Ako správne vybrať a kúpiť ojazdené auto?

Kúpa vozidla je vždy veľkým rozhodnutím plným mnohých premenných. Aký autobazár si vybrať, ktorá značka je najspoľahlivejšia v ojazdených autách a ako si overiť kvalitu, aby sa radosť čoskoro nestala problémom?

02.08.2022 12:31
seocentrum, pr nepouzivat Foto: ,

Poďme prejsť predajom áut krok za krokom

Kde si vybrať?

Kým v minulosti bolo bežným postupom prísť do autobazáru, prejsť si niekoľko áut podľa vami zvolených preferencií a odísť s kľúčmi v ruke, dnes máte možností už viac. Vďaka internetu si môžete vopred urobiť dostatočný prieskum trhu, aby ste sa dozvedeli o cenách, špecifikách jednotlivých modelov a skontrolovali predajcu, ktorý auto ponúka.

V autobazáre alebo u súkromného majiteľa?

Tak či onak, správna online príprava sa vždy vyplatí. Výhodou autobazáru je, že máte možnosť rozmanitejšieho výberu, väčšej právnej istoty a jednoduchšieho nákupného procesu, najmä v prípade financovania lízingom alebo úverom. Ak sa však rozhodnete kúpiť auto od súkromného predajcu, môžete sa dostať k výhodnejším ponukám a dozvedieť sa viac o histórii vozidla. Predaj ojazdených áut už nie je doménou veľkých autobazárov so zlou povesťou.

Aké parametre sledovať?

Hoci každý túži po čo najnovšom aute, nemusí to byť vždy ukazovateľ najvyššej kvality. Často sú to práve súkromné osoby, ktoré môžu ponúknuť predaj áut, ktoré sú staršie a majú viac najazdených kilometrov, ale bolo o nich starostlivo postarané. Zistite si servisné intervaly pre vybrané modely a nakupujte ideálne už po veľkom servise auta. Základom je tiež dobre udržiavaná servisná kniha s kompletnou históriou.

Nechajte si poradiť

Ak je to možné, pozvite k nákupu skúseného automechanika, alebo si pred konečným nákupom dohodnite prehliadku auta vo vami overenom servise. Na prvý pohľad sú varovné signály napríklad:

  • farba karosérie so stopami opráv,
  • korózia,
  • ošúchaný interiér,
  • podozrivé zvuky po naštartovaní.

Mali by ste tiež skontrolovať všetky kontrolky, svetlá, klimatizáciu, rádio a ďalšie prvky. Rozhodujúcim ukazovateľom je aj samotná jazda, ktorú je vhodné vyskúšať na viacerých autách rovnakého modelu.

Smerom do budúcnosti

Nezameriavajte sa len na aktuálny stav vozidla. Napríklad cena a dostupnosť náhradných dielov je tiež rozhodujúca pri predaji áut. Majte tiež na pamäti, že správny kupujúci by nemal vložiť všetky svoje peniaze do kúpy auta. V závislosti od typu auta si vyhraďte peniaze na prípadné opravy. Odporúča sa od 10 do 30 percent hodnoty vozidla.

chyba