Cestujete na dovolenku autom? Nezabudnite si skontrolovať dôležité veci ako je napríklad platnosť PZP

Dovolenková sezóna už je v plnom prúde, ak ste sa aj vy vybrali za oddychom vašim vozidlom, mali by ste byť obozretní. Poradíme vám základné veci, ktoré si pred cestou treba skontrolovať. Napríklad platnosť PZP.

03.08.2022 00:00
union, pr nepouzivat

Slniečko svieti, leto je za rohom a dovolenková sezóna sa pomaly ale isto blíži. Ak aj vy patríte do tej skupiny, ktorí si letnú dovolenku nevedia odoprieť, potom už určite nedočkavo odpočítavate do konkrétneho dátumu. More, hory či poznávacie výlety ponúkajú naozaj veľké dobrodružstvo, v prípade, že cestujete autom, nezabudnite vo víre nadšenia na zopár dôležitých povinností. Skontrolujte si dôležité veci, ako je napríklad platné povinné zmluvné poistenie a stav vozidla. Vďaka kvalitnej príprave vozidla pred dlhou cestou si zabezpečíte pokojnú dovolenku bez starostí.

Pred cestou na dovolenku nepodceňujte týchto 5 vecí

Poznáte to príslovie, že tréning robí šampióna? Presne tak je to aj s prípravou na cestu na dovolenku, keď nepodceníte dôležité veci a dôkladne skontrolujte stav vozidla, máte z veľkej časti zápas vyhratý. Aby ste aj vy patrili do tej skupiny, ktorá bude poriadne pripravená a nič ju na ceste nezdrží a nezarazí, poradíme vám 5 vecí, na ktoré by ste si mal dať pozor.

Poistenie

PZP je povinnosť. Okrem toho, že ak nemáte platné povinné zmluvné poistenie auta vám hrozí veľká pokuta, naviac bez neho nie ste na ceste vôbec chránení. A preto si pred cestou skontrolujte, či vám náhodou vaša poistná zmluva v najbližšej dobe končí a všetko máte v poriadku.

V prípade, že ste zistili, že vaše poistenie končí, nepanikárte. PZP online si zariadite za niekoľko minút z pohodlia domova a nemusíte nikam cestovať na pobočku. Za niekoľko minút budú vaše papiere pripravené na cestovanie. Vďaka poisteniu ste chránení na ceste a v prípade, že spôsobíte škodu inému vozidlu, vaša poisťovňa pokryje náklady za vás.

Aby ste cestovali úplne s kľudnou mysľou, je dobré mať aj havarijné poistenie. Havarijné poistenie zabezpečuje pokrytie škody aj na vašom vozidle. Taktiež v závislosti od typu poistenia ste chránení pred živelnými pohromami či krádežou vozidla.

Stav vozidla

Uistite sa, že stav vášho vozidla je pripravený na cestu. A to znamená, skontrolujte stav pneumatík, či majú dostatočnú vrstvu dezénu a ich tlak je dostatočný. Počítajte s tým, že na dovolenku necestujete sám a zvyčajne máte naložený kufor až do plna, čo znamená, že vaše vozidlo je ťažšie ako obvykle.

Doplňte všetky potrebné kvapaliny. V servise si môžete nechať skontrolovať dostatok motorového oleja. V prípade, že nemáte čas na servis, skontrolujte aspoň vodu do ostrekovačov, chladiacu či brzdovú kvapalinu.

Klimatizácia

Najmä v letných mesiacoch sa bez funkčnej a vyčistenej klimatizácie nezaobídete, nezanedbajte jej starostlivosť. Pokiaľ máte pocit, že nechladí dostatočne, nechajte si ju prezrieť a vymeniť do nej náplň.

Doklady

Na hraniciach sa potrebujete preukázať dokladom, podľa krajiny kam ste sa vybrali, potrebujete aj konkrétny doklad totožnosti. V rámci Európskej Únie vám postačí občiansky preukaz mimo nej potrebujete pas. Dostatočne dlho pred cestou si skontrolujte ich platnosť, aby vás na hraniciach neotočili naspäť domov.

Občerstvenie do auta

V prípade, že ste si istí, že máte všetko dôkladne skontrolované a vaše vozidlo je pripravené vyraziť, zostávajú posledné detaily. Nezabudnite na poriadne občerstvenie na cestu. Môže sa stať, že zostanete trčať v kolónach a počas horúcich letných mesiacov môžete veľmi rýchlo vysmädnúť. Majte so sebou dostatok tekutín, aby ste sa vyhli akýmkoľvek nepríjemnostiam počas jazdy.

Pred cestou si ešte poriadne pozrite vašu trasu. Buďte pripravení, v prípade, že cítite únavu spravte si krátku prestávku, poprechádzajte a snažte sa počas jazdy udržiavať konverzáciu so spolucestujúcimi.

chyba