Pohon 4 × 4 už aj pre klasický VW ID.4!

Doteraz bol pohon všetkých kolies vyhradený iba pre vrcholnú verziu ID.4 GTX, no to sa teraz mení! Volkswagen ID.4 Pro 4Motion ho ponúka za dostupnejšiu cenu.

11.10.2022 00:00
Volkswagen ID.4 Pro 4MOTION, pr, nepouzivat

Modelu ID.4 pribudol ďalší variant, ktorý ponúkne pohon všetkých štyroch kolies, alebo v reči Volkswagenu: 4Motion. Nová verzia vychádza z modelu ID.4 Pro Performance, pričom k štandardne dodávanému 150 kW (204 k) elektromotoru na zadnej náprave pridáva ďalší elektromotor na prednú nápravu s výkonom 80 kW (110 k). To znamená, že keď je to potrebné, ID.4 4Motion má poháňané obe nápravy.

Volkswagen ID.4 Pro 4MOTION, pr, nepouzivat

Vyšší výkon

Aj keď tu nemôžeme k výkonu zadného elektromotora jednoducho pripočítať výkon toho predného (rezerva slúži na to, aby mohla elektronika vo väčšej miere prerozdeľovať krútiaci moment medzi nápravami, každý motor má navyše iný priebeh výkonu), výsledných 195 kW (265 k) rozhodne nie je na zahodenie.

Volkswagen ID.4 Pro 4MOTION, pr, nepouzivat

Dvakrát inak

Zadný elektromotor je synchrónny s permanentným magnetom. Je uložený paralelne s nápravou, má pulzný invertor a je spojený s jednostupňovou prevodovkou. Výhodou synchrónneho motora je jeho vysoký pomer výkonu a hmotnosti, vysoká efektívnosť a konštantný výkon naprieč širokým spektrom otáčok.

Predný elektromotor je asynchrónny. Táto konštrukcia mu prepožičiava veľmi nízke vnútorné straty. Preto sú takéto motory vhodné na použitie ako dodatočný motor, ktorý je možné aktivovať dočasne podľa potreby. ID.4 Pro 4Motion väčšinou poháňa zadný motor. Predný sa pripája v prípade straty trakcie alebo keď vodič požaduje vysoký výkon.

ID.4 Pro 4Motion používa najväčšiu 77 kWh batériu, ktorá mu prepožičiava dojazd až do 517 km (WLTP). Maximálna rýchlosť je posunutá až na hranicu 180 km/h, rovnako ako pri ID.4 GTX. Vďaka nabíjaniu maximálnym výkonom až 135 kW je možné batériu nabiť z 5 na 80 % kapacity len za 36 minút a získať tak dojazd ďalších 337 km. Auto sa vie na nabíjanie „pripraviť“, ak nabíjaciu stanicu zadáte ako cieľ v navigácií.

Volkswagen ID.4 Pro 4MOTION, pr, nepouzivat

Trakcia a sila

Vyšší výkon a trakcia znamenajú lepšie dynamické parametre. Zrýchlenie na 100 km/h trvá iba 6,9 sekundy, čo je hodnota, ktorú ešte nedávno dosahoval Golf GTI! Lepšia trakcia umožňuje modelu ťahať o 200 kg ťažší príves než doteraz – utiahne až 1 400 kg pri 8 % stúpaní. K dispozícii je aj špeciálny jazdný režim Traction, ktorý zapája predný elektromotor do hry skôr. Je to režim vhodný na klzké povrchy.

Volkswagen ID.4 Pro 4MOTION, pr, nepouzivat

Ak si chcete Volkswagen ID.4 Pro 4Motion objednať, môžete. Jeho cenníková cena začína na hranici 51 690 €.

Pre viac informácií zo sveta Volkswagenu, užitočné rady, tipy, testy a novinky navštívte www.volkswagenblog.sk.

chyba