Ako znížiť spotrebu paliva a udržať motor v dobrej kondícii?

Ceny nafty a benzínu stúpajú, preto je na mieste urobiť všetko preto, aby mal motor čo najnižšiu spotrebu paliva a zároveň čo najvyšší výkon.

16.09.2022 00:00

Neefektívnym spaľovaním paliva vzniká karbón, ktorým sa motor zanáša. Karbón je čierny uhlíkový povlak, ktorý sa usadzuje na komponentoch motora, ako sú steny spaľovacej komory, ventily, EGR, turbo a ďalšie.

Najčastejšie tiež dochádza k znečisteniu hrotov vstrekovačov. Dôsledkom toho sa palivo dostatočne nerozprašuje, dokonale nezhorí v spaľovacej komore, dôsledkom čoho je zvýšená spotreba paliva a zníženie výkonu motora.

AWD, pr, nepouzivat

Týmto problémom sa dá predísť správnou starostlivosťou o motor, správnym štýlom jazdy a tankovaním kvalitného paliva. Tankujte iba kvalitné palivo na osvedčených čerpacích staniciach. Doporučujeme tiež motor občasne vytáčať do vyšších otáčok (naftové motory aspoň 3000 ot./min, benzínové motory 4000 – 5000 ot./min)

Úplne základnou starostlivosťou o motor, ktorá ale výrazne ovplyvňuje spotrebu paliva a výkon motora, je pravidelná výmena motorového oleja vrátane olejového, vzduchového a palivového filtra.

Pri výmene oleja sa už stáva štandardom urobiť preplach olejovej náplne preplachovým aditívom. Do starého oleja v motore sa naleje preplachové aditívum JLM Engine Oil Flush. Motor beží cca 15 min na voľnobehu a potom sa vypustí. Aditívum na preplach čistí steny valcov, piesty, krúžky, ventily a uvoľňuje zapečené piestne krúžky.

Aby sa dosiahla maximálna efektivita využitia paliva pri naftových aj benzínových motoroch, doporučujeme použiť do nového oleja najnovšiu generáciu keramickej ochrany motora JLM Bortec Oil Additive. Toto aditívum výrazne znižuje trenie a trecí odpor čo znižuje opotrebenie motora. Zvyšuje nosnosť mazacieho filmu oleja a zabraňuje medznému treniu (pretrhnutie mazacieho filmu). Odďaľuje starnutie oleja a znižuje spotrebu paliva a oleja.

AWD, pr, nepouzivat

Ako sme spomenuli vyššie najčastejšou príčinou zvýšenej spotreby nafty, alebo benzínu sú nečistotami zanesené vstrekovače paliva. Tento problém veľmi účinne riešia aditíva na čistenie vstrekovačov a celého palivového systému. Doporučujeme použiť zákazníkmi overený a na Slovensku jeden z najpredávanejších JLM aditím Extreme Cleaner, ktorý sa vyrába v 1 litrovom balení pre naftové motory a 500 ml balení pre benzínové motory.

Aby sme Vám pomohli šetriť financie, pripravili sme cenovo zvýhodnenú dekarbonizačnú sadu pre naftové a benzínové motory. Sada obsahuje tri účinné produkty JLM Extreme Clean – dekarbonizácia motorov, JLM Engine Oil Flush Profi 250ml – preplach olejovej náplne a JLM Bortec Oil Additive 250ml – najnovšia generácia keramickej ochrany motora. V mesiaci september pribalíme ku každej sade darček.

AWD, JLM, pr, nepouzivat
chyba