5 tipov pre jazdu s prívesným vozíkom

Jazdu s prívesným vozíkom musíme občas absolvovať všetci – najmä pri prevezení rozmernejšieho tovaru, či produktov. Ako si môžete takúto jazdu uľahčiť a zefektívniť? Na čo treba myslieť?

31.08.2022 08:19
union, pr nepouzivat

Bezpečnú jazdu na automobile zabezpečuje základné poistenie auta, ktorého platenie je nevyhnutné. PZP patrí medzi základné súčasti, pokiaľ sa chcete po cestných komunikáciách pohybovať legálne. Aké legislatívne pravidlá platia pri jazde s vozíkom? Ako jazdiť bezpečne s prívesným vozíkom a ktoré tipy vám môžu pomôcť samotnú jazdu zefektívniť?

Tip číslo 1: Pre bezpečnú jazdu s vozíkom obyčajné PZP nestačí

Povinné zmluvné poistenie sa nevzťahuje napríklad na komponenty, ktoré sú ku Vášmu vozidlu pripevnené. V tomto prípade ide napríklad o vozík, ktorý môžete pravidelne využívať a tiež sa môže stať súčasťou dopravných ťažkostí. Možno ste už počuli o službe PZP online, ktorá Vám umožní poistiť Vaše vozidlo rýchlo a jednoducho priamo z pohodlia domova. Stačí na to len pripojenie na internet a pár kliknutí.

Okrem služby PZP online pre automobily Vám však prinášame aj možnosť online poistenia vozíka. Pokiaľ si vozík poistíte, preplatíme Vám škody až do 5,24 milióna eur pri škodách na živote a zdraví a do výšky 3 miliónov eur pri škodách na majetku. Pri poistení tiež získate aj základné asistenčné služby, ktoré majú obrovské výhody pri kritických situáciách na cestách. Zároveň môžete zistiť cenu poistenia vopred a nezáväzne pri návšteve stránky. PZP prívesného vozíka poskytujeme pre prívesné vozíky od 750 až do 3500 kg.

Tip číslo 2: Dodržujte stanovené pravidlá

Držiteľ základného vodičského preukazu (B) si môže k svojmu vozidlu pripojiť prívesný vozík s maximálnou hmotnosťou 750 kg. Vo všeobecnosti nemôže vozidlo s vozíkom presiahnuť hmotnosť 4250 kg, pričom na tieto účely sa sleduje maximálna prípustná hmotnosť zapísaná v osvedčení o evidencii. Rovnako pre dodržiavanie bezpečnosti na cestách je nevyhnutné, aby zapojený prípustný vozík svojou hmotnosťou neprekračoval maximálnu prípustnú hmotnosť zapísanú v osvedčení o evidencii ťažného vozidla.

Tip číslo 3: Povinná výbava pre prívesné vozíky

Všetky prívesné vozíky prevyšujúce hmotnosť 750 kg musia byť vybavené vlastným brzdovým mechanizmom. Medzi ďalšie povinné súčasti výbavy patrí oporné koliesko namontované na ťažné oje. Táto legislatívna požiadavka sa vzťahuje na všetky vozíky, ktorých maximálna prípustná hmotnosť v bode spojenia presahuje výšku 50 kilogramov.

Na prívesný vozík je potrebné nalepiť reflexnú nálepku s najvyššou povolenou konštrukčnou rýchlosťou – pre vozíky do 750 kilogramov ide o rýchlosť okolo 130 km/h. Pre väčšie prívesné vozíky je tiež súčasťou povinnej výbavy aspoň jeden zakladací klin. No a posledným povinným komponentom je, už spomínané PZP, ktoré môžete jednoducho vybaviť s použitím služby PZP online. Ročná poistka pre prívesný vozík sa pohybuje okolo 15€ za vozík do 750 kg.

Tip číslo 4: Kontrola STK

Okrem toho, že vozík musíte poistiť a nevzťahuje sa naň poistenie auta, rovnako musí pravidelne chodiť na STK kontroly. Kontrola je povinná pre vozíky s hmotnosťou nad 750 – 3500 kg (kategória O2), pričom sa realizuje každé 4 roky. Pre prívesné vozíky s hmotnosťou vyššou ako 3500 kg (kategória O3 a O4) je potrebné absolvovať STK kontrolu raz za rok. Prívesné vozíky do 750 kg patriace do kategórie O1 nepodliehajú STK kontrole.

Tip číslo 5: Diaľničná známka

Ďalšia zaujímavá otázka pre majiteľov vozíkov je aj nutnosť uplatnenia diaľničnej známky. To, či potrebujete mať zakúpenú diaľničnú známku ovplyvňuje najmä hmotnosť celej jazdnej súpravy. Ak súčet maximálnej hmotnosti vozidla a prípojného vozidla je menší ako 3500 kg, stačí Vám len diaľničná známka na automobil. Ak je súčet väčší, musíte si zaobstarať aj diaľničnú známku pre prípojné vozidlo.

chyba