6 cenných rád – aby aj vaše autá prekonali chladné obdobie bez následkov

Intenzívnejšie prehánky v posledných dňoch nám aj prírode poskytli od vyčerpávajúcej letnej sezóny oddych. Na druhú stranu nám táto forma úľavy spôsobuje na cestách podmienky, za ktorých je fungovanie na vozovke náročnejšie.

14.10.2022 00:00
auto, jesen, pr Foto:

Vystavenie takýmto a často extrémnym podmienkam môže byť pre vaše auto mimoriadne škodlivé a život nebezpečné. Máme preto pre vás nielen filter pevných častíc vo výhodnej cene, ale aj niekoľko jednoduchých krokov, pomocou ktorých sa môžete nechceným situáciám na ceste bez problémov vyhnúť.

Čierny ľad – najviac podceňované nebezpečenstvo jesene

Sprievodným prejavom jesene je padajúce lístie, ktoré je dobré do kompostu. Na vozovke však predstavuje nebezpečenstvo, ktoré netreba podceňovať, pretože môže rýchlo viesť k ťažko ovládateľnému mimovoľnému zošmyknutiu. Kombinácia prachu, zvyškov pôdy, dažďa a mokrého lístia vytvára takzvaný „čierny ľad“, nebezpečný mastný film, ktorý enormne predlžuje brzdnú dráhu, a preto môže rýchlo viesť k nárazom zozadu.

Dávať si na takejto vozovke pozor a ešte lepšie skontrolovať dôležité brzdové platničky sa vám určite vyplatí.

Foto: SHUTTERSTOCK
auto, jesen, pr

Aquaplaning

Ani prudký dážď nie je na jeseň ničím výnimočným a na niektorých cestách môže viesť k obávanému aquaplaningu. Na tento jav sú obzvlášť citlivé staršie cesty s vyjazdenými koľajami a prepadmi, kde sa voda môže rýchlo hromadiť.

Tu je dôležité vopred spomaliť, pretože vysoká rýchlosť je jedným z faktorov, ktoré podporujú aquaplaning. Ďalším dôležitým faktorom je profil pneumatík vášho auta, pretože k aqvaplaningu dochádza vtedy, keď vaše pneumatiky už nedokážu odvádzať prebytočnú vodu smerom von. Skontrolovať by ste preto mali nielen všetky špeciálne ploché tesnenia auta, ale aj dezén pneumatík a spomaliť.

Kontakt so zverou

Úrazy spôsobené zverou sú v našej krajine celoročným nebezpečenstvom, no od začiatku chladného obdobia sa riziko výrazne zvyšuje. Mnoho zvierat už nemá dostatok potravy v lese, a preto rozširuje oblasti svojho výskytu o terén, v ktorom sa pohybuje aj človek. V tomto ročnom období zohrávajú úlohu aj časy párenia a ruje zvierat.

Za úsvitu a súmraku by ste preto mali jazdiť obzvlášť opatrne a predvídavo, pretože v tomto období sú obzvlášť aktívne jelene, diviaky a jelene. Dávajte si pozor aj na znamenia prechodu zveri, pretože naznačujú väčšie výskyty zveri v označených oblastiach.

Skontrolujte osvetlenie vozidla

S koncom leta sa dni rýchlo skracujú, a preto je čas skontrolovať funkčnosť celého osvetlenia vášho auta. Stretávacie svetlá, hmlové svetlo a zadné hmlové svetlo sú v tomto ročnom období mimoriadne dôležité. Hmlové osvetlenie by sa však malo zapínať len v obzvlášť hustej hmle alebo pri viditeľnosti menšej ako 50 m, inak budú oslňovaní ostatní účastníci cestnej premávky. V tomto prípade platí aj maximálna rýchlosť 50 km/h.

Foto: SHUTTERSTOCK
auto, jesen, pr

Kvapalina stieračov a ostrekovačov: pre optimálnu viditeľnosť v daždi a snehu

Zlá viditeľnosť v dôsledku rozmazaných čelných skiel môže v chladnom období viesť k mnohým nehodám. Stierače čelného skla a vodný systém stieračov by preto mali fungovať správne. Gumičky stieračov čelného skla, ktoré pruhujú alebo už neležia úplne na prednom alebo zadnom okne, by ste mali určite vymeniť. Vodu stieračov treba pravidelne kontrolovať.

Na začiatku chladnej sezóny je potrebné urýchlene vymeniť aj vodu stieračov čelného skla. Na tieto účely existujú hotové zmesi alebo koncentráty, ktoré sú obohatené o nemrznúcu zmes.

Skontrolujte batériu a brzdy

Aby sa zabezpečilo, že vaše vozidlo na jeseň a v zime spoľahlivo naštartuje každý deň, pred začiatkom chladného obdobia by ste mali skontrolovať a znova nabiť autobatériu. To platí najmä pre batérie, ktoré sa používajú dlhšie ako štyri roky. Batériu si bezpodmienečne nechajte skontrolovať v odbornej dielni, pretože nesprávne testovanie môže viesť k poškodeniu palubnej elektroniky. Navyše nie vždy musí byť príčinou problémov batéria, v niektorých prípadoch za ňou stojí aj alternátor.

chyba