej ujmy). Známych vinníkov je možné spätne dohľadať aj po tom ako ušli, pričom si tým spôsobia len viac škody ako úžitku. Ak je však vinník neznámy a nemáte ani svedkov, pomôže Vám jedine Vami uzatvorené havarijné poistenie. Pokiaľ havarijné poistenie nemáte, škodu musíte vyplatiť z vlastného vrecka.

Poistenie je kľúčovým aspektom bezpečnej jazdy. Jeho použitím chránite nielen svoj majetok, ale aj majetok ostatných vodičov. Systém povinného zmluvného poistenia pritom funguje nesmierne jednoducho a efektívne. PZP si dnes viete uzatvoriť aj online, prostredníctvom pár kliknutí, vďaka čomu je dostupné pre každého. Havarijné poistenie a iné pripoistenia sú na Vašom zvážení a finančných možnostiach. Ak disponujete novým vozidlom, odporúčame zaviesť všetky opatrenia na jeho ochranu, pričom Vám ponúkame aj efektívne asistenčné služby v prípade problémov na cestách.

chyba